Romeria a Montserrat

Programa de la 96 edició

Romeria a Montserrat: “L’acollí a casa seva”

Un any més, la comunitat parroquial de Vilafranca del Penedès pugem a Montserrat en Romeria. Aquest any amb el goig de reprendre la normalitat en el programa, les activitats… després de dos anys condicionats per la pandèmia. En aquest context encomanem a la Mare de Déu el nou curs pastoral, i també tota la nostra vila.

La Romeria d’enguany ve marcada per dos esdeveniments que tindrem molt presents. El primer, el Sínode que ha convocat el papa Francesc per als anys 2021 – 2023 amb el lema “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”. Donem gràcies a Déu, i recollim els suggeriments per continuar-los treballant en aquest proper curs, alhora que el Sínode afronta la seva etapa continental, i finalment amb la cloenda a Roma l’any que ve.

El segon esdeveniment és la celebració del 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Moreneta en el nou tron al cambril de la basílica de Montserrat, que va tenir lloc l’abril del 1947. El monestir i santuari ens conviden a celebrar aquesta efemèride, amb el lema de les romeries d’aquest any: “L’acollí a casa seva”. Aquesta frase, treta de l’evangeli segons sant Joan (Jn 19,27), evoca aquella hora decisiva de Jesús a la creu, quan encomana la seva mare al deixeble estimat, el qual personifica la comunitat cristiana, i ell acull Maria com mare de tots. També nosaltres acollim Maria a casa nostra, representada en tantes imatges de la Mare de Déu, en el nostre cas la Moreneta.

Visquem, doncs, amb intensitat i devoció aquesta Romeria, sentim-nos comunitat aplegada entorn a la Mare de Déu.

ACTES DE LA ROMERIA (resum)

Divendres 14 d’octubre: A les 18:45h, a la basílica, Vespres.

A les 19:30h, al cambril, Celebració del sagrament del Perdó.

Dissabte 15 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes. A les 9h, a la basílica, Missa dels romeus. A les 10:30h, a la plaça de l’abat Oliba, Excursió per a tothom.

A les 16:15h, a la plaça de l’abat Oliba, Pregària del Viacrucis.

A les 17:30h, a l’atri de la basílica, Rebuda de la romeria.

A les 18h, a les places, Activitat lúdica per a infants i joves.

A les 18:45h, a la basílica, Vespres.

A les 19h, Xocolatada. 

A les 22h, a la basílica, Vetlla de Santa Maria, amb la participació d’un ball de la Festa Major.

Diumenge 16 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes.

A les 11h, a la basílica, (aforament limitat, entrada amb cita prèvia reservada) Missa conventual. Text introductori i ofrena en nom de la Romeria. Salve i Virolai a càrrec de l’Escolania de Montserrat. Salutació del pare abat, a la mateixa basílica.

A les 12:30h, a la plaça Santa Maria, Actuació dels Castellers de Vilafranca.

A les 14:30h, al restaurant de la plaça dels Apòstols, Dinar de germanor.

A les 18:45h. a la basílica, Vespres.

Dilluns 17 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes.

A les 9:15h, al camí dels Degotalls, Pregària del Rosari.

A les 11h. a la basílica, Missa conventual.

A les 13h. a la basílica, Salve i Virolai. Tot seguit, a la basílica, Comiat de la Romeria.