DIUMENGE XXIV DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / A

 17 de setembre de 2017

 Acaba l’estiu, comença el curs

Aquests dies anem reprenent les diverses activitats pastorals de la parròquia. Hem deixat l’estiu enrere, i encarem amb il·lusió el nou curs. Volem, però, fer memòria agraïda d’allò que hem viscut en aquests mesos intensos.

En primer lloc, les activitats d’educació en el lleure: les dues tandes de colònies a la casa de Penyafort, els campaments dels grups de joves a Núria i al País Basc…; enguany amb una participació molt nombrosa i amb un èxit en el desenvolupament de totes aquestes activitats.

També la Festa Major, amb totes les celebracions litúrgiques (misses, novenes…) i les altres més populars, tradicionals i de lleure, amb tanta participació i expressió de convivència, cultura i tradició.

No podem oblidar que el mes d’agost va quedar marcat per l’atemptat a Barcelona del dia 17 d’agost. Fruit d’aquesta acció terrorista, va morir també el jove vilafranquí Pau Pérez Villán, un noi ple de valors humans, batejat i confirmat a Santa Maria, exalumne del col·legi Sant Ramon. Les exèquies, celebrades amb molta emotivitat a la basílica, van mostrar el dolor de tanta gent, la preocupació per la situació que estem vivint; però també l’esperança cristiana. I la família, practicant habitual a la comunitat cristiana de Vilafranca, va agrair el suport de la parròquia i de tota la vila.

Finalment, recordar que durant aquest estiu m’he incorporat a l’equip sacerdotal de la vila com a rector de la parròquia de Santa Maria i altres pobles, amb la qual cosa queda cobert aquest servei que havia quedat vacant des de la defunció del recordat Mn. Jaume Berdoy.

Donem gràcies a Déu per tot el que hem fet i viscut en aquest estiu, i que el descans del qual hàgim pogut també gaudir ens ajudi a “carregar piles” de cara al nou curs pastoral que comencem.

Xavier Aymerich

______________________________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Missa a la capella del col·legi Sant Ramon. A partir d’avui es reprèn aquesta missa, com sempre els diumenges a les 9h.

Despatx parroquial. Aquesta setmana ja l’obrim amb els horaris habituals: dilluns, dimecres, divendres de 19 a 21h. (C/Sta.Maria, 12).

Inscripcions a la catequesi de Primera Comunió. Les hem fet ja durant aquesta setmana, però encara es pot apuntar algú que no ho hagi fet. La catequesi comença per als infants que fan el 3r. curs de Primària. Els nens i nenes que ja van fer el primer curs també han d’apuntar-se. La catequesi començarà el mes d’octubre.

Inscripcions al Grup Esplai Parroquial. Dimarts i divendres de 19:30h. a 21h. a Can Trabal. Restaran obertes fins el 3 d’octubre.

Romeria a Montserrat. Tindrà lloc els dies 13, 14, 15 i 16 d’octubre. Aquest dimecres dia 20 de setembre (a les 19:30h. a la Sala Mn. Vinyeta) es reparteixen les cel·les als que les tenen reservades. Hi ha la possibilitat d’apuntar-se als autocars i/o al dinar del diumenge dia 16 (inscripcions a la rectoria).

Loteria de Nadal. La comissió Santa Maria 2020 posa a la venda participacions del número 71.812, destinades a recaptar fons per a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5 euros al despatx parroquial i en diversos establiments de la vila. Aquest cap de setmana (16 i 17 de setembre) es venen també a la sortida de totes les misses de les diferents esglésies.

Reunions. Comissió d’economia i obres: dimarts 19 a les 20:30h. Comissió permanent del consell pastoral: dimecres 20 a les 21h.

DIUMENGE XXIII DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / A

10 de setembre de 2017

En aquest primer full informatiu parroquial del curs, reprodueixo una part de les paraules que vaig adreçar a la comunitat el dia de la celebració de l’inici del meu ministeri com a rector, el 23 de juliol:

Arribo a Vilafranca amb molta humilitat, conscient que m’afegeixo a un tren que està en marxa. Una comunitat, i sobretot un equip de preveres, que ha hagut d’assumir una situació dolorosa i també una tasca desproporcionada. Doncs em poso a la vostra disposició, ara serem un més a repartir la feina. Ho farem tot entre tots, perquè entenc el meu encàrrec com un servei i perquè crec de debò en la corresponsabilitat en l’Església. Per part meva hi posaré tot l’esforç, i tot l’amor també. Compto doncs amb el vostre consell, el vostre acompanyament, el vostre ajut, la vostra comprensió i la vostra paciència. Especialment amb Mn. Josep Puig i Mn. Agustí Roig. I també amb Mn. Miquel Raventós, amb els Padres del col·legi Sant Ramon, amb els diaques Joan Salas i Genís Sans, i amb els altres companys preveres de l’arxiprestat. I amb el suport i la pregària de les comunitats religioses femenines: el monestir del Carme, les carme-lites vedrunes, les germanes de Santa Anna. I amb tots vosaltres, feligresos de Vilafranca, St. Martí Sarroca, Torrelles de Foix, el Terme, Pontons, La Gornal, St. Pere Molanta, St. Miquel d’Olèrdola.

