Domund 2018

EL Grup Tercer  Món, Mans Unides de les parròquies de Vilafranca va realitzar els dies 27 i 28 d’octubre la pregària i col.lecta a favor del Domund 2018.

En totes les misses es va pregar pels missioners  i es van recollir com a donatius la quantitat de  2.603,50 € que  s’enviaran a les Obres Missionals Pontifícies   per ajudar a les necessitats de les parròquies dels països més necessitats.

Gràcies a totes les persones que van col.laborar.

PREGÀRIA AL CEMENTIRI AMB MOTIU DEL DIA DELS DIFUNTS

El proper divendres 2 de novembre, l’endemà de Tots Sants, se celebra la Commemoració de tots els fidels difunts. Per aquest motiu, les parròquies de Vilafranca organitzen una PREGÀRIA A LA CAPELLA DEL CEMENTIRI de Vilafranca a les 17h. Serà una pregària en memòria de tots els difunts enterrats al cementiri i per tots els difunts en general.
Per altra banda, les misses d’aquest dia seran les pròpies d’un divendres feiner: a les 8:15 al monestir de la Mare de Déu del Carme, a les 8:15 també a la parròquia de la Santíssima Trinitat, a les 10:30 a l’església de Sant Francesc, i a les 20h a la basílica de Santa Maria.

Cor Xamusia a Santa Maria

Pel proper dissabte 27 d’octubre, a les 9 del vespre, la Comissió SantaMaria2020 organitza un nou concert a l’església de santa Maria. La recaptació de les entrades anirà a concert a benefici de les obres de restauració. En aquesta ocasió és un concert a càrrec del cor Xamusia, creat l’any 2000. És un cor format en l’actualitat per vint-i-cinc noies de diverses procedències penedesenques i del Garraf. Treballa sempre amb pianista-repertorista (Jordi Galimany) i esmerça esforços en la tècnica vocal amb la Neus Calaf  (soprano i doctora en Logopèdia), tot aprofundint en el timbre propi del cor de noies.

Ha estat dirigit des dels orígens per Miquel Benito,  professor de secundària format  en la direcció als cursos de la FECEC (amb Mireia Barrera, Xavier Sans, Eva Martínez…) posteriorment ha assistit a classe amb Johan Duijck a l’ESMUC. També ha rebut ensenyances de Teodora Pavlovich i Patrick Freer de la Univesitat de Georgia State (GSU).

El cor abasta un repertori eclèctic, com correspon a un cor de noies, però sempre servant la qualitat del repertori en la tradició europea i nordamericana. Així ha fet varis programes, Dones al Renaixement (amb conjunt de corda renaixentista, Ceremony of Carols de Benjamin Britten, amb Laura Boschetti –arpa- , Messe Basse de Gabriel Fauré. L’espectacle “Toldrà a Quattro” amb Nàiades-cor de noies, Jordi Doménech, Xavier Boada i Maria Lluïsa Muntada, soprano , espectacle que  va tenir ocupat el cor el curs 2014-2015, girant per Catalunya, dirigit també per Buia Reixach.

Han creat espectacles com Xamusia Sings Jazz, ajuntant el seu timbre i textura harmònica a obres que estan prop del llenguatge jazz. A continuació l’espectacle Amèrica!! amb músiques de tot el continent , de nord a sud. El passat curs van presentar Catalan Suite, espectacle coral amb la direcció escènica de Clara Cols, i arranjaments del compositor nordamericà Kirby Shaw i Lluís Giménez.

Per aquest concert a santa Maria presenten una sèrie d’obres adequades la basílica de Santa Maria, músiques d’origen religiós o que voregen la religiositat, però amb el gust de Cor Xamusia, oferint un repertori fresc i actual sobre aquesta temàtica, composicions de creació recent del segle XXI,  o finals del XX, revisant el concepte de música religiosa de les últimes dècades.

Estaran acompanyats per Jordi Galimany, al piano. En l’obra Ave Iesu de Xabier Sarasola (del 2007) hi intervindran també Lluís Serres i Joan Camps, trompes.

Ave Maria: Xabier Sarasola (1994)

Ave Iesu; de Xabier Sarasola (2007)

Salve Regina, de Javi Busto (1995)

Nigra Sum; de Pau Casals  (1943)

Deep River, de Daniel Patriquin (1999)

Hallelujah, de Leonard Cohen, arranjament Xamusia (2017)

Signore delle Cime; de Giueseppe di Marzi (1968)

The Lord Bless you and keep you, de John Rutter (1983)

Keren Or , de Achinoam Nini (1993)

Clap your hands; de Ira & George Gershwin (1926)

Les entrades poden adquirir-se a la rectoria i a Teixits Solà a un preu de 7€, i com en tots els concerts hi haurà una fila 0 disponible per a aportacions destinades als propers treballs de restauració, que s’espera que comencin d’aquí a pocs mesos. Aquestes noves fases han de permetre la conservació i el bon estat de totes les estructures de l’edifici, especialment la teulada, o la façana nord, així com de tots els elements artístics que conté, com els vitralls dels rosetons laterals, les gàrgoles o els vitralls de l’absis.

