IMANTS VITRALLS SANTA MARIA

La Comissió Santa Maria 2020 proposa una nova modalitat per contribuir a les obres de restauració de l’església de santa Maria en les properes fases. En aquest cas ho fa amb l’edició limitada de tres models d’imants de nevera que reprodueixen els tres vitralls de les capelles que es van restaurar durant la darrera intervenció a la façana sud. Aquests imants es poden trobar a la botiga del VINSEUM i els dissabtes al matí a la cripta d’11 a 2/4 de 2. El preu de cada imant és de 3€ i els beneficis de la seva venda aniran destinat a les properes fases de restauració, a la vegada que suposa un nou element de marxandatge de Vilafranca.

Justament l’obertura de la cripta i el Sagrament els dissabtes al matí, des del mes de desembre, i la gran afluència de visitants que han rebut és un dels factors que fa que es posin també a la venda en aquest punt. Des de la seva obertura el nombre de visitants ha estat de 1800, amb públic tan local com de fora que aprofiten l’accés a la cripta els dissabtes al matí. Fins ara la cripta era un espai que habitualment restava tancat i on s’hi pot veure un dels principals elements del patrimoni escultòric de Vilafranca, el conjunt de l’enterrament de Crist, de Josep Llimona, i també l’altar de sant Fèlix, patró de Vilafranca, i que acull les seves relíquies.

També a partir d’aquest dissabte es posarà a la disposició dels visitants de santa Maria una petita guia que podran adquirir per 50 cèntims, i també estampes i goigs de sant Fèlix d’edicions passades a canvi d’una aportació voluntària, especialment pels visitants que no estan a la vila durant les novenes.

Així mateix també a partir d’aquesta setmana hi haurà un plafó a la nau de santa Maria explicant quins han estat els resultats de la restauració de la segona fase de la façana sud que van finalitzar-se el passat mes de desembre.

En record de Mn Jaume Berdoy

El dia 21 de febrer va fer un any de la defunció de mossèn Jaume Berdoy. Per aquest motiu, se celebrarà una missa a la catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Llobregat el proper diumenge dia 4 de març a les 19h, presidida pel bisbe Agustí Cortés i amb l’acompanyament dels cants de la Schola Gregoriana de Vilafranca.

Hi sou tots convidats!

RESUM ECONÒMIC 2017

L’exercici 2017 ha estat  ple de canvis en tots els aspectes i en el referent a l’economia parroquial. En primer lloc ens va deixar Mn. Jaume Berdoy (a.c.s.), després d’una curta malaltia molt agressiva; Mn. Josep Puig es va fer càrrec com a Administrador Parroquial fins a l’entrada el 23 de Juliol de Mn. Xavier Aymerich. A més, la Conferència Episcopal Espanyola va canviar el pla general comptable que fins aleshores s’utilitzava i el seu format deixava de ser un full de cobraments i pagaments passant a la comptabilitat de partida doble; aquestes modificacions s’han assumit amb molt d’esforç i amb la problemàtica dels canvis.

A l’hora de presentar els comptes al Bisbat obligatòriament han d’estar consolidades (integrades) totes les entitats parroquials que actuïn amb el CIF de la Parròquia. El motiu d’aquesta consolidació és a efectes de la presentació davant l’Agència Tributària de l’Impost de Societats juntament amb el Bisbat; aquesta qüestió afecta per igual totes les Parròquies, fundacions i entitats subjectes a la jurisdicció de la nostra Diòcesi.

En canviar els sistemes comptables també han canviat els softwars (programaris) per adaptar els canvis i aquests es fan de forma “on-line” amb el Bisbat de Sant Feliu.

Al  dors d’aquest full teniu els Ingressos i Despeses corresponents a l’exercici i dels comptes corresponents a la parròquia. No s’hi inclouen les entitats parroquials que funcionen de forma autònoma com la Casa de Colònies de Penyafort, grups d’Esplai, Santa Maria 2020, etc.

