DIUMENGE XII DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

24 de juny de 2018

Bon estiu!

Avui publiquem l’últim full informatiu parroquial d’aquest curs. N’editarem un d’extraordinari, com cada any, per Festa Major. El curs que ve tornarem amb un format una mica ampliat. Avancem avui algunes dates a tenir en compte durant els mesos d’estiu.

_______________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

24 de juny, solemnitat del naixement de Sant Joan Baptista. Enguany cau en diumenge. Les misses seran com tots els diumenges. A més a més, celebrarem també la missa a les 10h. a la capella de Sant Joan.

Pastoral de la Salut. Reunió dimarts 26 a les 18:45h. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 26 de maig a les 11:30h. La propera serà el dissabte 28 de juliol.

Altres reunions. Dilluns 25 a les 18h, reunió de catequistes. Dimecres 27 a les 20:30h, comissió parroquial de Festa Major.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol, hi participa un grup de pelegrins de Vilafranca.

Gaudete et exsultate. Qui ho desitgi, pot adquirir el document del papa Francesc a la sagrstia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

Resultat col·lecta Corpus. Es va realitzar els dies 2 i 3 de juny, fruit de la qual s’han lliurat a Càritas Diocesana 1.461’54€.

____________________________________________

CALENDARI D’ESTIU

Horaris celebracions. A partir d’avui queden suprimides les misses dels diumenges a les 9h. al col·legi Sant Ramon, la missa dels dimarts i divendres a Sant Francesc, la missa dels dimarts a l’Espirall, i la pregària del rosari els dimecres a la basílica de Santa Maria.

Visites a la cripta i a Sant Francesc. Tots els dissabtes de juliol i agost de 11 a 13:30h, gràcies a un grup de voluntaris. Darrerament hem estrenat uns cordons de protecció per evitar l’accés al presbiteri de la basílica i a l’escultura del Sant Enterrament de la cripta.

Colònies i campaments. Continuen les inscripcions els dimarts i divendres de 19:30 a 21 al vestíbul de Can Trabal. Recordem els grups:

– Penyafort 1r. torn: 23 juliol – 1 agost (infants de P4 a 3r de primària).

– Penyafort 2n. torn: 1 – 10 agost (nois/es de 4t de primària a 1r ESO).

– Campaments I: 2 – 11 agost a La Cerdanya (nois/es de 2n i 3r ’ESO).

– Campaments II: 1 – 12 d’agost a Menorca (nois/es de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Aquest grup està tancat.

Pueri cantores. Dijous 12 de juliol a les 20:30h. a la basílica. Concert del cor de la catedral de Münster (Alemanya). Entrada lliure, donatius a la sortida a benefici de les obres de Santa Maria 2020.

Missa familiar. Dissabte 14 de juliol a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Festa de la Mare de Déu del Carme. Dilluns 16 de juliol. A les 18:30h. celebració al monestir. S’anul·la la missa de les 20h. a Sta Maria.

Festa del barri de l’Espirall. Diumenge 22 de juliol a les 11h, missa rociera a l’església de la Mare de Déu de Montserrat.

L’Assumpció de la Mare de Déu. Dimecres 15 d’agost. Festa patronal de la basílica de Santa Maria.

Concert d’orgue, dins el cicle “Orgues de Catalunya”. Dissabte 18 d’agost a les 21h. a la basílica de Santa Maria.

DIUMENGE XI DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

17 de juny de 2018

 “Gaudete et exsultate” (II) 

Acabem el resum del document del papa sobre la crida a la santedat en el món contemporani (“Alegreu-vos-en i celebreu-ho”) que vam començar fa dues setmanes… En el capítol IV ens recorda algunes notes que ha de tenir la santedat en el món actual. L’aguant, la paciència: cal mantenir-se ferms en el Senyor, per suportar les contrarietats, i estar atents a les pròpies inclinacions agressives i egocèntriques. L’alegria i el sentit de l’humor: malgrat els moments durs, el sant té alegria espiritual, seguretat interior i serenitat esperançada. Coratge i fervor, que vol dir impuls evangelitzador, entusiasme apostòlic, novetat que supera els costums conformistes. I tot en comunitat, perquè és difícil lluitar aïllats: la santificació és un camí comunitari, que demana compartir la Paraula i l’Eucaristia, i preserva els petits detalls quotidians. I en pregària constant, perquè la santedat està feta d’una obertura habitual al diàleg amb Déu. El capítol V ens recorda que la vida cristiana és combat, vigilància i discerniment. No només lluita contra la mentalitat mundana o contra les pròpies debilitats, sinó contra el mal que hi ha entre nosaltres; cal estar atents. I l’hàbit del discerniment, necessari per saber quina és la voluntat de Déu, no només en les grans decisions sinó en les petites, cal fer cada dia examen de consciència i demanar aquest do en la pregària, en actitud d’escolta. Perquè Déu ho demana tot de nosaltres, però també ens ho dona tot. El papa acaba invocant Maria, i demana a l’Esperit Sant que infongui en nosaltres un intens anhel de ser sants.