L’objectiu i el propòsit, el de sempre, però adaptat a la realitat d’avui, ara i aquí, en aquest moment potser més que mai: enfortir la comunitat cristiana, l’experiència de seguiment del Senyor de tots els fidels; intentar fer-la créixer, anunciant la bona nova de Jesús a tothom, i portant l’amor i la misericòrdia de Déu sobretot als que més ho necessiten; i col·laborant amb tots, especialment amb les administracions i les entitats, per fer una vila i uns pobles millors, una societat i un país millors. Nosaltres, evidentment, des de l’Església aportant-hi el millor que tenim, que són els valors de l’evangeli.

Tot plegat ho poso en mans del Senyor. I també sota la intercessió de sant Fèlix màrtir, patró de Vilafranca, “als que venen a implorar-vos, Fèlix deu vostre favor”; i també de Santa Maria de Foix, “Mare de Déu agraciada, i de Foix intitulada”, patrona i advocada del Penedès.

Xavier Aymerich

——————————————————————————————–

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Mare de Déu de Foix. El passat 8 de setembre vam celebrar la festa de la patrona del Penedès al seu Santuari, amb una conferència de l’historiador vilafranquí Dani Sancho (“Devocions al Penedès. Història, tradició i patrimoni”) i amb una missa solemne concelebrada.

Despatx parroquial. Tancat fins el 17 de setembre

Dilluns 11 de setembre. Diada Nacional de Catalunya. Dia festiu. Horaris de misses com els dilluns feiners. No hi ha missa exequial.

Inscripcions a la catequesi de Primera Comunió. Del 12 al 15 de setembre, de 17 a 19h. a la rectoria de Santa Maria (C/Sta.Maria, 12) i a l’església de la Mare de Déu de Montserrat de l’Espirall.

– La catequesi comença per als infants que fan el 3r. curs de Primària

– Els nens i nenes que ja van fer el primer curs també han d’apuntar-se

Inscripcions al Grup Esplai Parroquial. Dimarts i divendres de 19:30h. a 21h. a Can Trabal. Restaran obertes fins el 3 d’octubre.

Dijous 14 de setembre. Festa de l’Exaltació de la Santa Creu. Missa a les 20h. a la basílica de Santa Maria, amb la participació del Cos de Portants del Sant Crist en el dia de la seva festa patronal.

Missa a la capella del col·legi Sant Ramon. Es reprendrà el proper diumenge dia 17 de setembre, com sempre a les 9h.

El màrtir Sant Fèlix i els màrtis d’avui

Resultat d'imatges de imatge sant fèlixLa celebració del patró de Vilafranca, el màrtir sant Fèlix, ens recorda que també avui hi ha molts màrtirs. Es calcula que 1 de cada 6 cristians al món viu en països amb persecució o discriminació religiosa. Els cristians (de les diverses confessions, i també fidels d’altres religions) són perseguits en països fonamentalistes (que identifiquen l’estat amb una determinada religió, o on la religió està prohibida), i avui dia sobretot per l’islamisme radical: atemptats, segrestos, assassinats, agressions, atacs a esglésies; són obligats a convertir-se a la religió majoritària, a pagar un impost, o a emigrar si no volen morir. Recentment hem vist atemptats contra esglésies, per exemple a Nigèria, Pakistan, Irak… els més destacats a Egipte. Fins i tot a Europa, ara fa just un any, va ser assassinat el capellà francès Jacques Hamel mentre celebrava l’eucaristia. Els cristians perseguits són testimoni de valentia i confiança, de fermesa en la fe, d’esperança, i també de perdó. A Roma hi ha una església (Sant Bartomeu) on es fa memòria dels nous màrtirs d’avui. El papa Francesc la visità el passat 22 d’abril, i en la seva homilia pronuncià aquestes paraules que hem reproduït en el revers de l’estampa que repartirem el dia de sant Félix:

“El record d’aquests heroics testimonis antics i recents ens confirma en la consciència que l’Església és una Església de màrtirs. Ells han tingut la gràcia de confessar Jesús fins al final, fins a la mort. Ells pateixen, ells donen la vida, i nosaltres rebem la benedicció de Déu pel seu testimoniatge. I hi ha també molts màrtirs amagats, aquells homes i aquelles dones fidels a la força humil de l’amor, a la veu de l’Esperit Sant, que en la vida de cada dia busquen d’ajudar els germans i d’estimar Déu sense reserves”.