RESUM INGRESSOS 2017

Els ingressos totals han pujat 209.297,22 €, dels quals 18.483,75 € han estat col·lectes manades, és a dir que s’han tramès a d’altres entitats; així els ingressos nets corresponen a 190.813,47 €.

Un 34% dels ingressos corresponen a rendiments del patrimoni com són els lloguers i convenis, i un 53% a ingressos per col·lectes dominicals, subscriptors i donatius. La resta 13% serien finalistes com són les romeries i la catequesi.

Així doncs s’haurien d’incrementar els ingressos per subscriptors per no dependre d’una quantitat tan important d’ingressos patrimonials. Com a exemple tenim l’ingrés per antenes, amb un import de 9.971,69 € i que a data octubre de 2017 l’empresa de telefonia va rescindir el contracte.

RESUM DE DESPESES 2017

Els manteniments (reparació i conservació) i subministraments sumen un 38,5% de la despesa total (exceptuant les col·lectes manades), que juntament amb la quota de fons comú diocesà (22%) són despeses fixes. També són importants les remuneracions i seguretat social, que suposen un 15,5%. Totes aquestes despeses sumen el 76% del total i són despeses fixes.

L’any 2018 s’han d’ajustar més les despeses, ja que minvaran els ingressos degut a la cancel·lació del contracte d’Antenes de telefonia.

Resum anual 2017 – 

Descarregar (PDF, 40KB)

Col·laboració econòmica amb la parròquia – 

Descarregar (PDF, 47KB)

21 de febrer 1 any de la mort de Mn Jaume Berdoy

Com segurament ja sabeu, el proper dimecres dia 21 de febrer es compleix un any de la defunció de mossèn Jaume Berdoy.
A Vilafranca el recordarem a les misses del dia: a les 8:15h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat, i d’una manera més solemne a les 20h. a la basílica de Santa Maria. 
Ho comuniquem per a tots aquells a qui pugui interessar participar-hi. En tot cas, tinguem-lo present en el record i en la pregària.
Resultat d'imatges de mn jaume berdoy alemany

DIUMENGE VI DEL TEMPS DE DURANT L’ANY / B

11 de febrer de 2018

Pastoral de la Salut

Coincidint amb la Jornada Mundial del Malalt, que se celebra cada any el dia de la Mare de Déu de Lourdes (11 de febrer), comentem breument la Campanya que organitzen les delegacions diocesanes, i que aquest any porta per lema “Acompanyar la família en la malaltia”. Recordem que el diumenge VI de Pasqua (6 de maig) se celebra la Pasqua del Malalt, i es reprendrà altra vegada aquesta campanya.

En tot cas, val la pena destacar el treball que fa a Vilafranca l’equip de la “pastoral de la salut”, un grup de voluntaris que organitzen la missa mensual al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, visiten els malalts i els porten la comunió a casa seva i en altres residències, preparen anualment la celebració comunitària de la Unció dels Malalts… Un servei pastoral molt important, i sovint poc conegut, perquè suposa portar als feligresos que ja no poden participar en les celebracions l’amor i la misericòrdia de Déu i també el suport i l’acompanyament de la comunitat cristiana.

Aprofitem per recordar que podeu demanar aquest servei de portar la comunió a les cases particulars o a les residències on viuen persones que eren practicants habituals de les misses dels diumenges i que ara no hi poden participar. Amb molt de gust els portarem l’Eucaristia en els horaris que concretarem. Els mateixos malalts o ancians, si llegiu aquesta informació, o els seus familiars, poseu-vos en contacte amb la parròquia (per telèfon o al despatx parroquial).

_______________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Aquest cap de setmana (10-11 de febrer), Mans Unides. Campanya contra la fam amb el lema: “Comparteix el que importa”. Col·lecta i pregària a totes les misses. Continua fins el dia 25 l’exposició “El malbaratament dels aliments”, al vestíbul de l’Hospital Comarcal.

Festa de la Mare de Déu de Lourdes. Diumenge 11 de febrer a la missa de les 12h, amb la participació de la delegació de Vilafranca de l’Hospitalitat, que celebra 10 anys de la seva fundació.

