DIUMENGE V DE QUARESMA / B

18 de març de 2018

Quaresma: conversió i reconciliació

El temps de Quaresma és un temps en què se’ns convida especialment a viure el do del perdó. La conversió quaresmal implica, en primer lloc, fer una revisió de la pròpia vida; però també, en conseqüència, penedir-se d’allò que no és prou coherent amb la fe cristiana i demanar-ne perdó. La dinàmica del perdó va quedar molt ben explicitada en l’Any Sant de la Misericòrdia, que vam celebrar durant el 2016, i del qual tots en guardem encara un gran record per la força espiritual que va provocar. Déu és un Pare bo i misericordiós que ens estima i ens acull i ens perdona sempre. Però això demana dels fidels dues coses: tenir consciència de pecat, reconèixer-nos pecadors i demanar perdó; i alhora esdevenir també nosaltres amb els altres “misericordiosos com el Pare” (aquest era el lema del Jubileu). El sagrament de la Penitència és sens dubte el moment màxim en què s’expressa aquesta experiència de sentir-se guarit pel do de Déu que ens reconcilia amb Ell i amb els germans, alhora que experimentem que ens hem convertit i ens obrim a una vida renovada. Morts al pecat amb Jesús, experimentem també la vida nova de Jesús ressuscitat.

És per això que exhortem tots els fidels a rebre el sagrament del Perdó en aquesta recta final de la Quaresma i en els dies de la Setmana Santa. En el programa que repartirem la setmana que ve hi apareixen els horaris de confessions individuals, i també les celebracions comunitàries. Tanmateix les recordem ja ara:

– Dilluns Sant (26 març): 19h. església de Sant Francesc.

– el mateix Dilluns Sant: 21h. basílica de Santa Maria.

– Dimarts Sant (27 març): 20h. església de la M.de D. de Montserrat.

______________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Dia del Seminari. 18 de març, diumenge més proper a St. Josep. Amb el lema “Apòstols per als joves”. Pregària i col·lecta a totes les misses.

Viacrucis. Avui 18 de març a l’església de Sant Francesc (18h).

Sant Josep. Dilluns 19 de març. Per aquest motiu avui no hi ha missa exequial a la basílica de Santa Maria a les 20h.

Grup bíblic. Dimarts 20 de març de 18:45h. a 19:45h. a la rectoria de Santa Maria. Tema: Gn 19,23-29: La dona de Lot va mirar enrere. La propera sessió serà el dimarts 3 d’abril.

Octavari dels Dolors. Del dimarts 20 al divendres 23 de març. Missa a les 20h. a la Capella de la Mare de Déu dels Dolors.

Pastoral de la Salut. Reunió de voluntaris, dimarts 20 (18:45h). Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 24 (11:30h).

Horaris Setmana Santa. La setmana que ve repartirem el full extraordinari. Per al DIUMENGE DE RAMS, els horaris de misses amb benedicció dels rams seran els mateixos de cada diumenge, excepte a Santa Maria: la benedicció a la plaça serà a les 12:30h. També hi haurà Viacrucis a les 18h. a la basílica.

Missa a Sant Francesc. Amb motiu de les celebracions de Setmana Santa i Pasqua queda suprimida del 27 de març al 9 d’abril. Es reprendrà el 10 d’abril (dimarts i divendres a les 10:30h).

Calvari de l’Associació de Pessebristes. Instal·lat fins a Setmana Santa al baptisteri de la basílica. L’escena del diorama d’aquest any és “El davallament de la creu”. Moltes gràcies als pessebristes.

Full parroquial. La setmana que ve publicarem el full extraordinari amb els horaris de Setmana Santa. Reprendrem la publicació del full informatiu parroquial de Vilafranca el diumenge 8 d’abril.

DIUMENGE IV DE QUARESMA / B

11 de març de 2018

Vida litúrgica i Pregària

En el marc del pla pastoral diocesà d’aquest curs 2017-2018 (“Us he confiat la missió d’anar per tot arreu i donar fruit”, Jn 15-16), un dels objectius a treballar és el de “Vida litúrgica i pregària”, que anima les parròquies a revisar les celebracions, conèixer i aprofundir els seus elements centrals, i pensar com millorar la formació i la participació de la comunitat en la litúrgia. A Vilafranca hem començat a treballar aquest objectiu, amb una fitxa que se’ns ha ofert com a material, al consell pastoral i també en les sessions de formació litúrgica.