Qui ho desitgi, pot adquirir el document del papa Francesc a la sagristia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Voluntaris visites dissabtes al matí. Recordem que la cripta de la basílica està oberta els dissabtes al matí de 11h. a 13:30h. gràcies al servei d’un grup de voluntaris. Durant els mesos d’estiu tenim intenció d’obrir també l’església de Sant Francesc. Reunió el dilluns 18 a les 18:30h, oberta a nous voluntaris que s’hi vulguin afegir.

Inscripcions colònies i campaments. Continuen obertes els dimarts i divendres de 19:30h. a 21h. al vestíbul de Can Trabal.

Grup bíblic. Dimarts 19 a les 18:45h. Última sessió del curs. Tema: Gn 28,10-22: Per aquella escala els àngels hi pujaven i baixaven.

Altres reunions. Dimecres 20 a les 20:30h, junta de la casa de colònies Penyafort. Dijous 21 a les 21h, comissió d’economia i obres.

Dia de la música. Dijous 21 de 18 a 19h, música amb Jonatan Carbó i Berenguer Montserrat. A les 19h visita guiada a l’orgue de Sta. Maria.

24 de juny: sant Joan. Enguany cau en diumenge. Misses com els diumenges. A més, també missa a les 10h. a la capella de Sant Joan.

Resultat concert de banda. Celebrat el 27 de maig, es van recollir 1.609’74€, destinats a les obres de restauració de la basílica.

Obres a la parròquia de la Santíssimt Trinitat. Darrerament s’han realitzat les tasques de consolidació de l’exterior del campanar, que estava malmès i amenaçava perill. També continuen les obres de rehabilitació del claustre, de propietat compartida amb l’Ajuntament, assumides amb pressupost de les administracions públiques.

Campanya de l’ampolla. Es van recollir 62.255 ampolles, i el 7 de juny es van entregar els beneficis (4.980 €) a l’associació Ampert, dedicada al transport per al seu tractament de persones amb càncer. Destaquem aquest any la participació en el concurs “El contenidor d’or” recollint tot tipus de vidre; Vilafranca ha resultat guanyadora, i els beneficis es destinaran al centre d’acollida Abraham de Càritas.

DIUMENGE X DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

10 de juny de 2018

 Colònies i campaments d’estiu

Com cada estiu, el Grup Esplai Parroquial organitza les activitats de lleure per a infants i joves. Aquest any les activitats són:

– Colònies a Penyafort: 1r torn, del 23 de juliol al 1 d’agost, per a infants de P4 fins a 3r de primària.

– Colònies a Penyafort: 2n torn, del 1 al 10 d’agost, per a nois i noies de 4t de primària fins a 1r d’ESO.

– Campaments I: del 2 al 11 d’agost (La Cerdanya), per a nois i noies de 2n i 3r d’ESO.

– Campaments II: del 1 al 12 d’agost (Menorca), per a nois i noies de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. Aquest grup està tancat.

Les inscripcions per a les colònies i campaments d’estiu seran els dimarts i divendres, a partir del dia 12 de juny a l’entrada de Can Trabal, de 19’30h a 21h.

_________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Gaudete et exsultate. La setmana passada vam començar el resum i comentari d’aquesta exhortació pastoral del papa Francesc sobre la santedat. Per manca d’espai, avui no podem continuar; ho farem la setmana vinent. En tot cas, qui ho desitgi pot adquirir el document del papa Francesc a la sagrstia i al despatx parroquial. Preu: 5 euros.

Barri del Poble Nou. Dintre del programa de festes, avui celebrem la missa a les 10h. a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, pregant pel barri i recordant la seva construcció ara fa 65 anys.

25 anys d’ordenació sacerdotal de Mn.Joan Ramon Bullit Guasch. Va ser ordenat a Martorell el 6 de juny de 1993. Ho celebrarem avui diumenge 10 de juny a la missa de les 18:30h. al monestir de la Mare de Déu del Carme. Per molts anys!!

Grups de diàleg. Conferència: “Creure encara?, per Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Joan Maragall. Dilluns 11 de juny a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta. Amb la possibilitat d’adquirir el llibre de l’autor amb el mateix títol al preu de 14 euros.

