DIUMENGE XXIV DE DURANT L’ANY / B

16 de setembre de 2018

150 anys de l’erecció de la

Parròquia de la Santíssima Trinitat

Avui celebrem l’acte central dels 150 anys de l’erecció de la parròquia de la Santíssima Trinitat. Una església molt més antiga, que formava part del convent dels Trinitaris, però que el 1868 es va erigir com a segona parròquia de la vila. Recordem la missa solemne, a les 11h, presidida pel bisbe Agustí, amb el cant dels goigs i la col·laboració de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca. Aquest aniversari coincideix amb la recent restauració del claustre, que avui es podrà visitar després de la missa, i on hi haurà un petit refrigeri. També avui, visita al campanar a les 19h.

També amb motiu d’aquesta celebració s’ha reposat la creu al capdamunt de la façana principal, s’ha netejat la imatge de marbre de la Trinitat que hi ha sobre la porta principal, i s’han col·locat uns cartells explicatius de les imatges i elements artístics dels altars laterals. Per tot plegat, donem-ne gràcies a Déu.

Per aquest motiu, avui se suprimeix la missa a l’església de l’Espirall, i la missa a Santa Maria serà a les 12:30h.

CALENDARI  I  AGENDA 

Diumenge 16: Celebració dels 150 anys de la parròquia de la Trinitat. Missa a les 11h. presidida pel bisbe Agustí (vegeu davantal). A les 19h. visita al campanar (cal inscriure’s al tel. 606.88.92.57).

Es reprèn la missa de les 9h. a la capella del col·legi Sant Ramon.

Dimecres 19: A les 17h. reunió general de catequistes.

A les 18:30h. reunió de voluntaris per obrir la cripta i l’església de Sant Francesc els dissabtes al matí. Oberta a nous voluntaris que es vulguin afegir al grup.

Divendres 21: Sant Mateu, apòstol i evangelista.

A les 19h. al claustre de la Trinitat, conferencia: “Notes històriques sobre la parròquia de la Santíssima Trinitat (1868-2018)”, per Joan Solé Bordes.

A les 21h. a la basílica de Santa Maria, concert “Vinfonies” (orgue i música electrònica), organitzat pel Vinseum. Entrada gratuïta.

____________________________________________

Presentació del nou vicari, mossèn Jordi Tres i Bosch

Dono moltíssimes gràcies a Déu pels primers 10 anys de capellà. El senyor Bisbe em regala servir les parròquies de Vilafranca com a vicari i la parròquia de Sant Esteve d’Ordal com a rector. No cal dir sobre el bon record i estima que deso de les parròquies a les quals he servit anteriorment, de la seva gent, els capellans, diaques… Ara toca seguir el camí aquí!

Encara no ens coneixem massa, però ja tindrem temps. De moment encara tinc per pair l’impacte de sant Fèlix i el que suposa per a la vila i la parròquia. És una experiència que més que explicar, s’ha de viure… Ben segur que ha marcat la meva entrada en aquesta comunitat. Conec poc més que l’experiència d’aquest sant Fèlix i el record de fa catorze anys, quan l’amic Mn. Agustí em va convidar a Festa Major. Amb ell tinc el bon records de compartir els anys d’adolescència a la parròquia de Sant Vicenç dels Horts i la formació al Seminari de Barcelona.

Un altre regal d’aquesta nova etapa és l’alegria de fer de la meva llar aquesta Rectoria amb un equip de  mossens excepcionals: Mn. Miquel Raventós, home bo, de bona conversa i cultura; Mn. Josep Puig, que és la veu de l’experiència i el seny després de tants anys com a arxiprest d’aquestes parròquies; tota una colla de capellans i religiosos propers que encara he d’anar coneixent; el servei generós del diaca Mn. Genís; la presència de religioses i religiosos implicats en diversos serveis i contemplació que encara he de conèixer; i el sr. Rector! Mn. Xavier, amb qui vam ser veïns de parròquia quan era rector de Molins de Rei i un servidor vicari de Sant Feliu de Llobregat.

Si em permeteu una simpatia, encara no comprenc el que pot significar formar part d’aquesta comunitat parroquial i aquest poble en verema, però intueixo coses molt boniques. Al poble dels meus pares, soc molt conscient de com n’és de difícil ser VTV (Vicentí de tota la vida)… Sense pretensions, aquest nouvingut es disposa a ser tan VTV com sigui possible i convingui.

Seriosament.. de moment escolto molt i prenc nota de tot. Realment vinc amb una esperança desbordant, vinc molt agraït a Déu de tot el que he viscut, tot el que tinc i tot el que soc. Des que em van comunicar que venia aquí estic pregant en cada missa per cadascú de vosaltres sense conèixer-vos encara. Hem de tenir una gran confiança en el poder de la presència de Déu en l’oració. Tingueu-me paciència i pregueu per mi, ni que no em conegueu personalment! Demaneu a Jesús que faci realitat la meva major ambició a la vida: esdevenir un bon capellà per a vosaltres, i la resta no té cap mena d’importància.

Gràcies i ben trobats!