Sobre el punt “pregar i celebrar la fe en comú”, es va comentar que la comunitat en general valora els espais de pregària i celebració, però de vegades falta predisposició (preparar-se, anar-hi amb temps, comunicar-nos entre nosaltres…). Entre els aspectes a millorar va sortir el tema dels cants (no s’agafen els cantorals, se segueixen per inèrcia, caldria una millor participació). I també el sagrament de la penitència, que cada vegada els fidels el reben amb menor freqüència, tant les confessions individuals com les celebracions comunitàries; és una qüestió que caldria subratllar en aquesta Quaresma.  Pel que fa als espais de pregària (a part de l’eucaristia), se n’ofereixen molts: el rosari (dimecres a Santa Maria i divendres a la Trinitat), l’exposició del Santíssim el primer dijous de mes, la pregària jove, les laudes i vespres amb la missa dels feiners (Advent i Quaresma), els Viacrucis, les antífones de la O per Advent, la vetlla del dijous sant, les novenes de sant Fèlix… Caldria que els fidels aprofitessin més aquests espais que s’ofereixen. També es valora que l’església estigui moltes hores oberta per a la pregària personal. La reflexió encara ha de continuar.

________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis. Avui a l’església de la Mare de Déu de Montserrat (18h).

Grups de diàleg. Conferència: “Comentari sobre l’evangeli de Marc”, per Joaquim Menacho, enginyer, professor de l’Institut Químic de Sarrià, teòleg, membre de l’equip de Cristianisme i Justícia. Dilluns 12 de març a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta.

Grup d’estudi d’evangeli. Dimarts dia 13 de març a les 20:30h.

Altres reunions. Dimarts 13 a les 20:30h, reunió de la Junta de Penyafort. Dijous 15 a les 20:30h, comissió d’economia. Divendres 16 a les 21h, reunió de pares/mares dels infants de 1r. curs de catequesi.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 17 de març.

Sessió de formació litúrgica. Oberta a tots els feligresos de l’Arxiprestat interessats en qüestions relacionades amb la litúrgia. Dissabte 17 de març, de 18:30h. a 19:30h. a la sala Mn. Vinyeta.

Missa familiar. Dissabte 17 de març a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Diumenge de Rams. Avancem amb temps que aquest any la benedicció a la plaça Santa Maria serà a les 12:30h.

Guia basílica i imants. Hem editat un senzill prospecte sobre la basílica de Santa Maria, especialment adreçat als visitants (preu 0’50€). També hem posat a la venda uns imants amb la imatge dels 3 vitralls dels altars laterals de la façana sud recentment restaurats (preu 3€ cadascun); els beneficis aniran destinats a les obres de restauració.

Resultat col·lecta Mans Unides. Es va realitzar els dies 10 i 11 de febrer i, afegint també les aportacions del sopar de la fam, s’han lliurat a la delegació de Mans Unides del bisbat de Sant Feliu 2.946’08 €.

DIUMENGE III DE QUARESMA / B

 4 de març de 2018

Nota dels bisbes de Catalunya

En aquest temps de Quaresma, quan se’ns convida a la conversió personal i comunitària, no podem obviar els esdeveniments polítics i socials que s’han produït en els darrers mesos a Catalunya. Des d’aquesta perspectiva els bisbes de les diòcesis catalanes adrecem una crida a tothom a fer un esforç per refer la confiança mútua dins d’una societat com la nostra en la qual es dona una gran pluralitat cultural, política i també religiosa. La cohesió social, la concòrdia, el sentir-nos propers els uns als altres i el respecte als drets de totes les persones que viuen a Catalunya han de ser un dels nostres objectius prioritaris en aquest moment. No podem ignorar ni menystenir que en relació a Catalunya existeix un problema polític de primer ordre que obliga a cercar una solució justa a la situació creada que sigui mínimament acceptable per a tots, amb un gran esforç de diàleg des de la veritat, amb generositat i recerca del bé comú de tothom. Per això, tal com hem demanat repetidament, amb paraules del papa Francesc amb les quals ens sentim compromesos, diem als catòlics i a tots els qui ens vulguin escoltar que «és hora de saber com dissenyar, en una cultura que privilegiï el diàleg com a forma de trobament, la recerca de consensos i acords, però sense separar-la de la preocupació per una societat justa, memoriosa i sense exclusions». (Evangelii Gaudium 239). El passat 21 de desembre es van realitzar eleccions al Parlament amb una gran participació dels electors. És necessari que, amb voluntat de servei, els parlamentaris escollits impulsin els mecanismes democràtics per a la formació d’un nou govern de la Generalitat que actuï amb sentit de responsabilitat envers tots els col·lectius del país, i especialment els més necessitats de superar les conseqüències de la crisi institucional, econòmica i social que vivim. Volem fer esment d’una qüestió concreta que ens preocupa. Pel que fa a la presó preventiva d’alguns antics membres del govern i d’alguns dirigents d’organitzacions socials, sense entrar en debats jurídics, demanem una reflexió serena sobre aquest fet, en vistes a propiciar el clima de diàleg que tant necessitem i en la qual no es deixin de considerar les circumstàncies personals dels afectats. Com a ciutadans d’aquest país i pastors de l’Església que fa camí a Catalunya, novament reafirmem que, encara que no ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta als nous escenaris que en els darrers temps s’han plantejat, defensem la legitimitat moral de les diverses opcions sobre l’estructura política de Catalunya que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles i siguin defensades de forma pacífica i democràtica. Finalment, demanem als catòlics que, descobrint el pas de Déu per la vida en aquests moments de complexitat, siguem instruments de pau i reconciliació enmig de la societat catalana, i no deixem de pregar el bon Déu per la pau i la justícia a Catalunya.