Altres reunions. Dimarts 12 a les 20:30, grup d’estudi d’evangeli. Comissió Santa Maria 2020. Dimecres 13 a les 10h. Junta de Càritas Interparroquial. Dijous 14 a les 18h, equip responsable de la catequesi.

Final de curs agents de pastoral. Dimecres 13 de juny, missa a les 20h. a Santa Maria i després ressopó a la Sala Mossèn Vinyeta. Cal apuntar-se al representant del propi grup en el consell pastoral.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 16 de juny.

Missa familiar. Dissabte 16 de juny a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Festival Mans Unides

El Grup Tercer Món – Mans Unides de les parròquies de Vilafranca organitza un Festival musical i de màgia a benefici del projecte de Mans Unides en el qual participem les parròquies de la nostra diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. El  projecte vol ampliar una escola de primària a Angola, per donar cabuda a alumnes de secundària i que no s’hagin de desplaçar de la zona.

Actuaran el músic Paton Soler, la Coral de La Girada, i el Mag Agustí Miró (el mag del País del cava).

Dissabte 16 de juny a les 18h a la sala Mn. Vinyeta. El preu de l’entrada és revertida. A la sortida es recolliran donatius per al projecte de Mans Unides.

SOLEMNITAT DEL COS I LA SANG DE CRIST / B

3 de juny de 2018

“Gaudete et exsultate” (I)

Aquest és el títol de l’exhortació apostòlica sobre “la crida a la santedat en el món contemporani”, que el papa Francesc va signar el dia de sant Josep de 2018: “Alegreu-vos-en i celebreu-ho” (Mt 5,12). En 177 números distribuïts en 5 capítols, el Sant Pare ens recorda que el Senyor ens ha escollit “perquè fóssim sants” (Ef 1,4), i per això pretén fer ressonar un cop més aquesta crida a la santedat, que és per a tots i no per a uns escollits: “Sigueu sants perquè jo soc sant” (1Pe 1,16). Tots som cridats a ser sants, vivint amb amor i oferint el propi testimoniatge en les ocupacions de cada dia, allà on cadascú es troba, amb els petits gestos. El papa Francesc explica què és la veritable santedat a partir dels ensenyaments del mateix Jesús en les benaurances (Mt 5,3-12), que esdevenen així com el carnet d’identitat del cristià. D’aquesta manera, la paraula “feliç” o “benaurat” esdevé sinònima de “sant”. Repassant els valors del text evangèlic, diu que la santedat és: ser pobre en el cor, reaccionar amb humil mansuetud, saber plorar amb els altres, buscar la justícia amb fam i set, mirar i actuar amb misericòrdia, mantenir el cor net de tot el que taca l’amor, sembrar pau al nostre voltant, acceptar cada dia el camí de l’evangeli encara que ens porti problemes. Per altra banda, el capítol 25 de sant Mateu ens recorda que la gran regla de comportament són les obres de misericòrdia, i que cal viure aquestes exigències de compromís social de l’evangeli juntament, complementàriament amb la relació personal amb el Senyor: la pregària és preciosa si alimenta un lliurament quotidià d’amor. Els sants ens donen el testimoniatge de viure les benaurances i la regla de comportament del judici final.  (continuarà)

________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Solemnitat del Corpus. Avui a totes les misses. Col·lecta per Càritas Diocesana. A la missa de les 12h. a Santa Maria hi participaran els infants que han celebrat la Primera Comunió. Al final de la missa, processó amb la custòdia per l’interior del temple i benedicció.

Grup bíblic. Dimarts 5 a les 18:45h. Tema: Gn 27,26-40: Que Déu et doni la rosada del cel i la ufanor de la terra. Obert a tothom.

Altres reunions. Dimecres 6 a les 19h, grup de Tercer Món – Mans Unides; a les 20:30h, junta de la casa de colònies de Penyafort. Dijous 7 a les 21h, consell pastoral parroquial.

Confirmacions. Dissabte 9 de juny a les 20h. a la basílica de Santa Maria, rebran aquest sagrament a 12 joves i 2 persones adultes de la nostra comunitat.

Creure encara? Deu meditacions. Segueix a la venda aquest llibre  de Josep Maria Carbonell, al despatx parroquial i a la llibreria Cuscó, al preu de 14€. Recordem que l’autor impartirà una conferència sobre el tema, organitzada pels Grups de Diàleg, el dia 11 de juny.

Acollidors de parelles. Dissabte 9 i diumenge 10 farem la preparació del matrimoni de 7 parelles.

25 anys d’ordenació sacerdotal de Mn.Joan Ramon Bullit Guasch. Va ser ordenat a Martorell el 6 de juny de 1993. Ho celebrarem el diumenge 10 de juny a la missa de les 18:30h. al monestir de la Mare de Déu del Carme. Per molts anys!!