 __________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Inscripcions catequesi d’infants. Del 17 al 21 de setembre de 17 a 19h. al despatx parroquial i a l’església de l’Espirall. – Adreçat a nens i nenes a partir de 3r. de Primària, per començar la preparació de la Primera Comunió.

– Els que el curs passat ja van fer el primer any també han de venir a apuntar-se.

– També fem les inscripcions per als que ja han celebrat la 1ª comunió i volen participar de les activitats del Divercat (dissabtes quinzenals de 18:45 a 20h. acabant amb la missa).

– Les inscriprions per a la preparació de la Confirmació (a partir de 3r d’ESO) es poden fer ja ara també, però restaran obertes tot el mes.

Inscripcions GEP. Dimarts i divendres de 19:30 a 21h. fins el 9 d’octubre a l’edifici de Can Trabal. El curs començarà el 6 d’octubre.

DIUMENGE XXIII DE DURANT L’ANY / B

9 de setembre de 2018

Comencem un nou curs

Avui comencem un nou curs d’aquest full informatiu parroquial. Durant l’estiu hem relitzat les activitats de lleure (colònies a Penyafort i campaments), també hem celebrat amb goig la festa major de Sant Fèlix. Però ara ja toca reprendre les activitats pastorals del nou curs.

Haureu observat que aquest full estrena nou format, amb el doble de pàgines per poder-hi donar més informació, però també amb la lletra més grossa, cosa que molts ens heu demanat. Estem oberts a comentaris i suggeriments que ens vulgueu fer per millorar-lo.

Segurament la novetat més destacada del nou curs que comença és el canvi de vicari. Acomiadem Mn. Agustí Roig, que ha estat entre nosaltres 14 anys, primer com a seminarista des del 2004, i després com a vicari des de la seva ordenació presbiteral a la basílica l’abril del 2009 i fins avui. Agustí, gràcies per tot el teu treball i entrega en aquests anys i et desitgem molt d’encert en la nova etapa que inicies. I donem la benvinguda a Mn. Jordi Tres; la setmana que ve publicarem un escrit seu de presentació.

Encomanem, doncs, al Senyor el nou curs amb totes les activitats pastorals que anirem reprenent properament.

___________________________________________________

150è. Aniversari de l’erecció de la Parròquia de la Santíssima Trinitat (1868-2018)

La parròquia de la Santíssima Trinitat de Vilafranca inicia la celebració del 150è aniversari de la seva erecció. Heus ací un aniversari que la Comunitat cristiana, amb el suport del Consell Pastoral i la col·laboració de la comissió, ens proposem celebrar les properes setmanes.

El solar que avui ocupa l’església i el claustre va ser comprat pels frares trinitaris el 1582. L’església de la Trinitat, per decret del Dr. Pantaleó Montserrat, bisbe de Barcelona, va passar a ser la segona parròquia de Vilafranca el 16 de setembre de 1868 com a conseqüència de la insuficiència de la parròquia de Santa Maria per donar cabuda a les nombroses necessitats exigides per la població. Mn. Alexandre Pi en va ser el primer rector, el qual va viure a la rectoria ubicada a la meitat oriental de les ales del claustre.

Aquest aniversari esdevé per la comunitat, així ho pensem: primer, un motiu de festa, que farem el proper diumenge 16 de setembre. La festa no és altra cosa que fer l’experiència junts de l’amor, l’alegria i l’acció de gràcies. Amb la celebració de la Paraula, de l’Eucaristia, s’alimenten els nostres cors, s’enforteix la nostra esperança i tots som animats per a viure la nostra vida de cada dia i per assumir la nostra responsabilitat i el nostre compromís cristià.

I segon, un motiu de joia que ens permetrà, conèixer amb més exactitud i abundor les circumstàncies històriques que han configurat al llarg dels anys la vida d’aquesta parròquia. Alguns hi podran veure la història de la pròpia família, dels nostres germans que ens han precedit en la fe i que han marcat la comunitat parroquial amb un timbre de glòria.

Des d’aquesta pàgina del Full Parroquial, que obre en certa manera les activitats d’un nou curs, sentiu-vos convidats a participar en els actes d’aquest aniversari.

______________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTES AMB MOTIU DEL 150è aniversari (1868-2018)

Dissabte 15 de setembre: A les 19.30 h. VESPRES SOLEMNES. Cant dels Goigs a la Stma. Trinitat

Diumenge 16 de setembre; A les 11.00 h EUCARISTIA EN ACCIÓ DE GRÀCIES, presidida pel bisbe Agustí Cortés i participada per tota la comunitat interparroquial de Vilafranca, amb la col·laboració de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca. Cant del Goigs i breu concert de l’Agrupació  Polifònica. Portes obertes i visita  al Claustre.

Per aquest motiu, se suprimeix la missa a la capella de l’Espirall, i la missa a Santa Maria será a les 12:30h.

Divendres 21 de setembre a les 19.00h. Conferència: “Notes històriques sobre la parròquia de la Santíssima Trinitat” (1868-2018) per Joan Solé Bordes, al claustre de la Trinitat.