Tiana, 16 de febrer de 2018

_______________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis. Avui a les 18h. a la capella de la Mare de Déu de Fàtima.

Grup bíblic. Propera reunió: dimarts 6 de març de 18:45h. a 19:45h. a la rectoria de Santa Maria. Tema: Gn 19,1-11: I a tota aquella gent els van deixar cecs. Obert a tothom que hi estigui interessat.

Altres reunions. Dimarts 6 a les 20:30h, comissió Santa Maria 2020. Dimecres 7: a les 10h, Junta de Càritas Interparroquial; a les 18:30h, comissió de litúrgia; a les 19h, grup Tercer Món – Mans Unides; a les 21h, acollidors de baptisme. Dijous 8 a les 18h, equip responsable catequesi. Dissabte 10 a les 17h, Cos de Portants del Sant Crist.

Pregària Jove. Divendres 9 a les 22h. al monestir del Carme.

Acolliment parelles. Els dies 10 i 11 tindrà lloc el primer grup de preparació del matrimoni. Hi participaran 13 parelles de l’Arxiprestat. El dissabte dia 10 participaran a la missa de les 20h. Agraïm el servei pastoral que fan els acollidors de parelles de les nostres parròquies.

Sortida Grup Esplai Parroquial. Els dies 10 i 11 de març tots els infants, joves i monitors del GEP tindran la sortida conjunta a la casa de colònies de La Conreria (Tiana). El dissabte celebraran l’eucaristia.

DIUMENGE II DE QUARESMA / B

25 de febrer de 2018

L’economia de les nostres parròquies

Avui, juntament amb aquest full informatiu parroquial, en trobareu un altre d’extraordinari amb el resum econòmic de l’any 2017. Aquest resum inclou tot allò que fa referència als ingressos i despeses de les parròquies de Vilafranca, incloent no només les diverses esglésies (Sta. Maria, Stma. Trinitat, Fàtima, Montserrat, St. Francesc), sinó també els altres edificis de titularitat parroquial, i sobretot totes les activitats pastorals que es porten a terme. Una tasca complexa que gestiona la comissió d’economia, la qual es fa càrrec també de les qüestions de manteniment i reparacions. D’entrada volem agrair el servei d’aquests voluntaris que porten a terme una tasca poc visible però molt necessària i a més a més no fàcil.

També volem destacar que l’economia de la parròquia presenta dificultats per al seu sosteniment. Us demanem que mireu amb atenció la informació i el comentari, per veure’n la complexitat, alhora que també les dificultats per a l’autofinançament.

Cal doncs fer una crida a la consciència dels fidels que entre tots hem de fer front a les necessitats econòmiques de la comunitat. Un mitjà evidentment són els donatius i les col·lectes. Però també en tenim un altre poc aprofitat: són les subscripcions fixes domiciliades, molt útils perquè permeten al feligrès preveure la donació a la parròquia, i la parròquia sap que compta amb uns ingressos fixos. A més a més, la parròquia emet un certificat per poder desgravar aquestes donacions a la Declaració de la Renda. Per això oferim també avui un full per formalitzar aquestes quotes domiciliades. I animem tots els fidels a col·laborar de forma conscient i responsable en l’economia parroquial.

__________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis. Avui a les 18h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat.

Altres reunions. Dimarts 27 a les 18:45h, pastoral de la salut. Dimecres 28 a les 20:30h, junta de la casa de colònies de Penyafort. Dijous 1 de març a les 21h, consell pastoral interparroquial.

Pregària amb exposició del Santíssim. Dijous 1 de març. Cada primer dijous de mes, a continuació de la missa de les 20h. a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria.