Colònies i campaments d’estiu. La setmana que ve donarem les dates i grups, les inscripcions començaran el 12 de juny.

Barri del Poble Nou. Dintre del programa de festes, el diumenge 10 de juny celebrarem la missa a les 10h. a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, commemorant la seva construcció ara fa 65 anys.

SANTÍSSIMA TRINITAT / B

27 de maig de 2018

La Santíssima Trinitat

Acabat el temps de Pasqua, tornem altre cop al temps de durant l’any, que són les setmanes i els diumenges en què no celebrem cap esdeveniment especial, ni es ressalta cap activitat cristiana determinada.

Aquest primer diumenge després de Pentecosta comença amb la festa de la Santíssima Trinitat. És cert que tot l’any la nostra lloança s’adreça al Déu u i tri, però centrar la nostra atenció d’aquest diumenge en la fe trinitària per a nosaltres cristians té un valor pedagògic. A més, després d’haver celebrat la Pasqua de Jesucrist en les setmanes precedents i d’haver actualitzat l’efusió de l’Esperit Sant el diumenge anterior, se’ns recorda novament que creiem en un sol Déu format per tres persones divines.

La Trinitat és present en totes i cadascuna de les celebracions des de l’inici fins a la fi. La nostra oració litúrgica s’adreça al Pare mitjançant el Fill en l’Esperit Sant. A més, el Glòria que entonem cada diumenge en la missa és un cant de lloança al Pare i al Fill i a l’Esperit Sant. I en el Credo, professem la fe trinitària: creiem en el Pare, creiem en el Fill, i creiem en l’Esperit Sant.

Així ho cantem en els Goigs a la Santíssima Trinitat que es venera a la nostra Parròquia de Vilafranca:

Déu és Déu, Amor i Vida,/ un sol Déu, mai un Déu sol.

Tant estima que donant-se,/ és feliç i ens en vol fer.

I també: Beneïu-nos a mans plenes,/ Pare, Fill i Esperit Sant;

tant enmig de goigs com penes / nostres cors us lloaran.

 

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Solemnitat de la Santíssima Trinitat. Missa a les 10h. a la parròquia de la Trinitat en la seva festa patronal. Avui se celebren les Primeres Comunions a l’església de la Mare de Déu de Montserrat a les 11h, i també l’últim grup a les 12h. a la basílica de Santa Maria.

Concert de banda. Avui a les 18h, en favor de la restauració de la basílica, amb la Banda de l’Escola Municipal de Música i la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Nou accés a la basílica. Darrerament s’ha reobert la porta de la façana nord que dona al corraló del Palau Baltà i que surt per l’altar de Sant Josep. Forma part de l’annex construït el 1882, que havia estat utilitzat com a magatzem. Es farà servir els dies de gran concentració de fidels a la basílica, i l’estrenarem aquest diumenge durant el concert.

Final de curs de la catequesi. Dilluns i dimarts a les 17:30h. a la basílica de Santa Maria i a l’església de l’Espirall. Diumenge dia 3 a les 12h. a la basílica, missa de final de curs.

Altres reunions. Dimarts 29, pastoral de la salut. Dijous 31, comissió permanent del consell pastoral.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol. Últim dia d’entrega d’inscripcions 30 de maig.

Solemnitat del Cos i la Sang de Crist (Corpus).

– Dijous 31 de maig, després de la missa de les 20h. a Santa Maria: pregària amb exposició del Santíssim i benedicció amb la custòdia (últim dia d’aquest curs que celebrem aquest acte de pregària)

– Diumenge 3 de juny i vigília, a totes les misses. Col·lecta per Càritas Diocesana. Solemnitzarem especialment la missa de les 12h. a Santa Maria, amb la participació dels infants que han celebrat la Primera Comunió. Al final de la missa, processó amb la custòdia per l’interior del temple i benedicció.