Divendres 5 d’octubre a les 19.00h. Conferència: “Els Trinitaris a Vilafranca” (1300-1835) per Daniel Sancho, al claustre dels Trinitaris.

Visita guiada al campanar de la Trinitat: dissabte 15 a les 18h. i diumenges 16 i 23 de setembre a les 19h. Visita al claustre i a l’església: dissabte 22 a les 11:30h. Per aquestes visites cal reserva de plaça al telèfon 606.889257.

___________________________________

CALENDARI I AGENDA

Dimarts 11: Diada Nacional de Catalunya. Misses com els dies feiners.

Dimecres 12: Avui reobrim el despatx parroquial A les 20:30h, reunió de la junta de la casa de colònies Penyafort.

Dijous 13: A les 19:30h. a la sala parroquial Mn. Vinyeta, lliurament de les cel·les de la Romeria a Montserrat.

A les 21h, reunió de la comissió parroquial de Festa Major.

Divendres 14: Festa de l’Exaltació de la Santa Creu. A les 20h a la basílica de Santa Maria, missa amb motiu de la festa patronal del Cos de Portants del Sant Crist.

Dissabte 15 i dissabte 16: Actes amb motiu dels 150 anys de l’erecció de la Santíssima Trinitat (vegeu article propi).

Diumenge 16: Es reprèn la missa dels diumenges a les 9h. a la capella del Col·legi Sant Ramon.

 Inscripcions per a la catequesi: del 17 al 21 de setembre. La setmana que ve donarem tota la informació.

 

FULL EXTRA AMB MOTIU DE LA FESTA MAJOR 2018

Fèlix (feliç) és sinònim de sant

El papa Francesc ha publicat recentment una exhortació apostòlica titulada “Gaudete et exsultate” (Alegreu-vos-en i celebreu-ho), sobre la crida a la santedat en el món actual. Amb el seu llenguatge planer i fàcil d’entendre, ens diu que la santedat no és cosa de persones especials, sinó que tots estem cridats a ser sants. En un dels capítols, el papa compara la santedat amb la felicitat, i posa com a model les benaurances (Mateu 5,1-12). Tenint en compte que Fèlix vol dir feliç, aprofitarem aquest any les reflexions del mateix papa sobre aquest model de felicitat que ens proposa l’evangeli, un model que porta a la santedat i del qual sant Fèlix ens és un exemple i intercesor. Avancem el text que hem reproduït en l’estampa que repartirem el dia 30:

 

La paraula “fèlix” (feliç o benaurat) passa a ser sinònim de «sant», perquè expressa que la persona que és fidel a Déu i viu la seva Paraula aconsegueix, en el lliurament de si mateix, la veritable felicitat. Hi pot haver moltes teories sobre el que és la santedat, abundants explicacions i distincions. Aquesta reflexió podria ser útil, però res no és més il·luminador que tornar a les paraules de Jesús i recollir la seva manera de transmetre la veritat. Jesús va explicar amb tota senzillesa què és ser sants, i ho va fer quan ens va deixar les benaurances. Són com el carnet d’identitat del cristià.

Papa Francesc, “Alegreu-vos-en i celebreu-ho” (nn.63-64)

Avancem una data important: Diumenge 16 de setembre, celebració dels 150 anys de l’erecció de la parròquia de la Santíssima Trinitat. Missa a les 11h. presidida pel bisbe Agustí, i altres actes que anunciarem properament.

—————————————————————–

CELEBRACIONS I ACTES A LA PARRÒQUIA

Del dimecres 22 al dimarts 28 d’agost:

* A les 20h. Celebració de l’eucaristia a la cripta

– excepte el dissabte 25 i el diumenge 26 (a l’altar major)

– el dilluns 27 la missa no serà exequial

* A les 20:45h. Novena a sant Fèlix i cant dels goigs

– la comissió Santa Maria 2020 obre el cor per la novena

– aquest any estrenem l’accés per l’altar de Sant Josep

Dimecres 22, a la porta lateral de Santa Maria: venda de butlletes del número de loteria de Nadal de Santa Maria 2020

– Després de la novena, a la cripta: presentació d’un llibre de fotografies de la imatge de sant Fèlix

Dijous 23, a les 8:15h. a la parròquia de la Trinitat: missa i presentació dels goigs en honor a santa Rosa de Lima

Divendres 24, a les 19:30h. a l’església de Sant Francesc: concert de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca: “Sons d’aquí, sons d’allà”.

– A les 21:15h. Sardanes al campanar i a l’entorn de la basílica.

Dimecres 29 d’agost:

* A les 20h. Celebració de l’eucaristia a la cripta

* En arribar la processó a la basílica, novena i cant dels goigs

Dijous 30 d’agost:

* A les 7h. Obertura de les relíquies i repic de campanes

* A les 8h. Missa a la cripta

* A les 10h. MISSA SOLEMNE, presidida per Mons. Sergi Gordo, bisbe auxiliar de Barcelona

* En arribar la processó a la basílica, novena i cant dels goigs

Divendres 31 d’agost:    * A les 10h. Missa pels difunts

Els dies 30 i 31 d’agost: NO hi ha missa al matí a la parròquia de la Santíssima Trinitat. La missa al monestir del Carme serà a les 18:30h.