Plafons explicatius. Hem instal·lat recentment aquestes explicacions dels altars laterals de la basílica de Santa Maria. Esperem que siguin útils, no només pel seu interès artstic sinó també sobretot pastoral.

Residència Inglada Via. El passat dissabte 3 de febrer tingué lloc la inauguració de la sala de visites amb el nom de “Mn. Jaume Berdoy”, amb la presència de la mare i la neboda de qui fou membre de la Fundació. Van intervenir a l’acte el bisbe Agustí Cortés (que també celebrà l’Eucaristia a la capella), el president del Patronat Martí Solé Bordes, la directora Marga Padullés, amb l’assistència del regidor de gent gran Raimon Gusi, altres mossens, residents i persones vinculades a l’entitat. Donem-ne gràcies a Déu!

Estadística parroquial 2017

(celebrats en les diferents esglésies i centres de culte de la vila):

– Baptismes: 86

– Primeres comunions: 123

– Confirmacions: 25

– Matrimonis: 10

– Exèquies: 247

Missa a la televisió. Cada diumenge a les 10:30h. per TV2. Des de fa 35 anys, actualment des del monestir de les dominiques de Sant Cugat, presidida per Mn. Carles Cahuana. Un gran servei per a les persones ancianes o malaltes que no poden desplaçar-se a l’església.

DIUMENGE I DE QUARESMA / B

18 de febrer de 2018

Comença la Quaresma

Amb la celebració del Dimecres de Cendra hem començat el temps de Quaresma. Un temps per preparar-nos per a la Setmana Santa i la Pasqua. Un temps d’intensitat i d’interioritat, imitant els 40 dies de Jesús al desert, per sortir-ne enfortits, renovats. Un temps per revisar la nostra vida i la nostra relació amb el Senyor. Un temps de conversió, i per tant també de penitència. Un temps per fer camí com el poble d’Israel pel desert en l’èxode. Un temps per fer camí acompanyant Jesús vers la passió i la creu. Un temps, en definitiva, per viure el nostre propi itinerari del pecat i la mort a la vida nova de Jesús Ressuscitat.

L’Església ens ofereix tradicionalment uns mitjans per viure aquest temps litúrgic privilegiat: la pregària (intensificar la nostra relació personal amb el Senyor), el dejuni (renunciar a algunes coses secundàries per posar tota l’atenció en allò principal de la vida i de la fe) i l’almoina (esforç per compartir amb els necessitats). I evidentment tota la litúrgia, amb els seus textos, lectures, oracions, cants… especialment cuidats i preparats en aquestes setmanes.

També la parròquia ofereix uns mitjans: la pregària de Laudes a la missa del matí dels dies feiners a la Trinitat, la pregària de Vespres a la missa dels vespres dels dies feiners a Santa Maria, la pregària del Viacrucis els diumenges a la tarda a les diferents esglésies, uns espais de pregària propis (pregàries joves, exposició del Santíssim el primer dijous de mes), les conferències que organitzen els grups de diàleg…

Val la pena fer un esforç per aprofitar aquest temps, una autèntica oportunitat que se’ns ofereix.

______________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis. Avui a les 18h. a la basílica de Santa Maria.

Grups de diàleg. Conferència: “Sis conceptes per entendre la immigració”, per Maria del Carmen de la Fuente, Llicenciada en Sociologia. Membre de la Fundació Migra Studium. Dilluns 19 de febrer a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta.

Grup bíblic. Propera reunió: dimarts 20 de febrer de 18:45h. a 19:45h. a la rectoria de Santa Maria. Tema: Gn 18,16-33: ¿De debò que faràs desaparèixer tant el just com el culpable? Obert a tothom.

Mn. Jaume Berdoy. Dimecres 21 de febrer farà un any de la seva defunció. El recordarem a les misses d’aquest dia.

Altres reunions. Dijous 22, comissió permanent del consell pastoral. Divendres 23 a les 21h. a la sala parroquial Mn. Vinyeta, reunió dels pares/mares dels infants del 1r. curs de catequesi.

Pregària jove. Divendres 23 a les 21h. a la cripta de Santa Maria.

Pastoral de la Salut. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 24 de febrer a les 11:30h.

Sessió de formació litúrgica. Adreçada especialment als que participen activament en les celebracions i oberta a tots els feligresos de l’Arxiprestat interessats en qüestions relacionades amb la litúrgia. Propera sessió: dissabte 24 de febrer, de 18:30h. a 19:30h. a la sala Mn. Vinyeta (un dissabte al mes).

Festa d’aniversari del GEP. Dissabte 24 de febrer. Durant tota la tarda, activitats diverses. A les 20h. participaran a l’eucaristia els infants, els monitors i les famílies. Per molts anys!