______________________________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTES A LA PARRÒQUIA

Del dimarts 22 al dilluns 28 d’agost:

* A les 20h. Celebració de l’eucaristia a la cripta

– excepte el dissabte 26 i el diumenge 27 (a l’altar major)

– el dilluns 28 la missa no serà exequial

* A les 20:45h. Novena a Sant Fèlix i cant dels goigs

– Dimarts 22, després de la novena, a la cripta: inauguració de l’exposició dels goigs dels últims anys

– Dijous 24, a les 19h. a la sala parroquial Mn. Vinyeta: conferència sobre el projecte i l’estat actual de les obres de restauració de la basílica de Santa Maria, a càrrec de Josep Maria Feliu i Ivan Colet

– Dissabte 26, a les 11h. a la plaça Santa Maria: presentació i venda del número de loteria de Nadal de Santa Maria 2020

Dimarts 29 d’agost:

* A les 20h. Celebració de l’eucaristia a la cripta

* En arribar la processó a la basílica, novena i cant dels goigs

Dimecres 30 d’agost:

* A les 7h. Obertura de les relíquies i repic de campanes

* A les 8h. Missa a la cripta

* A les 10h. MISSA SOLEMNE, presidida pel vicari general del bisbat de Sant Feliu, Mn. Josep Maria Domingo

* En arribar la processó a la basílica, novena i cant dels goigs

Dijous 31 d’agost:

* A les 10h. Missa pels difunts

Puix per nostre protector, el cel volgué destinar-vos,

als que venen a implorar-vos, Fèlix, deu vostre favor.

BONA FESTA MAJOR !!

DIUMENGE XII DE DURANT L’ANY

25 de JUNY de 2017

L’ESTIU: UN DO DE DÉU

Poder viure un temps de tranquil·litat, d’esbarjo, de novetat, és certament un goig i una oportunitat que val la pena d’aprofitar tant com es pugui per refer-se físicament i anímica, per compartir més la vida amb familiars i amics, per fer coses que la feina de l’any impedeix de fer, potser buscar alguna mena de voluntariat per ajudar els altres, aprofitar aquest temps per aprendre coses noves, llegir, estudiar, visitar indrets desconeguts… malgrat la calor.

I, dins del goig i l’oportunitat de les vacances, també hi entra la nostra relació amb Déu. També val la pena d’aprofitar la tranquil·litat i la novetat d’aquests dies per acostar-nos-hi amb més pau i amb més ganes.

Estem acabant de tancar aquest curs a les nostres parròquies, un curs convuls, i ara que comencem aquesta nova etapa de l’any, considerem un deure agrair la col·laboració i estima de tantes persones que han ajudat i compartit la nostra vida pastoral com a comunitat cristiana, com també tants feligresos que senten la vida parroquial com a pròpia, com la de la seva pròpia casa. Tots som i hem de ser una comunitat agermanada, oberta i acollidora per a tothom.

En nom del Consell Pastoral de les nostres parròquies de Vilafranca us desitgem a tots i totes un bon estiu i qui les faci, unes bones vacances.

____________________________________________________________________ 

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

PRESA de POSSESSIÓ. El diumenge 23 de juliol a les 19.00 h, en una Eucaristia presidida pel nostre bisbe Mons. Agustí Cortés, Mn. Xavier Aymerich prendrà possessió del càrrec de rector de la nostra parròquia de Santa Maria i de diverses parròquies del nostre arxiprestat. Esteu tots convidats a aquesta celebració.

BISBE AUXILIAR de BARCELONA. El passat dilluns 19 de juny va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona Mn. Sergi Gordo, antic vicari de les nostres parròquies. Fa pocs dies va celebrar entre nosaltres el 25è aniversari de la seva ordenació presbiteral a la Basílica de Santa Maria. En donem gràcies al bon Déu i preguem per la seva nova tasca pastoral.

FI de CURS de la MISSA FAMILIAR. El proper dissabte 1 de juliol, a l’Eucaristia de les 20.00 h a la Basílica de Santa Maria, celebrarem el fi de curs de la Missa Familiar que acabarà amb un sopar, on participaran totes les famílies amb infants petits que al llarg del curs han participat en aquesta Eucaristia.