BONA FESTA MAJOR !!

DIUMENGE XII DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

24 de juny de 2018

Bon estiu!

Avui publiquem l’últim full informatiu parroquial d’aquest curs. N’editarem un d’extraordinari, com cada any, per Festa Major. El curs que ve tornarem amb un format una mica ampliat. Avancem avui algunes dates a tenir en compte durant els mesos d’estiu.

_______________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

24 de juny, solemnitat del naixement de Sant Joan Baptista. Enguany cau en diumenge. Les misses seran com tots els diumenges. A més a més, celebrarem també la missa a les 10h. a la capella de Sant Joan.

Pastoral de la Salut. Reunió dimarts 26 a les 18:45h. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 26 de maig a les 11:30h. La propera serà el dissabte 28 de juliol.

Altres reunions. Dilluns 25 a les 18h, reunió de catequistes. Dimecres 27 a les 20:30h, comissió parroquial de Festa Major.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol, hi participa un grup de pelegrins de Vilafranca.

Gaudete et exsultate. Qui ho desitgi, pot adquirir el document del papa Francesc a la sagrstia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

Resultat col·lecta Corpus. Es va realitzar els dies 2 i 3 de juny, fruit de la qual s’han lliurat a Càritas Diocesana 1.461’54€.

____________________________________________

CALENDARI D’ESTIU

Horaris celebracions. A partir d’avui queden suprimides les misses dels diumenges a les 9h. al col·legi Sant Ramon, la missa dels dimarts i divendres a Sant Francesc, la missa dels dimarts a l’Espirall, i la pregària del rosari els dimecres a la basílica de Santa Maria.

Visites a la cripta i a Sant Francesc. Tots els dissabtes de juliol i agost de 11 a 13:30h, gràcies a un grup de voluntaris. Darrerament hem estrenat uns cordons de protecció per evitar l’accés al presbiteri de la basílica i a l’escultura del Sant Enterrament de la cripta.

Colònies i campaments. Continuen les inscripcions els dimarts i divendres de 19:30 a 21 al vestíbul de Can Trabal. Recordem els grups:

– Penyafort 1r. torn: 23 juliol – 1 agost (infants de P4 a 3r de primària).

– Penyafort 2n. torn: 1 – 10 agost (nois/es de 4t de primària a 1r ESO).

– Campaments I: 2 – 11 agost a La Cerdanya (nois/es de 2n i 3r ’ESO).

– Campaments II: 1 – 12 d’agost a Menorca (nois/es de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Aquest grup està tancat.

Pueri cantores. Dijous 12 de juliol a les 20:30h. a la basílica. Concert del cor de la catedral de Münster (Alemanya). Entrada lliure, donatius a la sortida a benefici de les obres de Santa Maria 2020.

Missa familiar. Dissabte 14 de juliol a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Festa de la Mare de Déu del Carme. Dilluns 16 de juliol. A les 18:30h. celebració al monestir. S’anul·la la missa de les 20h. a Sta Maria.

Festa del barri de l’Espirall. Diumenge 22 de juliol a les 11h, missa rociera a l’església de la Mare de Déu de Montserrat.

L’Assumpció de la Mare de Déu. Dimecres 15 d’agost. Festa patronal de la basílica de Santa Maria.

Concert d’orgue, dins el cicle “Orgues de Catalunya”. Dissabte 18 d’agost a les 21h. a la basílica de Santa Maria.

DIUMENGE XI DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

17 de juny de 2018

 “Gaudete et exsultate” (II) 

Acabem el resum del document del papa sobre la crida a la santedat en el món contemporani (“Alegreu-vos-en i celebreu-ho”) que vam començar fa dues setmanes… En el capítol IV ens recorda algunes notes que ha de tenir la santedat en el món actual. L’aguant, la paciència: cal mantenir-se ferms en el Senyor, per suportar les contrarietats, i estar atents a les pròpies inclinacions agressives i egocèntriques. L’alegria i el sentit de l’humor: malgrat els moments durs, el sant té alegria espiritual, seguretat interior i serenitat esperançada. Coratge i fervor, que vol dir impuls evangelitzador, entusiasme apostòlic, novetat que supera els costums conformistes. I tot en comunitat, perquè és difícil lluitar aïllats: la santificació és un camí comunitari, que demana compartir la Paraula i l’Eucaristia, i preserva els petits detalls quotidians. I en pregària constant, perquè la santedat està feta d’una obertura habitual al diàleg amb Déu. El capítol V ens recorda que la vida cristiana és combat, vigilància i discerniment. No només lluita contra la mentalitat mundana o contra les pròpies debilitats, sinó contra el mal que hi ha entre nosaltres; cal estar atents. I l’hàbit del discerniment, necessari per saber quina és la voluntat de Déu, no només en les grans decisions sinó en les petites, cal fer cada dia examen de consciència i demanar aquest do en la pregària, en actitud d’escolta. Perquè Déu ho demana tot de nosaltres, però també ens ho dona tot. El papa acaba invocant Maria, i demana a l’Esperit Sant que infongui en nosaltres un intens anhel de ser sants.