Concert amb motiu de Sant Jocund. Diumenge 11 de febrer, interpretat per Berenguer Montserrat. A les 13h, després de la missa de 12h, a la basílica.

Grup d’estudi d’evangeli. Dimarts dia 13 de febrer a les 20:30h. (cada segon dimarts de mes a la rectoria). Grup obert a tothom que hi estigui interessat. Reflexionem sobre l’evangeli del diumenge.

DIMECRES DE CENDRA. 14 de febrer. Comença la Quaresma. Misses amb imposició de la cendra: 8:15h. Stma. Trinitat; 8.15h. Monestir del Carme; 20h. Santa Maria; 20h. M.de Déu de Montserrat.

Altres reunions. Dimarts 13 a les 20:30h, reunió de la comissió d’economia i obres. Divendres 16 a les 21h a la sala parroquial Mn. Vinyeta, reunió de pares/mares dels infants de 2n. curs de catequesi.

Recés espiritual “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de cada mes (de 10:30h. a 13:30h), a l’església de Castellet. Proper recés: 17 de febrer.

Missa familiar. Dissabte 17 de febrer a les 19h. a la parròquia de la Santíssima Trinitat. Adreçada a famílies joves amb infants petits.

Catalunya Cristiana. El passat 21 de gener aquest setmanari d’informació religiosa va arribar al número 2.000, després de gairebé 40 anys des que es va començar a publicar. El podeu adquirir a la tauleta de la basílica de Santa Maria al preu de 2’70 €. Val la pena!

La residència Inglada Via dedica una sala a mossèn Berdoy

La residència Inglada Via ha donat el nom de mossèn Berdoy a la seva sala de visites. D’aquesta manera, l’entitat vol recordar l’estret vincle que la va unir amb el rector de la parròquia de Santa Maria, quan és a punt de complir-se un any de la seva mort.

Per escenificar aquest record, la fundació ha organitzat un acte aquest dissabte, 3 de febrer, a dos quarts de cinc de la tarda durant el qual es descobrirà una placa amb el nom de mossèn Jaume Berdoy. L’acte, que és obert a tothom, estarà presidit pel bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, i tindrà l’assistència del regidor de la Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, i del patronat de la fundació.

Arxiprestat de Vilafranca FULL INFORMATIU gener 2018

 Us oferim en aquest full les propostes formatives obertes a totes les parròquies del nostre Arxiprestat.

 CONFERÈNCIES GRUPS DE DIÀLEG

22 de gener: “LA DOCTRINA SOCIAL DE L’ESGLÉSIA I LA SOLUCIÓ DELS PROBLEMES SOCIALS”, per Concepció Huerta, Llicenciada en Teologia. Membre del SeDASE (Seminari de Doctrina i Acció social de l’Església) de la Facultat de Teologia de Catalunya.

19 de febrer: “SIS CONCEPTES PER ENTENDRE LA IMMIGRACIÓ”, per María  del Carmen de la Fuente, Llicenciada en Sociologia. Membre de la Fundació Migra Studium.

12 de març: “COMENTARI SOBRE L’EVANGELI DE MARC”, per  Francesc Riera, jesuïta. Director de la Cova de Manresa i del seu Centre Internacional d’Espiritualitat.

16 d’abril: “COMPROMÍS DELS LAICS EN EL MÓN”, per  Cori Casanova, metgessa. Membre de l’Equip LAÏCAT XXI.

21 de maig: “ELS CRISTIANS PERSEGUITS AVUI”, per Marta Garcia Campos, membre de la Fundació Ajuda a l’Església Necessitada.

11 de juny: “CREURE ENCARA?”, per Josep Maria Carbonell.  President de la Fundació Joan Maragall.

Totes les sessions en dilluns de 21h. a 22:30h. del vespre. A la sala parroquial Mn. Joan Vinyeta de Vilafranca del Penedès.