INSCRIPCIONS a COLÒNIES del GEP. Cada dimarts i divendres, de 19.30 h a 21.00 h, a Can Trabal. El Primer torn de colònies (p5-4t primària), del 23 de juliol a l’1 d’agost. Segon torn de colònies (5è de primària a 2n d’ESO) de l’1 al 10 d’agost.

PELEGRINATGE a LOURDES. Del 29 de juny al 3 de juliol un bon grup de malalts, pelegrins i hospitalaris de Vilafranca, participarà amb l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes en el pelegrinatge d’aquest curs. Preguem per ells, que tinguin un bon viatge. Que santa Maria de Lourdes vetlli per tots els nostres malalts!

 

DIUMENGE del COS i la SANG de CRIST

18 de JUNY de 2017

CORPUS, COS DE CRIST

DIA DE LA CARITAT

La festa de Corpus Christi ens convida a agrair la presència de Jesús en el Cos de Crist, que és l’Eucaristia. I alhora, és el dia de la Caritat, on se’ns convida a refermar el nostre compromís solidari en favor dels germans necessitats. I és que l’expressió “Cos de Crist” té un doble significat: és certament l’Eucaristia, però també és l’Església, cos format per molts membres amb Crist com a cap.

En la litúrgia romana hi ha dues invocacions divines, una abans i un altra després de les paraules de la institució de l’Eucaristia. La primera és per convertir el pa i el vi en el Cos i la Sang de Jesucrist, i la segona per unificar el poble de Déu dient: “Que l’Esperit Sant uneixi en un sol cos els qui participem del Cos i la Sang de Crist”.

De fet, la idea és una sola: el mateix Esperit que consagra els dons del pa i del vi unifica els cors dels qui les han de rebre. I això es manifesta amb una idèntica veneració davant l’obra que Déu realitza. La finalitat és clara: omplir tots els participants amb la gràcia i amb les benediccions del cel, la més fonamental de les quals és la unitat del Poble fidel.

Ens ho recorda el mateix papa Francesc, en l’exhortació apostòlica “L’Alegria de l’amor” parlant de les famílies cristianes i comentant el text de la primera carta als Corintis (11,17-34): “L’Eucaristia reclama integració en l’únic cos eclesial. Qui s’acosta al Cos i la sang de Crist no pot al mateix temps ofendre aquest mateix Cos provocant escandaloses divisions i discriminacions entre els seus membres. Es tracta, doncs, de discernir el Cos del Senyor, de reconèixer-lo amb fe i caritat, tant en els signes sacramentals com en la comunitat” (núm. 186). Heus ací la doble dimensió del Cos de Crist que celebrem avui.

______________________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

COL·LECTA DEL DIA DE CORPUS: CÀRITAS. La col·lecta en les Eucaristies d’aquest cap de setmana és per Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. El lema d’enguany és “Malgrat els conflictes, cridats a ser comunitat” i aquesta idea és la que es pretén fer conèixer des de Càritas: tots som part d’una comunitat cristiana que camina i ajuda, a nivell local a Vilafranca, i a nivell diocesà a Sant Feliu de Llobregat. La nostra col·laboració va destinada a diversos programes d’acollida i acompanyament en la infància, en la formació i inserció laboral, la cobertura de necessitats bàsiques com la llar o l’habitatge.

CURS BÍBLIC. El proper dimarts 20 de juny a la rectoria a ¾ de 7 de la tarda. Tema Ac 28, 17-31. Lectio Divina (punt 3): l’apòstol Pau a Roma Los hechos… p. 414: Pablo y los judíos de Roma.

EUCARISTIES de GRADUACIÓ. El proper 20 de juny celebrarem les Eucaristies d’acció de gràcies per la Graduació dels alumnes de 4t d’ESO a les 18’30 h a l’església de Sant Francesc pels alumnes de l’Escola Sant Josep, i a les 20.00 h pels alumnes de l’escola El Carme – Sant Elies a la mateixa escola.

SANT JOAN BAPTISTA. El proper dissabte 24 de juny és la Solemnitat de Sant Joan Baptista. CELEBRAREM UNA ÚNICA EUCARISTIA SOLEMNE a les 12.15 h a la Capella de Sant Joan.

INSCRIPCIONS a COLÒNIES del GEP. Cada dimarts i divendres, de 19.30 h a 21.00 h, a Can Trabal. El Primer torn de colònies (p5-4t primària), del 23 de juliol a l’1 d’agost; Segon torn de colònies (5è de primària a 2n d’ESO) de l’1 al 10 d’agost.