Qui ho desitgi, pot adquirir el document del papa Francesc a la sagristia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Voluntaris visites dissabtes al matí. Recordem que la cripta de la basílica està oberta els dissabtes al matí de 11h. a 13:30h. gràcies al servei d’un grup de voluntaris. Durant els mesos d’estiu tenim intenció d’obrir també l’església de Sant Francesc. Reunió el dilluns 18 a les 18:30h, oberta a nous voluntaris que s’hi vulguin afegir.

Inscripcions colònies i campaments. Continuen obertes els dimarts i divendres de 19:30h. a 21h. al vestíbul de Can Trabal.

Grup bíblic. Dimarts 19 a les 18:45h. Última sessió del curs. Tema: Gn 28,10-22: Per aquella escala els àngels hi pujaven i baixaven.

Altres reunions. Dimecres 20 a les 20:30h, junta de la casa de colònies Penyafort. Dijous 21 a les 21h, comissió d’economia i obres.

Dia de la música. Dijous 21 de 18 a 19h, música amb Jonatan Carbó i Berenguer Montserrat. A les 19h visita guiada a l’orgue de Sta. Maria.

24 de juny: sant Joan. Enguany cau en diumenge. Misses com els diumenges. A més, també missa a les 10h. a la capella de Sant Joan.

Resultat concert de banda. Celebrat el 27 de maig, es van recollir 1.609’74€, destinats a les obres de restauració de la basílica.

Obres a la parròquia de la Santíssimt Trinitat. Darrerament s’han realitzat les tasques de consolidació de l’exterior del campanar, que estava malmès i amenaçava perill. També continuen les obres de rehabilitació del claustre, de propietat compartida amb l’Ajuntament, assumides amb pressupost de les administracions públiques.

Campanya de l’ampolla. Es van recollir 62.255 ampolles, i el 7 de juny es van entregar els beneficis (4.980 €) a l’associació Ampert, dedicada al transport per al seu tractament de persones amb càncer. Destaquem aquest any la participació en el concurs “El contenidor d’or” recollint tot tipus de vidre; Vilafranca ha resultat guanyadora, i els beneficis es destinaran al centre d’acollida Abraham de Càritas.

DIUMENGE X DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

10 de juny de 2018

 Colònies i campaments d’estiu

Com cada estiu, el Grup Esplai Parroquial organitza les activitats de lleure per a infants i joves. Aquest any les activitats són:

– Colònies a Penyafort: 1r torn, del 23 de juliol al 1 d’agost, per a infants de P4 fins a 3r de primària.

– Colònies a Penyafort: 2n torn, del 1 al 10 d’agost, per a nois i noies de 4t de primària fins a 1r d’ESO.

– Campaments I: del 2 al 11 d’agost (La Cerdanya), per a nois i noies de 2n i 3r d’ESO.

– Campaments II: del 1 al 12 d’agost (Menorca), per a nois i noies de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Aquest grup està tancat.

Les inscripcions per a les colònies i campaments d’estiu seran els dimarts i divendres, a partir del dia 12 de juny a l’entrada de Can Trabal, de 19’30h a 21h.

_________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Gaudete et exsultate. La setmana passada vam començar el resum i comentari d’aquesta exhortació pastoral del papa Francesc sobre la santedat. Per manca d’espai, avui no podem continuar; ho farem la setmana vinent. En tot cas, qui ho desitgi pot adquirir el document del papa Francesc a la sagrstia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

Barri del Poble Nou. Dintre del programa de festes, avui celebrem la missa a les 10h. a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, pregant pel barri i recordant la seva construcció ara fa 65 anys.

25 anys d’ordenació sacerdotal de Mn.Joan Ramon Bullit Guasch. Va ser ordenat a Martorell el 6 de juny de 1993. Ho celebrarem avui diumenge 10 de juny a la missa de les 18:30h. al monestir de la Mare de Déu del Carme. Per molts anys!!

Grups de diàleg. Conferència: “Creure encara?, per Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall. Dilluns 11 de juny a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta. Amb la possibilitat d’adquirir el llibre de l’autor amb el mateix títol al preu de 14 euros.

Altres reunions. Dimarts 12 a les 20:30, grup d’estudi d’evangeli. Comissió Santa Maria 2020. Dimecres 13 a les 10h. Junta de Càritas Interparroquial. Dijous 14 a les 18h, equip responsable de la catequesi.

Final de curs agents de pastoral. Dimecres 13 de juny, missa a les 20h. a Santa Maria i després ressopó a la Sala Mossèn Vinyeta. Cal apuntar-se al representant del propi grup en el consell pastoral.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 16 de juny.