Exposició de Mans Unides. “El malbaratament alimentari”, fins el 25 de febrer al passadís de l’Hospital Comarcal de Vilafranca.

DIUMENGE V DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

 4 de febrer de 2018

Campanya contra la fam de Mans Unides 2018:

“Comparteix el que importa”

Tindrà lloc a totes les esglésies el cap de semana 10 i 11 de febrer. Pregarem pels projectes de desenvolupament que porta a terme aquesta ONG catòlica al Tercer Món, i farem també la col·lecta.

Aquest any els diners que es recullin aniran destinats a un PROJECTE EDUCATIU a ANGOLA: reforç al cicle d’educació secundària d’una escola d’un barri perifèric de Villa Matilde, al nord-est interior d’Angola. El projecte serà portat a terme per les germanes Mercedàries missioneres de Barcelona, en concret per la Gna  Josefina Cortadella. Té un pressupost de  47.727,00 EUR

La Delegació de Mans Unides del bisbat de Sant Feliu de Llobregat assumeix aquest projecte. Per això compta amb la generositat de tots nosaltres. Així doncs, col·laboren en aquest projecte, amb les seves aportacions, totes les parròquies del nosstre bisbat, que realitzaran diferents actes al llarg de la campanya d’enguany.

Altres actes a Vilafranca amb motiu de la Campanya contra la Fam:

Exposició de Mans Unides al vestíbul de l’Hospital Comarcal: “El malbaratament dels aliments”. Del dia 2 al 25 de febrer.

Sopar de la Fam: Divendres 9 de febrer a les 21 h. al col.legi Sant Ramon de Penyafort. Ens acompanyarà el P. Josep Frigola, missioner del Pares Blancs que ha estat molts anys al Níger.

Grup Tercer Món – Mans Unides de les parròquies de Vilafranca

______________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Col·lecta del primer diumenge de mes. La comissió d’economia recorda que cada primer diumenge de mes es fa una col·lecta extraordinària amb sobres a totes les misses, per tal de motivar les aportacions de la feligresia i així poder completar les despeses mensuals ordinàries de la parròquia. Gràcies a tots per la vostra generositat i corresponsabilitat en el sosteniment de l’Església.

Grup bíblic. Propera reunió: dimarts 6 de febrer de 18:45h. a 19:45h.  Tema: Gn 18,1-15: Sara es posà a riure per dins. Obert a tothom.

Actes amb motiu de Sant Jocund, copatró de Vilafranca.

* Dimarts 6 de febrer. Conferència: “Aproximació a la figura de Pere Alegret en el centenari de la seva mort”, a càrrec de Joan Solé Bordes, estudiós i filòleg. A les 19h. a la sala parroquial Mn. Vinyeta.

* Dimecres 7 de febrer. Conferència: “Adrià Ferran Vallès, il·lustre escultor vilafranquí”, a càrrec de Jordi Sacasas Segura, arxiver i conservador del museu i tresor de l’església parroquial de Santa Maria del Pi de Barcelona. A les 19h. a la sala parroquial Mn. Vinyeta.

* Divendres 9 de febrer. Missa Solemne. A les 20h, a la basílica parroquial de Santa Maria. En acabar, es procedirà al cant dels Goigs.

* Diumenge 11 de febrer. Concert, interpretat per Berenguer Montserrat. A les 13h, després de la missa de 12h, a la basílica.

Festa de la Mare de Déu de Lourdes. Diumenge 11 de febrer a les 12h, amb la participació de la delegació de Vilafranca de l’Hospitalitat de la M. de Déu de Lourdes, que celebra 10 anys de la seva fundació.

Comunicat de Càritas Interparroquial. A Càritas de Vilafranca necessitem i busquem persones voluntàries que vulguin oferir part del seu temps a favor dels més necessitats. Entre tots formem COMUNITAT, i us convidem a compartir el vostre temps i les vostres capacitats amb les persones que passen dificultats. Disposem de diversos projectes d’Acollida, d’Acompanyament, de Promoció de la persona. Si vols conèixer i col·laborar amb Càritas, truca el Miquel Aigudé: 607.02.20.52 (matins).

DIUMENGE IV DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

28 de gener de 2018

Com rebre la comunió a la mà

Com sabem, el fidel pot triar rebre la comunió a la boca o a la mà. La manera de fer-ho és lliure, és el fidel qui tria. Totes dues formes de rebre el Cos del Senyor tenen sentit i totes dues poden expressar igualment la nostra comprensió i el nostre respecte al misteri eucarístic. Ara bé, quan es rep la comunió a la mà cal fer-ho, naturalment, de manera respectuosa, d’acord amb el valor que té allò que es rep, el Cos de Crist. Per això tantes vegades s’ha criticat, amb raó, el costum d’agafar l’hòstia “al vol” al ministre que ens l’ofereix, agafant-la directament amb els dits de la mà, com una pinça.