DIUMENGE de la SANTÍSSIMA TRINITAT

11 de JUNY de 2017

DÉU ESTIMA EL MÓN

No és una frase més. És l’afirmació que recull el nucli essencial de la fe cristiana.”Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic”. Aquest amor de Déu és l’origen i el fonament de la nostra esperança.

Déu estima el món”. L’estima tal com és. Inacabat, incert. Ple de conflictes i contradiccions. Capaç del millor i del pitjor. Déu l’envolta amb el seu amor per a tots quatre costats. Això té conseqüències de la màxima importància.

Primer. Jesús és, abans que res, “el regal” que Déu ha fet al món, no tan sols als cristians. Els investigadors poden discutir sens fi. Els teòlegs poden continuar desenvolupant les seves teories més enginyoses. Només qui s’acosta a Jesús com el gran regal de Déu hi pot anar descobrint, amb emoció i goig, la proximitat de Déu a tot l’ésser humà.

Segon. La raó de ser de l’Església i que justifica la seva presència en el món, és recordar l’amor de Déu.

Tercer. Segons l’evangelista, Déu fa al món aquest gran regal que és Jesús, no pas “perquè el món fos condemnat, sinó per salvar-lo per mitjà d’ell”. És perillós fer de la denúncia i la condemna del món modern tot un programa pastoral. Només amb el cor ple d’amor a tothom podem cridar-nos els uns als altres a la conversió.

Quart. En aquests moments en què tot sembla confús, incert i descoratjador, res no ens impedeix a cadascú introduir una mica d’amor en el món. Això és el que va fer Jesús. No cal esperar res. Per què no hi ha d’haver homes i dones bons que introdueixin en el món amor, amistat, compassió, justícia, sensibilitat, i ajuda als qui pateixen…? Aquests construeixen l’Església de Jesús, l’Església de l’amor.

_________________________________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

FESTA de la STMA. TRINITAT. Aquest diumenge és la Solemnitat de la Stma. Trinitat. Celebració solemne de l’Eucaristia a les 10 h. Al final, cant dels goigs: “Beneïu-nos a mans plenes, Pare, Fill i Esperit Sant; tant enmig de goigs i penes, nostres cors us lloaran”.

La missa de les 8 del vespre, a la Basílica de Sta. Maria, serà presidida per Mn. Sergi Gordo, amb motiu de les noces d’argent sacerdotals.

COLÒNIES i CAMPAMENTS del GEP. A partir d’aquesta setmana, els dimarts i els divendres de 19’30 h a 21 h, estaran obertes les inscripcions per les colònies del Grup Esplai Parroquial a Penyafort, que es realitzaran a finals de juliol i principis d’agost.

FI de CURS. El proper dimecres 14 de juny celebrarem l’Eucaristia d’acció de gràcies per aquest curs i un senzill piscolabis en el qual hi estan convidats tots els col·laboradors parroquials.

DONAR LLUM AL MÓN. El Grup Tercer Món organitzarà el dissabte 17 de juny l’activitat «Donar llum al món». A la sortida de la missa vespertina, totes les persones que hi vulguin participar, podran recollir una candela, a l’hora que fan un donatiu per Mans Unides, i col·locar-se a les escales de la porta principal de la Basílica on s’encendrà la candela de tothom. El donatiu anirà destinat al projecte: «reforma d’una escola de primària a una població de l’Índia».

SOLEMNITAT del COS i la SANG de CRIST. S’escau el proper diumenge 18. L’Eucaristia solemne d’aquest dia serà la missa vespertina del diumenge. En acabar la celebració hi haurà una estona d’adoració del Santíssim i una breu processó per l’interior del temple. Us convidem especialment a aquesta missa.

DIUMENGE de PENTECOSTA

4 de JUNY de 2017

PENTECOSTA: UN FINAL QUE ÉS UN INICI

Acabem les celebracions més importants de l’any litúrgic amb la gran festa de la Pentecosta. Durant aquests cinquanta dies hem aprofundit el que significa la Pasqua, què implica i a què ens crida en la nostra vida.

La vinguda de l’Esperit Sant sobre els apòstols està profundament relacionada amb la resurrecció de Jesús. Ja l’evangeli d’aquell diumenge ens convidava a retornar la nostra mirada cap al capvespre d’aquell mateix dia, quan el Senyor ressuscitat s’apareix als seus deixebles, els dóna de l’Esperit Sant, i els constitueix en els seus enviats. Tal i com Ell era l’enviat del Pare, ara són ells els continuadors de la missió de Jesús.