Visites turístiques a la Cripta de Santa Maria i a l’església de Sant Francesc

Després de l’experiència dels mesos de juliol i agost, a partir d’aquest mes d’octubre les parròquies de Vilafranca tornen a obrir l’església de Sant Francesc per ser visitada els dissabtes al matí. Recordem que aquesta proposta es porta a terme gràcies a un grup de voluntaris de la parròquia, que obren l’església de 11h. a 13h. També es pot accedir al claustre. 
Igualment continua també l’obertura de la cripta de la basílica de Santa Maria, també els dissabtes i en aquest cas en horari de 11h. a 13:30h.

Els Trinitaris a Vilafranca

El proper divendres dia 5 d’octubre tindrà lloc la segona conferència organitzada amb motiu de la celebració dels 150 anys de la creació de la parròquia de la Santíssima Trinitat. El títol de la conferència és “Els Trinitaris a Vilafranca (1331-1835)” i anirà a càrrec de l’historiador vilafranquí Daniel Sancho. A les 7 de la tarda al recentment restaurat claustre de la Trinitat. Entrada lliure.    

06062 – Número de Loteria de Nadal per col·laborar en la restauració de Santa Maria

Pels dies previs a la Festa Major de Vilafranca 2018, des de la Comissió Santa Maria 2020 s’han preparat una sèrie d’actes per continuar recaptant fons per les obres que s’ha de realitzar.

Un d’habitual, com en els darrers anys, serà l’obertura del cor de santa Maria per poder escoltar i veure els goigs entre els dies 22 i 27 d’agost a les 20,30 h. Aquest any, a mes, durant els dies de novena s’obrirà la porta de l’altar de sant Josep que surt al carreró de la façana nord, tocant al palau Baltà. D’aquesta manera es facilitaran les entrades i sortides en els dies de mes assistència a novena i goigs.

Per una altra banda el dissabte 18 d’agost, a les 11,30 del matí, a la porta lateral de la plaça santa Maria, es presentarà el numero de loteria de Nadal de Santa Maria 2020, que es podrà trobar en diferents establiments de Vilafranca. Durant la presentació es podran adquirir les primeres butlletes, que tenen un preu de 5€. Aquesta presentació anirà acompanyada de sant Fèlix petit, per tots aquells que vulguin ser els primers a tenir el número 06062 a les seves mans. El segon dia de parada de loteria serà el dimecres 22, primer dia de novena i goigs, en una parada també a la porta lateral. Posteriorment es podrà trobar també a Nostrum (carrer del General Prim), Teixits Solà (carrer de santa Maria), Forn Mitjans (plaça de la Vila), Tintoreria Juncosa (carrer de la Parellada), Farmàcia Miralles (carrer de la Cort), Farmàcia Jonch (carrer d’Eugeni d’Ors), Pastisseria Bertràn (carrer de la Cort), Forn Rius (Rambla de sant Francesc, Rambla de la Girada i carrer Gelida), Impremta Esteva (plaça de la Constitució) i a la mateixa Rectoria.

XXXVIII cicle Els Orgues de Catalunya

Aquest dissabte dia 18 d’agost a les 9 del vespre a la basílica de Santa Maria hi haurà Els Orgues de Catalunyaun concert d’orgue. Aquest concert forma part del cicle “Els orgues de Catalunya”, que arriba ja a la 38ª edició, i que cada estiu programa concerts en diverses poblacions del país on hi ha orgues destacables. El concert a Vilafranca serà, doncs, aquest dissabte, i anirà a càrrec de l’organista Josep Maria Mas, que interpretarà peces de Johannes Brahms i César Franck. L’entrada a la basílica és gratuïta.

Missa en record de les víctimes del 17 A

El proper divendres 17 d’agost es compleix un any dels atemptats terroristes que van tenir lloc a Barcelona i a Cambrils i que van provocar la mort de 16 persones. Donat que aquest mateix dia tenen lloc diversos actes commemoratius, tant a Barcelona com a Vilafranca, recordarem les víctimes, entre els quals el vilafranquí Pau Pérez Villán, a la missa de vigília del dissabte 18 d’agost a les 20h. a la basílica de Santa Maria.