PENTECOSTA / B

20 de maig de 2018

S.O.S. Cristians

Aquest és el títol de l’últim llibre de la periodista i escriptora Pilar Rahola, amb el clar subtítol “La persecució dels cristians en el món d’avui, una realitat silenciada”. Transcrivim un fragment de la presentació: “Mai no hi havia hagut, des de l’època de les catacumbes, un intent massiu, organitzat i impune d’acabar amb comunitats cristianes senceres. Les dades colpidores que Pilar Rahola aporta en aquest llibre, d’una manera sistemàtica i rigorosa, són tràgiques i encenen totes les alarmes d’una sagnia que no sembla tenir aturador. Coptes, assiris, siríacs, ortodoxos de diverses litúrgies, protestants i també catòlics, pateixen avui l’estigma de la creu. Són màrtirs els caldeus assassinats pel Daeix per no voler convertir-se a l’islam, o els coptes morts per les bombes a les catedrals d’Egipte, o els cristians nord-coreans tancats per tota la vida en camps de treball forçat a causa de la seva fe. Això és el martiri i aquests són els màrtirs del segle XXI. I malgrat el crit desesperat de tantes comunitats violentades, el silenci s’imposa com un vel allà on pateixen el martiri, però també a Occident, on els cristians no formen part del que és políticament correcte. Creure en Crist ha esdevingut una creença amb un elevat risc que condueix milers de persones a la presó, l’exili i la mort. Les xifres, les vivències i els fets que relata aquest llibre ho demostren, per tal de remoure consciències, inspirar compromisos i ajudar a pal·liar la solitud de milers de cristians”.

És també el tema de la interessant conferència d’aquest dilluns organitzada pels Grups de Diàleg, a càrrec d’una representant de la Fundació Potifícia “Ajuda a l’Església Necessitada”. No ens la perdem!

_________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pasqua Granada. Amb la solemnitat de la Pentecosta celebrem el do de l’Esperit Sant i acabem la cinquantena pasqual. Encomanem l’Aplec de l’Esperit que se celebra aquest cap de setmana a Tortosa.

Grups de diàleg. Conferència: “Els cristians perseguits avui”, per Marta Garcia Campos, membre de la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada. Dilluns 21 de maig a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta.

Santa Joaquima de Vedruna. La seva festa se celebra el dimarts 22 de maig. Felicitem de tot cor la comunitat religiosa de l’Espirall i la comunitat educativa de l’escola Sant Elies.

Grup bíblic. Dimarts 22 a les 18:45h. Tema: Gn 25,29-34: Així Esaú va vendre a Jacob els seus drets de primogènit. Obert a tothom.

Altres reunions. Dimecres 23 a les 20:30h, comissió parroquial de Festa Major. Dijous 24 a les 18h, equip responsable de catequesi.

Pastoral de la Salut. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 26 de maig a les 11:30h.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 26 de  maig.

Concert de banda. Diumenge 27 de maig a les 18h, promogut per la Comissió Santa Maria 2020 en favor de la restauració de la basílica. La Banda de l’Escola Municipal de Música M.Dolors Calvet, dirigida per Sergi Raya, interpretarà bandes sonores i peces tradicionals. Amb la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Creure encara? Deu meditacions. Segueix a la venda aquest llibre  de Josep Maria Carbonell, al despatx parroquial i a la llibreria Cuscó, al preu de 14€. Recordem que l’autor impartirà una conferència sobre el tema, organitzada pels Grups de Diàleg, el dia 11 de juny.

L’ASCENSIÓ DEL SENYOR / B

13 de maig de 2018

Les creuetes a la Declaració de la Renda

Un any més, arriba l’hora de fer la Declaració de la Renda, i un any més se’ns recorda la conveniència de marcar amb una x la casella en favor de l’Església catòlica. Recordem que marcar aquesta creueta no vol dir pagar més, sinó que un 0’7% del que haurem de pagar anirà destinat a l’Església. És un dret que tenim, i alhora una responsabilitat com a cristians, ja que l’Església, amb voluntat d’autofinançament, només rep de l’Estat la part corresponent a les creuetes marcades en la Declaració. Amb el lema “Junts, x un món millor”, ha començat ja la campanya per explicar el destí de les aportacions. Recordem també la possibilitat, ben adient, de marcar la creueta a les dues caselles: la de l’Església catòlica (per ajudar a l’economia de les nostres diòcesis), però també la de les altres finalitats socials (entre les quals hi ha Càritas i altres entitats d’Església). No pagarem més, i destinarem un 0’7% + un 0’7% (és a dir, un 1’4%) dels nostres impostos a cadascuna de les dues destinacions.

La setmana passada es va donar tota la informació al full dominical del bisbat. També a les tauletes de l’entrada de les esglésies trobareu unes revistes amb tota la informació. Val la pena saber la veritat, i explicar-la, perquè hi ha molta desinformació i també alguns prejudicis. Per exemple, l’Església no paga IBI igual com tampoc no el paguen les ONGs, les associacions, fundacions, institucions i altres confessions que desenvolupen una tasca social i no-lucrativa. També és bo explicar en què es gasta els diners l’Església, bàsicament en acció pastoral, social, manteniment dels temples… Una tasca que beneficia tothom, i que necessita finançament. Conscienciem-nos, doncs, actuem amb responsabilitat… i expliquem-ho bé a tothom!