De la mateixa manera, nosaltres contemplem aquell moment dels inicis de l’Església per trobar la força que ens fa créixer com a cristians, setmana rere setmana. Com proclamem en l’anunci de les festes de l’any, el dia del Baptisme del Senyor: “cada diumenge, Pasqua setmanal, la Santa Església farà present aquest mateix esdeveniment, en el qual Crist ha vençut el pecat i la mort. Tots els altres dies brollen de la Pasqua, que n’és la font”.

I novament ens caldrà mirar cap endavant amb confiança, conscients que és un camí –la vida-, on ens ho juguem tot, però que mai no estem sols: immediatament després de la seva mort i resurrecció, quan Ell mateix “alena damunt d’ells” i reben l’Esperit Sant, es fa realitat la promesa que havia fet Jesús d’enviar un Defensor.

___________________________________________________________________ 

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

GRUPS de DIÀLEG. El proper dilluns 5 de juny, Mn. Francesc Romeu ens parlarà del tema “Els gestos del papa Francesc”; serà a les 21 h a la Sala Mn. Joan Vinyeta.

CURS BÍBLIC. El proper dimarts dia 6 de juny, a la rectoria a ¾ de 7 de la tarda. Tema Ac 28, 17-31. Estudi punts 1 i 2: apòstol Pau a Roma. Los hechos… “Pablo y los judíos de Roma” p. 414.

FI de CURS de l’ESPLAI PARROQUIAL. El proper dissabte 10 de juny se celebrarà el final de curs del GEP. A partir de llavors, s’obriran les inscripcions per a les colònies i campaments de l’estiu. La setmana vinent n’informarem.

ANIVERSARI d’ORDENACIÓ. El proper 11 de juny, Mn. Sergi Gordo, antic vicari de Vilafranca, celebrarà el 25è aniversari de la seva ordenació presbiteral. Serà a les 20 h a l’Eucaristia de la Basílica de Santa Maria.

 MARCA la “X” en la Declaració de la Renta. Amb el lema “Amb tu som una gran família” s’ha engegat la campanya de la Renda. A l’hora de fer la declaració de la Renda, cal marcar la “X” per l’Església i per fins socials; així pots destinar una part dels teus impostos a col·laborar a les necessitats de les nostres parròquies i un percentatge dels impostos es destina a projectes socials (entre ells, Càritas) del nostre entorn i de països més desfavorits.

 

 

Les Parròquies a la xarxa:

http://www.parroquiesdevilafranca.org

 

DIUMENGE de l’ASCENSIÓ del SENYOR

28 de MAIG de 2017

QUARANTA DIES

El relat de l’Ascensió explica que Jesús se’n pujà al cel al cap de quaranta dies de la seva resurrecció. El nombre de quaranta, en la manera d’expressar-se de la cultura jueva, vol dir un període llarg (com els quaranta anys d’Israel al desert o els quaranta dies de dejuni de Jesús al desert).  Seguint aquesta tradició, la festa de l’Ascensió se celebrava al cap de quaranta dies de la Pasqua, és a dir, el dijous després del sisè diumenge de Pasqua. Darrerament, però, en eliminar a la majoria de llocs la festa laboral del dijous, l’Ascensió  se celebra el diumenge següent. Però tant és; l’important és celebrar, amb tot el goig, el que l’Ascensió del Senyor significa per nosaltres els cristians.

  • Jesús, fidel a l’amor fins a la mort, ha estat glorificat amb Déu per sempre, i nosaltres l’admirem i l’aplaudim.
  • La nostra feble raça humana, amb Jesús, ha entrat a la vida de Déu.
  • Per això qualsevol home i qualsevol dona té una dignitat divina.
  • Jesús va al davant nostre, ens ensenya a viure la vida ara, i ens crida a estar després amb ell en la seva vida gloriosa.
  • A nosaltres, com van fer els apòstols, ens toca, guiats per l’Esperit Sant, continuar la seva obra.
  • La nostra esperança és compartir, ara i sempre, la mateixa vida de Jesús.

Que visquem amb goig la Festa de l’Ascensió del Senyor!

______________________________________________________________________ 

AGRAÏMENT

El proppassat diumenge 21 recordàvem a les eucaristies els tres mesos de la mort de Mn. Jaume Berdoy. Per aquesta ocasió, la família de mossèn Jaume vol agrair les mostres de condol i estima rebudes al llarg d’aquestes setmanes. Per petició de la família transcrivim el text d’acció de gràcies que va llegir una de les seves nebodes el dia de l’enterrament.