Missa familiar. Dissabte 16 de juny a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Festival Mans Unides

El Grup Tercer Món – Mans Unides de les parròquies de Vilafranca organitza un Festival musical i de màgia a benefici del projecte de Mans Unides en el qual participem les parròquies de la nostra diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. El  projecte vol ampliar una escola de primària a Angola, per donar cabuda a alumnes de secundària i que no s’hagin de desplaçar de la zona.

Actuaran el músic Paton Soler, la Coral de La Girada, i el Mag Agustí Miró (el mag del País del cava).

Dissabte 16 de juny a les 18h a la sala Mn. Vinyeta. El preu de l’entrada és revertida. A la sortida es recolliran donatius per al projecte de Mans Unides.

SOLEMNITAT DEL COS I LA SANG DE CRIST / B

3 de juny de 2018

“Gaudete et exsultate” (I)

Aquest és el títol de l’exhortació apostòlica sobre “la crida a la santedat en el món contemporani”, que el papa Francesc va signar el dia de sant Josep de 2018: “Alegreu-vos-en i celebreu-ho” (Mt 5,12). En 177 números distribuïts en 5 capítols, el Sant Pare ens recorda que el Senyor ens ha escollit “perquè fóssim sants” (Ef 1,4), i per això pretén fer ressonar un cop més aquesta crida a la santedat, que és per a tots i no per a uns escollits: “Sigueu sants perquè jo soc sant” (1Pe 1,16). Tots som cridats a ser sants, vivint amb amor i oferint el propi testimoniatge en les ocupacions de cada dia, allà on cadascú es troba, amb els petits gestos. El papa Francesc explica què és la veritable santedat a partir dels ensenyaments del mateix Jesús en les benaurances (Mt 5,3-12), que esdevenen així com el carnet d’identitat del cristià. D’aquesta manera, la paraula “feliç” o “benaurat” esdevé sinònima de “sant”. Repassant els valors del text evangèlic, diu que la santedat és: ser pobre en el cor, reaccionar amb humil mansuetud, saber plorar amb els altres, buscar la justícia amb fam i set, mirar i actuar amb misericòrdia, mantenir el cor net de tot el que taca l’amor, sembrar pau al nostre voltant, acceptar cada dia el camí de l’evangeli encara que ens porti problemes. Per altra banda, el capítol 25 de sant Mateu ens recorda que la gran regla de comportament són les obres de misericòrdia, i que cal viure aquestes exigències de compromís social de l’evangeli juntament, complementàriament amb la relació personal amb el Senyor: la pregària és preciosa si alimenta un lliurament quotidià d’amor. Els sants ens donen el testimoniatge de viure les benaurances i la regla de comportament del judici final.  (continuarà)

________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Solemnitat del Corpus. Avui a totes les misses. Col·lecta per Càritas Diocesana. A la missa de les 12h. a Santa Maria hi participaran els infants que han celebrat la Primera Comunió. Al final de la missa, processó amb la custòdia per l’interior del temple i benedicció.

Grup bíblic. Dimarts 5 a les 18:45h. Tema: Gn 27,26-40: Que Déu et doni la rosada del cel i la ufanor de la terra. Obert a tothom.

Altres reunions. Dimecres 6 a les 19h, grup de Tercer Món – Mans Unides; a les 20:30h, junta de la casa de colònies de Penyafort. Dijous 7 a les 21h, consell pastoral parroquial.

Confirmacions. Dissabte 9 de juny a les 20h. a la basílica de Santa Maria, rebran aquest sagrament a 12 joves i 2 persones adultes de la nostra comunitat.

Creure encara? Deu meditacions. Segueix a la venda aquest llibre  de Josep Maria Carbonell, al despatx parroquial i a la llibreria Cuscó, al preu de 14€. Recordem que l’autor impartirà una conferència sobre el tema, organitzada pels Grups de Diàleg, el dia 11 de juny.

Acollidors de parelles. Dissabte 9 i diumenge 10 farem la preparació del matrimoni de 7 parelles.

25 anys d’ordenació sacerdotal de Mn.Joan Ramon Bullit Guasch. Va ser ordenat a Martorell el 6 de juny de 1993. Ho celebrarem el diumenge 10 de juny a la missa de les 18:30h. al monestir de la Mare de Déu del Carme. Per molts anys!!

Colònies i campaments d’estiu. La setmana que ve donarem les dates i grups, les inscripcions començaran el 12 de juny.

Barri del Poble Nou. Dintre del programa de festes, el diumenge 10 de juny celebrarem la missa a les 10h. a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, commemorant la seva construcció ara fa 65 anys.

SANTÍSSIMA TRINITAT / B

27 de maig de 2018

La Santíssima Trinitat

Acabat el temps de Pasqua, tornem altre cop al temps de durant l’any, que són les setmanes i els diumenges en què no celebrem cap esdeveniment especial, ni es ressalta cap activitat cristiana determinada.

Aquest primer diumenge després de Pentecosta comença amb la festa de la Santíssima Trinitat. És cert que tot l’any la nostra lloança s’adreça al Déu u i tri, però centrar la nostra atenció d’aquest diumenge en la fe trinitària per a nosaltres cristians té un valor pedagògic. A més, després d’haver celebrat la Pasqua de Jesucrist en les setmanes precedents i d’haver actualitzat l’efusió de l’Esperit Sant el diumenge anterior, se’ns recorda novament que creiem en un sol Déu format per tres persones divines.