La forma més adequada i respectuosa quan es combrega a la mà serà aquesta: el qui combrega es posa davant del donador de comunió, amb la mà esquerra estesa damunt de la dreta (o al revés, si és esquerrà i li resulta més còmode), ben oberta, fent “com un tron” per al Cos de Crist (expressió de sant Ciril); respon amb fe “Amén” al donador que li que mostra el Cos de Crist; rep la comunió al damunt de la mà; l’agafa amb el polze i l’índex de l’altra mà; i se’l posa a la boca, allà mateix, abans de tornar al seu lloc.

Sempre s’ha de fer el gest amb respecte i dignitat. Aquest és un moment molt important de la celebració, ja que rebem el Cos de Crist personalment. Per tant, no agafem el Pa ofert amb els dits, sinó que el donador de comunió ens el diposita dignament al palmell obert de la mà, i nosaltres el rebem i combreguem.

________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Aplec de Sant Pau. Diumenge 28 de gener. Amb motiu de la festa de la Conversió de Sant Pau (que se celebra el 25 de gener). 11h. missa davant de l’ermita. A continuació, diversos actes lúdics i culturals.

Pregària amb exposició del Santíssim. Dijous 1 de febrer. Cada primer dijous de mes, a continuació de la missa de les 20h. a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria.

Altres reunions. Dimarts 30 a les 18:45h. Pastoral de la Salut, Dimecres 31 a les 19h. grup de Tercer Món – Mans Unides. Dijous 1 de febrer a les 21h. Consell Pastoral Interparroquial.

Festa de la Presentació del Senyor (La Candelera). Divendres 2 de febrer. Misses amb benedicció de les candeles segons els horaris habituals dels divendres: 8:15h. Stma. Trinitat; 8:15h. Monestir de la Mare de Déu del Carme; 10:30h. Sant Francesc; 20h. Santa Maria.

Conferència: Devocions al Penedès. Història, tradició i patrimoni, per Daniel Sancho París, historiador. Dintre dels actes amb motiu de Sant Jocund. Divendres 2 de febrer, 19h, sala Mossèn Vinyeta.

Exposició de Mans Unides a l’Hospital. Amb motiu de la propera celebració de la Campanya contra la Fam (11 de febrer), Mans Unides ofereix l’exposició “El malbaratament alimentari”, on s’explica gràficament que la terra produeix aliments suficients per a tota la població, però la seva mala distribució i el seu malbaratament provoquen que més de 800 milions de persones no puguin menjar. Es podrà visitar del 2 al 25 de febrer al passadís central de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Inauguració divendres 2 de febrer, 18h.  

Vèrtex. Aquest és el nom de la gran trobada del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans que s’està preparant i que tindrà lloc a Vilafranca els dies 14 i 15 d’abril. Es calcula que poden venir a la nostra vila entre 5.000 i 8.000 participants (infants, adolescens, joves i monitors). Anotem la data d’aquest gran esdeveniment!

DIUMENGE III DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

 21 de gener de 2018

Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians

L’any 2017 ha estat particularment intens per la commemoració dels 500 anys de la Reforma de Martí Luter. Arreu s’han fet actes, conferències, pregàries… per recordar aquest esdeveniment que va marcar la història de l’Església i del món; amb un interès nou, que és recuperar tot allò de bo que va tenir la Reforma per avançar junts en el futur cap a la unitat volguda pel Senyor. El document “Del conflicte a la comunió”, escrit conjuntament per luterans i catòlics, ha donat una nova perspectiva, des de l’autocrítica, senyalant la fe en Jesucrist com a centre de la vida de tot cristià, sigui de la confessió que sigui.

Ara celebrem, com cada any, del 18 al 25 de gener, la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, amb una nova temàtica que queda reflectida amb aquest verset del llibre de l’Èxode: “La vostra dreta, Senyor, és forta i gloriosa” (Ex 15,6). El papa Francesc ha fet nombrosos signes ecumènics, i també a la nostra diòcesi de Sant Feliu de Llobregat es fan diversos actes organitzats per la Delegació d’Ecumenisme, entre els quals el Grup Estable de Diàleg i Consell Ecumènic, que aplega representants de diverses confessions cristianes del bisbat, i que es reuneix regularment a l’església de Sant Francesc.