 «En nom de la família volem agrair-vos tantes mostres d’estimació rebuda aquests dies tan tristos per a tots nosaltres. El tiet sempre deia que tenia dues famílies: una, la nostra: la mare, la germana, les nebodes i cosins, i la seva debilitat, els seus néts nebots: la Júlia, el Biel i el Jaume. I una segona gran família formada per tots vosaltres, totes les persones que al llarg dels anys han format part de la seva vida, tant a Olesa, com a Piera, a Capellades i Martorell, a Vilanova i Vilafranca, Sitges… a tot arreu on ha estat. Ell us estimava molt a tots i també se sentia molt estimat. Per acabar, volia compartir amb vosaltres unes paraules que el tiet fa pocs dies va dir a la meva germana Mireia: “He estat molt feliç de la vida que he viscut i de tota la gent que m’he trobat en aquest llarg camí. He estimat molt i m’he sentit estimat”. Moltes gràcies a tots!»

_______________________________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

UNCIÓ dels MALALTS. Aquest diumenge, a les 20 h, a la Basílica de Santa Maria, viurem la celebració comunitària de la Unció dels Malalts.

CONFERÈNCIA. Organitzada pel Grup de Diàleg i Consell Ecumènic: “Martí Luter, la persona” per Lluís Brull, membre de l’Església Evangèlica, el dilluns 29, a les 21 h. a la Sala Parroquial Mn. Vinyeta.

PASTORAL de la SALUT. Reunió el dimarts 30 de maig, a la rectoria a les 18’45 h.

DIUMENGE VI DE PASQUA

21 de MAIG de 2017

LA VERITAT DE JESÚS

L’evangelista sant Joan recrea en el seu evangeli el comiat de Jesús en el darrer sopar i mira de recollir el seu testament: allò que els deixebles no han d’oblidar mai.

Hi ha una cosa molt clara per Joan: el món no podrà “veure” ni “conèixer” la veritat que s’amaga en Jesús. Per a molta gent, Jesús haurà passat per aquest món com si res, no deixarà cap rastre en les seves vides. Per veure Jesús calen uns ulls nous. Només els qui l’estimen podran experimentar que és viu i fa viure.

Qui estima Jesús viu les seves paraules, “guarda els seus manaments”, es va omplint de Jesús. Sigui quin sigui el punt en què ens trobem en la vida, acollir en nosaltres Jesús ens porta cap a la veritat.

Aquest “Esperit de la veritat” no s’ha de confondre amb una doctrina, no es troba en cap llibre dels teòlegs ni en el magisteri. Segons la promesa de Jesús, ell “viu en nosaltres i està en nosaltres”, l’escoltem dins nostre i resplendeix en la vida del qui segueix els passos de Jesús de manera humil, confiada i fidel.

L’evangelista l’anomena “Esperit defensor”, ara que Jesús no és físicament amb nosaltres, ens defensa d’allò que ens podria separar. Aquest Esperit “sempre és amb nosaltres”. Continuarà sempre viu en el món. Si l’acollim en la nostra vida, no ens sentirem orfes.

Potser la conversió que els cristians més necessitem avui és anar passant d’una adhesió verbal, rutinària i poc real a Jesús, vers l’experiència de viure arrelats en el seu “Esperit de la veritat”. Com ens recorda Benet XVI, en el seu llibre El Déu de Jesucrist: “ La font de l’Esperit és Jesús. Com més coneixem Jesús, tant més realment coneixem l’Esperit i aquest penetra en nosaltres.

__________________________________________________________________ 

NOMENAMENT PARROQUIAL

El passat divendres 12 de maig el senyor bisbe Agustí Cortés va nomenar Mn. Xavier Aymerich Miñarro rector de la nostra parròquia de Santa Maria de Vilafranca, juntament amb d’altres parròquies de l’arxiprestat que estan encomanades a diaques.

Amb el record sentit de Mn. Jaume Berdoy, en donem gràcies a Déu!

__________________________________________________________________ 

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

STA. JOAQUIMA de VEDRUNA. El proper dilluns 22 és Sta. Joaquima; en tindrem un record especial a les Eucaristies del dia. A les 9:00 h a la Basílica; l’escola El Carme-Sant Elies celebrarà l’Eucaristia a la Basílica.

CONFERÈNCIA organitzada pel Grup de Diàleg i Consell Ecumènic: “Luter i el seu temps” per Daniel Sancho, el dilluns 22 a les 21:00 h a la Sala Parroquial Mn. Vinyeta.

MISSA al RICARD FORTUNY. El proper dissabte 27 a les 11:30 h se celebrarà l’Eucaristia mensual al Centre Ricard Fortuny.