La Trinitat és present en totes i cadascuna de les celebracions des de l’inici fins a la fi. La nostra oració litúrgica s’adreça al Pare mitjançant el Fill en l’Esperit Sant. A més, el Glòria que entonem cada diumenge en la missa és un cant de lloança al Pare i al Fill i a l’Esperit Sant. I en el Credo, professem la fe trinitària: creiem en el Pare, creiem en el Fill, i creiem en l’Esperit Sant.

Així ho cantem en els Goigs a la Santíssima Trinitat que es venera a la nostra Parròquia de Vilafranca:

Déu és Déu, Amor i Vida,/ un sol Déu, mai un Déu sol.

Tant estima que donant-se,/ és feliç i ens en vol fer.

I també: Beneïu-nos a mans plenes,/ Pare, Fill i Esperit Sant;

tant enmig de goigs com penes / nostres cors us lloaran.

 

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Solemnitat de la Santíssima Trinitat. Missa a les 10h. a la parròquia de la Trinitat en la seva festa patronal. Avui se celebren les Primeres Comunions a l’església de la Mare de Déu de Montserrat a les 11h, i també l’últim grup a les 12h. a la basílica de Santa Maria.

Concert de banda. Avui a les 18h, en favor de la restauració de la basílica, amb la Banda de l’Escola Municipal de Música i la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Nou accés a la basílica. Darrerament s’ha reobert la porta de la façana nord que dona al corraló del Palau Baltà i que surt per l’altar de Sant Josep. Forma part de l’annex construït el 1882, que havia estat utilitzat com a magatzem. Es farà servir els dies de gran concentració de fidels a la basílica, i l’estrenarem aquest diumenge durant el concert.

Final de curs de la catequesi. Dilluns i dimarts a les 17:30h. a la basílica de Santa Maria i a l’església de l’Espirall. Diumenge dia 3 a les 12h. a la basílica, missa de final de curs.

Altres reunions. Dimarts 29, pastoral de la salut. Dijous 31, comissió permanent del consell pastoral.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol. Últim dia d’entrega d’inscripcions 30 de maig.

Solemnitat del Cos i la Sang de Crist (Corpus).

– Dijous 31 de maig, després de la missa de les 20h. a Santa Maria: pregària amb exposició del Santíssim i benedicció amb la custòdia (últim dia d’aquest curs que celebrem aquest acte de pregària)

– Diumenge 3 de juny i vigília, a totes les misses. Col·lecta per Càritas Diocesana. Solemnitzarem especialment la missa de les 12h. a Santa Maria, amb la participació dels infants que han celebrat la Primera Comunió. Al final de la missa, processó amb la custòdia per l’interior del temple i benedicció.

PENTECOSTA / B

20 de maig de 2018

S.O.S. Cristians

Aquest és el títol de l’últim llibre de la periodista i escriptora Pilar Rahola, amb el clar subtítol “La persecució dels cristians en el món d’avui, una realitat silenciada”. Transcrivim un fragment de la presentació: “Mai no hi havia hagut, des de l’època de les catacumbes, un intent massiu, organitzat i impune d’acabar amb comunitats cristianes senceres. Les dades colpidores que Pilar Rahola aporta en aquest llibre, d’una manera sistemàtica i rigorosa, són tràgiques i encenen totes les alarmes d’una sagnia que no sembla tenir aturador. Coptes, assiris, siríacs, ortodoxos de diverses litúrgies, protestants i també catòlics, pateixen avui l’estigma de la creu. Són màrtirs els caldeus assassinats pel Daeix per no voler convertir-se a l’islam, o els coptes morts per les bombes a les catedrals d’Egipte, o els cristians nord-coreans tancats per tota la vida en camps de treball forçat a causa de la seva fe. Això és el martiri i aquests són els màrtirs del segle XXI. I malgrat el crit desesperat de tantes comunitats violentades, el silenci s’imposa com un vel allà on pateixen el martiri, però també a Occident, on els cristians no formen part del que és políticament correcte. Creure en Crist ha esdevingut una creença amb un elevat risc que condueix milers de persones a la presó, l’exili i la mort. Les xifres, les vivències i els fets que relata aquest llibre ho demostren, per tal de remoure consciències, inspirar compromisos i ajudar a pal·liar la solitud de milers de cristians”.

És també el tema de la interessant conferència d’aquest dilluns organitzada pels Grups de Diàleg, a càrrec d’una representant de la Fundació Potifícia “Ajuda a l’Església Necessitada”. No ens la perdem!

_________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pasqua Granada. Amb la solemnitat de la Pentecosta celebrem el do de l’Esperit Sant i acabem la cinquantena pasqual. Encomanem l’Aplec de l’Esperit que se celebra aquest cap de setmana a Tortosa.