____________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Ascensió i Pentecosta. Amb la festa de l’Ascensió encetem la recta final de la Pasqua, que culminarà diumenge que ve amb la Pentecosta. Dissabte 19 se celebra l’Aplec de l’Esperit a Tortosa, amb participació d’un grup de joves de la vila. Invoquem l’Esperit Sant aquests dies!

Festa de la Mare de Déu de Fàtima. Avui 13 de maig. Missa en la seva festa patronal a la capella del barri del Poble Nou, a les 10h.

Trobada pasqual de la vicaria episcopal del Penedès, Anoia, Garraf: “Cridats a donar fruit”. Avui diumenge 13 de maig a St. Joan de Mediona. Eucaristia presidida pel bisbe Agustí a les 18h.

Recordem que amb motiu de la Trobada Pasqual avui no se celebrarà la missa vespertina de les 20h. a Sta. Maria.

Sant Isidre. Celebrarem la festa del patró dels pagesos el dimarts 15. Al final de la missa de les 20h. a Santa Maria, estrena dels nous goigs.

Hospitalitat de la Lourdes. El 164è. Pelegrinatge serà del 28 de juny al 2 de juliol. Informació i recollida dels fulls d’inscripció el dimecres 16 i el divendres 18 de maig de 7 a 8 del vespre a la rectoria. Últim dia d’entrega d’inscripcions 30 de maig.

Concert de banda. Tindrà lloc el diumenge 27 de maig a les 18h. dins els actes promoguts per la Comissió Santa Maria 2020 per recollir diners per a la restauració de la basílica. La Banda de l’Escola Municipal de Música M.Dolors Calvet, dirigida per Sergi Raya, interpretarà bandes sonores i peces tradicionals. En un parell de peces comptarem amb la col·laboració de l’organista Jonathan Carbó. L’entrada és gratuïta, i es faran aportacions voluntàries a la sortida (“taquilla inversa”).

Catalunya Cristiana. El setmanari d’informació religiosa ha renovat el format, ara com a revista. El trobareu a la tauleta de la basílica al preu de 2’90 €. Val la pena!

DIUMENGE VI DE PASQUA / B

 6 de maig de 2018

L’acció de Càritas implica tota la comunitat

Les reunions corresponents als mesos de març i abril del Consell Pastoral Parroquial les vam dedicar a un altre dels objectius que ens ha proposat per a aquest curs el Pla Pastoral Diocesà: “L’acció de Càritas, una acció que implica tota la comunitat”. Aquest tema, a més a més, coincideix amb la celebració de la I Assemblea de Càritas Diocesana de Sant Feliu (de la qual informàvem la setmana passada) i amb la reflexió que estem fent també a Càritas Interparroquial de Vilafranca. El fet és que les parròquies tenim en Càritas la concreció de l’amor cristià, especialment envers els més vulnerables. Però aquesta acció la porten a terme només alguns membres de la comunitat, i també voluntaris del seu entorn. Per això de vegades Càritas sembla una acció autònoma i no sempre prou vinculada a la parròquia. En el cas de Vilafranca, es constata que des de la creació de Càritas Diocesana de Sant Feliu sembla que s’hagi perdut proximitat, segurament pels canvis que hi ha hagut i també per la inevitable professionalització i la burocràcia. Es coneixen les grans obres, però poc el detall, falten voluntariat i aportacions econòmiques. Davant d’això, es proposa donar més informació de la tasca de Càritas amb algunes propostes com: una monició a la col·lecta del Dijous Sant, una paradeta el dia de Sant Jordi (ja es van fer), distribuir un fulletó amb la memòria de les activitats que es fan, una cartellera informativa a l’entrada de Santa Maria amb una caixeta per rebre donatius, alguna xerrada explicativa en reunions de pares o altres grups parroquials… Tot plegat per implicar la comunitat en la tasca de Càritas, alhora que també vincular els voluntaris de Càritas a la parròquia.

_________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pasqua del Malalt. Avui, diumenge VI de Pasqua, amb el lema “Acompanyar la família en la malaltia”. Celebració de la Unció dels malalts a les 20h. a Sta. Maria. Dissabte 12, peregrinació a Montserrat amb les Hospitalitats catalanes de la Mare de Déu de Lourdes.

Grup bíblic. Dimarts 8 de maig de 18:45h. a 19:45h. Tema: Gn 24,1-8.10.61-67: Isaac prengué Rebeca per esposa i la va estimar.

Grup d’estudi d’evangeli. Dimarts 8 de maig a les 20:30h.

Altres reunions. Dimarts 8 a les 21h, Cos de Portants del Sant Crist. Dijous 10 a les 20:30h, comissió econòmica.