CONFIRMACIONS a VILAFRANCA. El dissabte 27 de maig, a la missa de les 20 h a Santa Maria, el senyor bisbe Agustí administrarà el sagrament de la Confirmació a 25 joves de les nostres parròquies.

CURSET PREMATRIMONIAL. Aquest cap de setmana 27-28 de maig celebrem aquest curs per a les parelles que es preparem per rebre el sagrament del Matrimoni.

CELEBRACIÓ COMUNITÀRIA del SAGRAMENT de la UNCIÓ dels MALALTS. Serà el diumenge 28 de maig, a la missa de les 20:00 h a la Basílica de Santa Maria. Les persones interessades a rebre aquest sagrament, i que reuneixin les condicions necessàries, que s’inscriguin al despatx parroquial personalment, per telèfon o a través d’un familiar.

DIUMENGE V DE PASQUA

14 de MAIG de 2017

EL CAMÍ

Al final de l’últim sopar, els deixebles comencen a intuir que Jesús no estarà molt de temps amb ells. Què serà d’ells? Jesús copsa la seva tristesa i la seva torbació, i tracta d’animar-los: “Que no  es torbi el vostre cor: creieu en Déu i creieu també amb mi”. Més tard, en el curs de la conversa. Jesús fa aquesta confessió: “Jo sóc el camí, la veritat i la vida. Ningú no va al Pare, sinó per mi”.

Jo sóc el camí”. El problema de no pocs no és que viuen extraviats o desencaminats. Senzillament, viuen sense camí, perduts en una espècie de laberint: caminant i desfent els mil camins que, des de fora, els van indicant les consignes i els models del moment. Una persona sense camí apropant-se a Jesús, el trobarà. De vegades, avançarà amb fe, altres, trobarà dificultats, fins i tot podrà retrocedir, però està en el camí encertat que condueix al Pare. Aquesta és la promesa de Jesús.

Jo sóc la veritat”. Sí, no tot es redueix a la raó. La teoria científica no conté tota la veritat. El misteri últim de la realitat no es deixa atrapar per les anàlisis més sofisticades. Jesús  condueix i apropa a aquest Misteri últim. Déu no s’imposa. No força a ningú amb proves ni evidències. Jesús és el camí que ens pot obrir a la Bondat.

Jo sóc la vida”. Jesús pot transformar la nostra vida. No com un mestre llunyà que ha deixat un llegat de saviesa admirable a la humanitat, sinó algú viu que, des del mateix fons del nostre ésser, ens infon un germen de vida nova.

Aquesta acció de Jesús en nosaltres es produeix gairebé sempre de forma discreta i callada. El mateix creient solament intueix una presència imperceptible, una alegria incontenible, una confiança total. Mai no entendrem la fe cristiana si no acollim Jesús com el camí, la veritat i la vida.

____________________________________________________________________

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

GRUPS de DIÀLEG. El proper dilluns 15 de maig a les 21 h el P. Xavier Casanovas, jesuïta, ens parlarà sobre el tema “Canvi d’època…canvi de rumb”.

CURS BÍBLIC.  El proper dimarts 16 de maig a la rectoria a ¾ de 7 de la tarda. Tema: Ac 20, 17-38. Lectio divina, punt 3. Discurs de comiat de Pau. Los hechos… p. 338 “El discurso de despedida de Mileto”.

REUNIÓ de PARES de 2n CURS de CONFIRMACIÓ. Serà el proper dimarts 16 de maig a les 20’45, a la Sala Mn. Joan Vinyeta.

CONFERÈNCIA STA MARIA MAGDALENA PAZZI. Amb motiu del 450è aniversari del seu naixement, el proper dijous 18 de maig, se celebrarà una conferència a les 18 h al Monestir de Clausura.

HOSPITALITAT MARE de DÉU de LOURDES. Inscripcions al 162è pelegrinatge. Divendres 19 de maig de les 19 h a les 20’30 h a la parròquia.

TROBADA DE CATEQUISTES. Serà el dia 20 de maig,  a les 18 h a la Sala Mn. Vinyeta: un espai de trobada festiva amb tots els/les catequistes de l’arxiprestat.

CELEBRACIÓ COMUNITÀRIA del SAGRAMENT de la UNCIÓ dels MALALTS. Serà el diumenge 28 de maig, a la missa de les 20 h a la Basílica de Santa Maria. Les persones interessades a rebre aquest sagrament, i que reuneixin les condicions necessàries, que s’inscriguin al despatx parroquial personalment, per telèfon o a través d’un familiar.