Grups de diàleg. Conferència: “Els cristians perseguits avui”, per Marta Garcia Campos, membre de la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada. Dilluns 21 de maig a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta.

Santa Joaquima de Vedruna. La seva festa se celebra el dimarts 22 de maig. Felicitem de tot cor la comunitat religiosa de l’Espirall i la comunitat educativa de l’escola Sant Elies.

Grup bíblic. Dimarts 22 a les 18:45h. Tema: Gn 25,29-34: Així Esaú va vendre a Jacob els seus drets de primogènit. Obert a tothom.

Altres reunions. Dimecres 23 a les 20:30h, comissió parroquial de Festa Major. Dijous 24 a les 18h, equip responsable de catequesi.

Pastoral de la Salut. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 26 de maig a les 11:30h.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 26 de  maig.

Concert de banda. Diumenge 27 de maig a les 18h, promogut per la Comissió Santa Maria 2020 en favor de la restauració de la basílica. La Banda de l’Escola Municipal de Música M.Dolors Calvet, dirigida per Sergi Raya, interpretarà bandes sonores i peces tradicionals. Amb la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Creure encara? Deu meditacions. Segueix a la venda aquest llibre  de Josep Maria Carbonell, al despatx parroquial i a la llibreria Cuscó, al preu de 14€. Recordem que l’autor impartirà una conferència sobre el tema, organitzada pels Grups de Diàleg, el dia 11 de juny.

L’ASCENSIÓ DEL SENYOR / B

13 de maig de 2018

Les creuetes a la Declaració de la Renda

Un any més, arriba l’hora de fer la Declaració de la Renda, i un any més se’ns recorda la conveniència de marcar amb una x la casella en favor de l’Església catòlica. Recordem que marcar aquesta creueta no vol dir pagar més, sinó que un 0’7% del que haurem de pagar anirà destinat a l’Església. És un dret que tenim, i alhora una responsabilitat com a cristians, ja que l’Església, amb voluntat d’autofinançament, només rep de l’Estat la part corresponent a les creuetes marcades en la Declaració. Amb el lema “Junts, x un món millor”, ha començat ja la campanya per explicar el destí de les aportacions. Recordem també la possibilitat, ben adient, de marcar la creueta a les dues caselles: la de l’Església catòlica (per ajudar a l’economia de les nostres diòcesis), però també la de les altres finalitats socials (entre les quals hi ha Càritas i altres entitats d’Església). No pagarem més, i destinarem un 0’7% + un 0’7% (és a dir, un 1’4%) dels nostres impostos a cadascuna de les dues destinacions.

La setmana passada es va donar tota la informació al full dominical del bisbat. També a les tauletes de l’entrada de les esglésies trobareu unes revistes amb tota la informació. Val la pena saber la veritat, i explicar-la, perquè hi ha molta desinformació i també alguns prejudicis. Per exemple, l’Església no paga IBI igual com tampoc no el paguen les ONGs, les associacions, fundacions, institucions i altres confessions que desenvolupen una tasca social i no-lucrativa. També és bo explicar en què es gasta els diners l’Església, bàsicament en acció pastoral, social, manteniment dels temples… Una tasca que beneficia tothom, i que necessita finançament. Conscienciem-nos, doncs, actuem amb responsabilitat… i expliquem-ho bé a tothom!

____________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Ascensió i Pentecosta. Amb la festa de l’Ascensió encetem la recta final de la Pasqua, que culminarà diumenge que ve amb la Pentecosta. Dissabte 19 se celebra l’Aplec de l’Esperit a Tortosa, amb participació d’un grup de joves de la vila. Invoquem l’Esperit Sant aquests dies!

Festa de la Mare de Déu de Fàtima. Avui 13 de maig. Missa en la seva festa patronal a la capella del barri del Poble Nou, a les 10h.

Trobada pasqual de la vicaria episcopal del Penedès, Anoia, Garraf: “Cridats a donar fruit”. Avui diumenge 13 de maig a St. Joan de Mediona. Eucaristia presidida pel bisbe Agustí a les 18h.

Recordem que amb motiu de la Trobada Pasqual avui no se celebrarà la missa vespertina de les 20h. a Sta. Maria.

Sant Isidre. Celebrarem la festa del patró dels pagesos el dimarts 15. Al final de la missa de les 20h. a Santa Maria, estrena dels nous goigs.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol. Informació i recollida dels fulls d’inscripció el dimecres 16 i el divendres 18 de maig de 7 a 8 del vespre a la rectoria. Últim dia d’entrega d’inscripcions 30 de maig.

Concert de banda. Tindrà lloc el diumenge 27 de maig a les 18h. dins els actes promoguts per la Comissió Santa Maria 2020 per recollir diners per a la restauració de la basílica. La Banda de l’Escola Municipal de Música M.Dolors Calvet, dirigida per Sergi Raya, interpretarà bandes sonores i peces tradicionals. En un parell de peces comptarem amb la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Catalunya Cristiana. El setmanari d’informació religiosa ha renovat el format, ara com a revista. El trobareu a la tauleta de la basílica al preu de 2’90 €. Val la pena!