Les parelles mixtes islamocristianes. Presentació d’aquest llibre d’Ahmed Benallal. Dimecres 9 a les 19h a la biblioteca Torras i Bages

Missa familiar. Dissabte 12 a les 19h. a la parròquia de la Trinitat.

Festa de la Mare de Déu de Fàtima. Diumenge 13 de maig. Missa en la seva festa patronal a la capella del barri del Poble Nou, a les 10h.

Trobada pasqual de la vicaria episcopal del Penedès, Anoia, Garraf: “Cridats a donar fruit”. Diumenge 13 de maig a St. Joan de Mediona. Eucaristia presidida pel bisbe Agustí a les 18h. Sortida autocars de Vilafranca a les 16:30h. Inscripcions fins el dimecres 9.

ATENCIÓ! Amb motiu de la Trobada Pasqual el diumenge 13 de maig NO SE CELEBRARÀ LA MISSA VESPERTINA DE LES 20h. a la basílica de Santa Maria.

Mn. Miquel Raventós, prevere jubilat resident a Vilafranca, ha publicat recentment dos llibres: 100 flaixos des de… Invitació a la memòria (recull de records i reflexions), i Amb ulls catalans (50 articles publicats en un diari digital de Caldes de Montbui). Es poden adquirir al despatx parroquial fent una aportació de 10 € que es destinen a Càritas de Vilafranca.

DIUMENGE V DE PASQUA / B

 29 d’abril de 2018

 I Assemblea de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Ll.

El passat dissabte 17 de març va tenir lloc la 1ª Assemblea de Càritas Diocesana del bisbat de Sant Feliu de Llobregat, coincidint amb el 5è aniversari de la seva constitució. Hi van participar 200 persones, entre membres del consell de Càritas Diocesana, de les juntes de les Càritas parroquials, professionals i altres convidats.  L’assemblea és un òrgan de diàleg i un espai de participació que serveix per poder establir les línies de treball de cara als propers anys. La jornada va començar amb una ponència a càrrec de Jesús Pérez Mayo, director de Càritas Diocesana de Mérida-Badajoz, sobre “la Càritas que volem per al futur”. Tot seguit, es van presentar les conclusions del treball de grups dut a terme prèviament, des de novembre 2017 al gener de 2018, i en el qual hi van participar agents de Càritas (voluntaris, consiliaris, personal contractat, socis) i participants dels diversos projectes. Els eixos de treball identificats, que cal prioritzar de cara al futur, i que s’hauran de concretar mitjançant un nou pla estratègic, són:

LA PERSONA al centre de la nostra acció. Acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa perquè siguin protagonistes del seu procés i per situar-les al centre de la nostra acció.

– L’AMOR com a motor de la nostra acció. Fomentar i aprofundir en “l’amor a l’altre” com a signe d’identitat de Càritas.

– L’ESGLÉSIA com a signe de comunitat. Estar i fer amb la comunitat cristiana.

– La REALITAT vesteix la nostra acció. Conèixer les problemàtiques socials del nostre entorn, fer-les visibles i buscar els mitjans al nostre abast per erradicar-les.

_______________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Unció dels malalts. Dilluns 30, últim dia per apuntar-se per rebre la Unció dels Malalts el proper diumenge dia 6 de maig a les 20h. a la basílica de Santa Maria. Caldrà ser-hi a les 19:30h. Celebrarem també comunitàriament aquest sagrament a la Residència Inglada Via el dissabte dia 5. Aquesta celebració coincideix amb la Pasqua del Malalt, que s’escau cada any el diumenge VI de Pasqua.

Creure encara? Deu meditacions. Segueix a la venda aquest llibre de Josep Maria Carbonell, al despatx parroquial i a la llibreria Cuscó, al preu de 14€. Recordem que l’autor impartirà una conferència sobre el tema, organitzada pels Grups de Diàleg, el dia 11 de juny.

Dimarts 1 de maig. Dia festiu. Misses a les 8:15h. a la Santíssima Trinitat i al monestir de la Mare de Déu del Carme, i a les 20h. a la basílica de Santa Maria. No hi ha missa a Sant Francesc.

Exposició del Santíssim. Dijous dia 3 de maig (primer dijous de mes) després de la missa de les 20h. a la capella del Santíssim de la basílica.

Altres reunions. Dimecres 2 a les 19h, grup de Tercer Món – Mans Unides. Dijous 3 a les 21h, consell pastoral. Divendres 4 a les 21h. a la sala Mn. Vinyeta, reunió de pares dels infants de 1r. de catequesi.

Goigs de Sant Pelegrí. Presentació el divendres 4 de maig (dia del sant) a les 19h. a la capella de Sant Pelegrí.