A Vilafranca del Penedès hi ha hagut des de fa molts anys un interès pel diàleg ecumènic, així com també amb les altres religions. Durant molts anys es va fer una pregària conjunta entre les parròquies i l’Església Evangèlica del carrer Amàlia Soler. Malauradament, en aquests moments no és possible fer aquesta pregària conjunta. Però els cristians catòlics continuem pregant per la unitat, i ho fem especialment durant totes les misses i celebracions d’aquesta setmana.

________________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Sant Antoni Abat. Diumenge 21 de gener, Festa dels Tres Tombs. La benedicció dels animals es farà a les 13h. al davant de l’església de Sant Francesc.

Grups de diàleg. Primera conferència del curs. Dilluns 22 de gener: “La Doctrtina Social de l’Església i la solució dels problemes socials, per Concepció Huerta, Llicenciada en Teologia. Membre del SeDASE (Seminari de Doctrina i Acció social de l’Església) de la Facultat de Teologia de Catalunya.

Altres reunions. Dijous 25 a les 20:30h, comissió permanent del consell pastoral interparroquial.

Pastoral de la Salut. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny dissabte 27 de gener a les 11:30h.

Sessió de formació litúrgica. Adreçada a les persones que preparen o exerceixen algun servei en les misses de les nostres parròquies, i a tots els feligresos de l’Arxiprestat interessats en conèixer els elements centrals de la litúrgia, aprofundir en el sentit de les celebracions, resoldre dubtes… Propera sessió: dissabte 27 de gener, de 18:30h. a 19:30h. a la sala Mn. Vinyeta (un dissabte al mes).

Aplec de Sant Pau. Diumenge 28 de gener. Amb motiu de la festa de la Conversió de Sant Pau (que se celebra el 25 de gener). 11h. missa davant de l’ermita. A continuació, diversos actes lúdics i culturals.

¿Vols rebre el full informatiu parroquial per mail? Dona al despatx parroquial la teva adreça de correu electrònic (o envia un missatge a ) i t’inclourem en el grup al qual cada setmana s’envia el full i altres informacions.

Web parròquia. Recordem també que podeu consultar tota la informació de les parròquies de Vilafranca a la pàgina web que mirem de tenir sempre actualitzada: http://www.parroquiesdevilafranca.org

DIUMENGE II DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

14 de gener de 2018

Anunci de les festes de l’any

“La glòria del Senyor s’ha manifestat a Betlem i es continuarà manifestant entre nosaltres fins al dia del seu retorn gloriós. Per això us anunciem amb goig que, així com ens hem alegrat en aquestes festes de Nadal de nostre Senyor Jesucrist, ens alegrarem també en la gran celebració pasqual de la Resurrecció del nostre Salvador.

Així, doncs, tinguem present que aquest any l’exercitació de la Quaresma que ens prepara per a les festes pasquals començarà el dia 14 de febrer, Dimecres de Cendra, i del 30 de març a l’1 d’abril celebrarem amb fe el Tridu Pasqual de la mort, sepultura i resurrecció del Senyor Jesús. El dia 1 d’abril serà la Pasqua, la festa més gran de l’any. I al cap de 50 dies, com a culminació de la cinquantena pasqual, el diumenge 20 de maig, celebrarem la solemnitat de la Pentecosta, el do que Jesús ressuscitat fa a la seva Església: l’Esperit Sant.

Cada diumenge ens reunirem per celebrar l’Eucaristia, commemorant la resurrecció del Senyor, i venerarem també la memòria de la Mare de Déu en les seves festes, i la de tants germans sants i santes que ens acompanyen en el nostre camí. Tots els dies són sants i bons per als qui estan en gràcia de Déu.

I ja al final de l’any, el dia 2 de desembre, iniciarem un nou any litúrgic amb la celebració del diumenge primer de l’Advent de nostre Senyor Jesucrist. A ell tot honor i tota glòria pels segles dels segles. Amén”.

(aquest text es proclama a totes les missesel dia de l’Epifania del Senyor, 6 de gener)

________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Full informatiu arxiprestal. Avui, juntament amb aquest full, n’hi trobareu un altre amb dates d’actes i reunions d’interès per a tots els feligresos, obertes a totes les parròquies de l’Axiprestat.

Grup bíblic. Propera reunió: dimarts 16 de gener de 18:45h. a 19:45h. a la rectoria de Santa Maria. Tema: Gn 17,9-14.23-27: Aquest és el signe de l’aliança entre jo i vosaltres: tots els homes hauran de ser circumcidats. Obert a tothom interessat.

Sant Antoni Abat. Dimecres 17 de gener, missa a les 20h. a la basílica de Santa Maria. Festa dels Tres Tombs, diumenge 21 de gener. La benedicció dels animals es farà a les 13h. al davant de l’església de Sant Francesc.