 

SESSIONS DE FORMACIÓ LITÚRGICA

Adreçades a les persones que participen o exerceixen algun servei en les misses de les nostres parròquies, i a tots els feligresos interessats en conèixer els elements centrals de la litúrgia, aprofundir en el sentit de les celebracions, resoldre dubtes… Un dissabte al mes a la sala Mn. Vinyeta de Vilafranca, de 18:30 a 19:30h. Calendari: 27 gener, 24 febrer, 17 març, 21 abril.

ALTRES PROPOSTES DE FORMACIÓ

* Grup bíblic. Aquest curs tractem sobre el llibre del Gènesi. Primer i tercer dimarts de cada mes, de 18:45h. a 19:45h, a la rectoria de Santa Maria de Vilafranca: 16 gener, 6 i 20 febrer, 6 i 20 març, 3 i 17 abril, 8 i 22 maig, 5 i 19 juny.

* Grup d’estudi d’evangeli. Reflexió sobre l’evangeli del diumenge vinent. Segon dimarts de cada mes, de 20:30h. a 21:30h, a la rectoria de Santa Maria de Vilafranca: 9 gener, 13 febrer, 13 març, 10 abril, 8 maig, 12 juny, 10 juliol.

* Misses familiars. Adreçades especialment a famílies joves amb fills petits. Segon dissabte de cada mes a les 19h. a la capella del Santíssim de la parròquia de la Santíssima Trinitat de Vilafranca: 17 febrer, 17 març, 21 abril, 12 maig, 9 juny, 14 juliol.

* Recessos espirituals “Aixeca’t”. A l’església de Castellet. Un dissabte al mes de 10:30h. a 13:30h: 20 gener, 17 febrer, 17 març, 21 abril, 26 maig, 16 juny. Oberts a tothom. No cal apuntar-se, només ser puntuals a l’inici.

* Pregàries joves. Un divendres al mes al vespre. A les 21h. a la cripta de Santa Maria: 12 gener, 23 febrer. El 9 de març a les 22h. al Monestir de la Mare de Déu del Carme. El 27 d’abril a les 21:30h. a l’església de la Mare de Déu de Montserrat (l’Espirall).

JOIES PER LA RESTAURACIÓ DE SANTA MARIA

Processed with VSCO with g3 preset

Processed with VSCO with c1 preset

Processed with VSCO with c1 preset

La Joieria Moner en col·laboració amb el projecte Santa Maria 2020 ha creat una col·lecció de joies inspirades en els vitralls de la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès.

La Joieria Moner sempre ha tingut l’interès de col·laborar amb la restauració de la Basílica. Després de temps de pensar quina seria la millor manera es va optar per plasmar el rosetó de Santa Maria en aquesta col·lecció de joies.
Totes les joies estan fetes a mà al taller de la joieria i són d’or 18kt o de plata de Llei 925.

Hi ha diverses joies: dues versions de penjoll i un anell. No es descarta que més endavant es pugui ampliar la col·lecció.

Una part dels beneficis obtinguts per la venda d’aquestes joies anirà íntegrament destinat a restauració de la Basílica.

Per més informació, podeu posar-vos en contacte amb:

– Joieria Moner (Gena Moner)
– Parròquies de Vilafranca (Mn. Agustí Roig)

El Naixement en el patrimoni cultural de l’Església a Catalunya

Dani Font, historiador, coordinador general de Catalonia Sacra, projecte de difusió i dinamització del patrimoni cultural de l’Església catalana, serà la persona encarregada de fer la conferència d’aquest Nadal.

Com és habitual, cada any l’Associació de Pessebristes de Vilafranca promou una xerrada a l’entorn del pessebre des de diferents vessants, i en aquesta ocasió s’ha pensat en la seva representació artística i testimoni en el marc del patrimoni cultural de l’Església.

L’acte és organitzat conjuntament per l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Associació de Pessebristes de Vilafranca, i tindrà lloc el dimarts19 de desembre, a les 7 de la tarda, a l’espai Muriel Casals, al carrer dels Banys, 11 (Seu del IEP).

Descarregar (PDF, 884KB)

Imatge
Associació de Pessebristes de Vilafranca del Penedès