Trobada pasqual de la vicaria episcopal del Penedès, Anoia, Garraf: “Cridats a donar fruit”. Diumenge 13 de maig a St. Joan de Mediona. Eucaristia presidida pel bisbe Agustí a les 18h. Sortida autocars de Vilafranca a les 16:30h. Inscripcions al despatx parroquial.

Pelegrinatge a Montserrat amb les Hospitalitats catalanes de la Mare de Déu de Lourdes. També hi participa el grup de pastoral de la salut. Dissabte 12 de maig. Inscripcions i recollida del tiquet: dilluns 30 i dimecres 2 al despatx parroquial Preu 35 euros (inclou viatge i dinar).

DIUMENGE IV DE PASQUA / B

22 d’abril de 2018

Centralitat de la litúrgia en la vida cristiana

Aquest és el títol del 2n. apartat de l’objectiu diocesà “Vida litúrgica i pregària”, un dels que es proposen per reflexionar a les parròquies en el context del pla pastoral del bisbat per a aquest curs. El vam treballar al consell pastoral del mes de febrer, i a la sessió de formació litúrgica del 17 de març. Prèviament ja s’havia treballat el primer apartat: pregar i celebrar en comú (vegeu full parroquial del 11 de març).

Certament, la litúrgia no és l’única activitat de l’Església, però sí que podem dir que n’és el centre. Ho diu molt bé l’expressió del Concili Vaticà II: “font i cimal”, en el sentit que tota la vida cristiana (personal i comunitària) culmina en la celebració litúrgica, i alhora d’ella en torna a sorgir una vida cristiana renovada; com un aliment per tornar a la vida. Sant Joan Pau II va escriure una encíclica el 2003 que es titulava precisament “L’Església viu de l’Eucaristia”.

És veritat que les nostres misses actuals són més viscudes i participades, abans hi havia més gent que hi assistia distreta. Per a molts és ja un acte necessari, com un motor per començar la nova setmana. El “vaig a missa perquè toca” és d’una altra època, ara ja no queda bé. Però també, malauradament, encara hi ha molta gent que veu la missa com un acte obligatori, rutinari. També hi ha qui només ve per combregar, o qui arriba tard per costum. Cal treballar més el desig d’anar a missa. Moltes persones més joves es consideren cristianes i participen en activitats parroquials, però no senten la missa com el centre; també hi ha qui troba altres espais de pregària i els dona més valor que l’eucaristia. Per això cal potenciar sentir la necessitat d’anar-hi, la “utilitat” que té; no té sentit ser “cristià no practicant”.

___________________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Jornada de Pregària per les vocacions. Se celebra avui, diumenge IV de Pasqua, amb el lema: “Tens una crida, respon”.

Primeres comunions. Comencem avui la celebració de les Primeres Comunions. S’hi han preparat 98 infants en total, i la celebraran a les parròquies de Vilafranca 73 nens i nenes. Seran cada diumenge a la missa de les 12h. a la basílica de Santa Maria durant tot el mes de maig, i també el diumenge dia 27 de maig a l’església de l’Espirall.

Sant Jordi. Dilluns 23 d’abril. La missa de les 20h. no serà de difunts sinó del màrtir patró de Catalunya.

Càritas Interparroquial de Vilafranca participa a la diada de Sant Jordi amb un estand a la Rambla de Sant Francesc per donar a conèixer les seves accions solidàries; visitem-lo!

Resultats últimes col·lectes: Dijous Sant per Càritas Interparroquial de Vilafranca: 1.800’13€. Divendres Sant pels Sants Llocs: 779’41€.

Mare de Déu de Montserrat. Divendres 27 d’abril. Horari de misses parroquials especial: 8:15h. Stma. Trinitat. No hi ha missa a Sant Francesc. 12h. Santa Maria (no hi ha missa al vespre). 20h. església de la  Mare de Déu de Montserrat (Espirall) en la seva festa patronal; a l’inici de la missa, ofrena de flors. Tothom hi és convidat.

Pregària jove. Divendres 27 d’abril a les 21:30h. Aquesta vegada per motiu de la data, excepcionalment, tindrà lloc a l’església de la Mare de Déu de Montserrat del barri de l’Espirall.

Pastoral de la Salut. Reunió de voluntaris, dimarts 24 a les 18:45h. Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny, dissabte 28 d’abril a les 11:30h. (celebrarem el sagrament de la Unció dels Malalts). Recordem que estan obertes les inscripcions per rebre la Unció dels Malalts el diumenge 6 de maig a les 20h. a la basílica de Santa Maria (vegeu la informació en el full de la setmana passada).