Setmana de pregària per la unitat dels cristians. Tindrà lloc, com cada any, del 18 al 25 de gener. A partir del dijous dia 18, doncs, en farem pregària a totes les misses. En el full informatiu de la setmana que ve oferirem una reflexió més llarga sobre aquest tema ecumènic.

Altres reunions. Dimarts 16 a les 20:30h, comissió Santa Maria 2020. Dimecres 17 a les 20:30h, junta de la casa de colònies de Penyafort.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 20 de gener.

Joies per a la restauració de Santa Maria. La Joieria Moner ha creat una col·lecció de joies inspirades en els vitralls de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Per tal de col·laborar amb la restauració de la Basílica, han tingut la idea de plasmar el rosetó de Santa Maria en aquesta col·lecció de joies. Totes les joies estan fetes a mà al taller de la joieria i són d’or 18kt o de plata de Llei 925. Hi ha diverses joies: dues versions de penjoll i un anell. No es descarta que més endavant es pugui ampliar la col·lecció. Una part dels beneficis obtinguts per la venda d’aquestes joies anirà íntegrament destinat a restauració de la Basílica.

EL BAPTISME DEL SENYOR / B

 7 de gener de 2018

Comencem un nou any

Aquest és el primer full informatiu parroquial de Vilafranca en aquest nou any 2018. Amb la festa del Baptisme del Senyor tanquem el cicle de Nadal i reprenem el temps de durant l’any. “Que el Senyor ens beneeixi i ens guardi, que el Senyor ens faci veure la claror de la seva mirada i s’apiadi de nosaltres; que el Senyor giri cap a nosaltres la seva mirada i ens doni la pau” (Nombres 6,24-26, de la 1ª lectura del dia 1 de gener).

_____________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Sant Raimon de Penyafort. Com que aquest any el 7 de gener cau en diumenge, per tal de solemnitzar especialment la festa del copatró de Vilafranca, i que no coincideixi amb la festa del Baptisme del Senyor, celebrarem la missa solemne el dilluns dia 8 a les 20h. a la basílica de Santa Maria, amb la participació de la Schola Gregoriana. Al final, cant dels goigs a la seva capella. Aquest dia no hi ha missa de difunts (les intencions passen al dilluns dia 15).

Campanya de l’Ampolla. 13 de gener. Destinació dels beneficis: AMPERT, associació contra el càncer i de suport al malalt oncològic. Aquest any, amb motiu de la campanya “el contenidor d’or”, també recollirem tot tipus de vidre.

Pregària jove, preparatòria de la Campanya de l’Ampolla. Divendres dia 12 a les 21h. a la cripta de Santa Maria.

Grup d’estudi d’evangeli. Dimarts dia 9 de gener a les 20:30h. (cada segon dimarts de mes a la rectoria). Grup obert a tothom que hi estigui interessat. Reflexionem sobre l’evangeli del diumenge.

Altres reunions. Dimarts 9 a les 20:30h, reunió de la comissió d’economia i obres. Dijous 11 a les 18h, reunió de l’equip responsable de catequesi.

Exposició del Santíssim. A partir del mes de gener, comencem un nou espai de pregària. El primer dijous de cada mes (que no sigui festiu o vacances), després de la missa de les 20h. a la capella del Santíssim de Santa Maria, tindrem una estona de pregària amb el Santíssim exposat. Comencem el dijous dia 11.

Monestir de la Mare de Déu del Carme. En el capítol celebrat el passat 18 de desembre, va resultar elegida nova priora la germana Maria Juliana Kilonzo. Encomanem el monestir en aquesta nova etapa i preguem el Senyor que tingui encert en el guiatge de la comunitat.

Resultat col·lecta Càritas Diocesana. Es va realitzar a totes les misses dels dies 16 i 17 de desembre, i s’han lliurat a Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat 1.159’37€.

Santuari de la Mare de Déu de Foix. Recordem que està obert el primer diumenge de cada mes al matí.

Confirmació d’adults. Les parròquies de Vilafranca ofereixen la possibilitat de rebre el sagrament de la Confirmació a aquells adults que encara no l’han rebut. Les sessions preparatòries tindran lloc durant els mesos de febrer i març de 2018, i la celebració de la confirmació serà durant el temps de Pasqua. Les inscripcions estan obertes durant el mes de gener al despatx parroquial. Obert a tot l’Arxiprestat.

¿Vols rebre el full informatiu parroquial per meil? Dona al despatx parroquial la teva adreça de correu electrònic i t’inclourem en el grup al qual cada setmana s’envia el full i altres informacions parroquials.