8 de desembre de 2013

MARIA, LA PLENA DE GRÀCIA DES DE L’INICI

La segona setmana d’Advent, concretament el dia 8 de desembre, hi ha una solemnitat mariana, que casualment s’escau aquest dia, en funció de la festa més antiga de la Nativitat de Maria, nou mesos més tard, el mateix dia de setembre. En principi no té res a veure amb l’Advent, però com que se celebra en aquest temps litúrgic i és de contingut marià, ha acabat integrant-s’hi i adquirint notable popularitat. És l’anomenada IMMACULADA CONCEPCIÓ. Són molts els qui confonen l’objecte d’aquesta solemnitat, anomenada també de la PURÍSSIMA. Es pensen que es refereix a la virginitat de Maria, és a dir, la fe en el fet que posà Jesucrist al món sense intervenció humana.

I no. El que vol dir, doctrinalment, és que Maria «fou preservada de pecat original». Que era tota santa. Aquesta doctrina significa que la santedat de Crist va ser concedida a la dona que un dia havia de portar-lo en el seu cos: Maria és santa des del primer instant perquè es beneficia, per anticipació, de la santedat comunicada pel seu Fill.

Que Maria era tota santa, els fidels ho han cregut des de sempre. Que la celebració de la Immaculada hagi tardat segles a fer-se present no vol dir que l’Església no hagi tingut consciència d’aquest misteri. I és un signe del nostre temps que es vagi incorporant a la mariologia tot el càntic de lloança amb què comença la carta als Efesis: «Beneït sigui el Déu i Pare de nostre Senyor Jesucrist, que ens ha beneït en Crist amb tota mena de benediccions espirituals dalt al cel. Ens escollí en ell abans de crear el món, perquè fóssim sants, irreprensibles (=immaculats) als seus ulls» (1,1-4).

A la llum d’aquest text, la Mare de Déu queda més propera a la humanitat. No es tracta de menystenir la singularitat única de la santedat de Maria, sinó de veure els seus «privilegis» com a mostra de la generositat de Déu en preparar la vinguda del seu Fill a la terra. La cosa important, per damunt de tot, és tenir present que Maria, des que existí, fou enriquida, òbviament ja abans de l’Encarnació del Senyor, amb aquella santedat que tots obtenim al moment del baptisme.

La Mare de Déu, que ens és capdavantera en el camí de la fe i en moltes altres coses, n’és sobretot en allò més essencial de la nostra qualitat de fills de Déu: la gràcia d’Ell que sobreabunda en nosaltres. No per cap mèrit nostre, sinó pels de l’obra redemptora de Jesucrist.

——————————————————————————————————————

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

 Celebracions d’Advent

Els dies feiners: a ¼ de 9 del matí, pregària de Laudes i Eucaristia a la Parròquia de la Stma. Trinitat. Dimarts i divendres: a 2/4 d’11, Eucaristia a l’església de sant Francesc. De dimarts a divendres: a les 8 del vespre, pregària de Vespres i Eucaristia a la Basílica de santa Maria. Els dimarts: a les 8 del vespre, Eucaristia a l’església de la Mare de Déu de Montserrat. Els dies festius: Horari habitual de misses.

Nou horari de confessions

Sempre que no hi hagi una causa que ho impedeixi, els dissabtes, de 7 a ¾ de 8 del vespre, atendrem les persones que desitgin celebrar el sagrament del perdó.

També, els altres dies feiners, acabada la missa vespertina, i  en el despatx parroquial.

Reunió del grup de Litúrgia

Amb l’objectiu de preparar les celebracions de les properes festes de Nadal, el grup de Litúrgia es reunirà dimecres, dia 11, a les 6 de la tarda, a la rectoria.

Reunió dels acollidors de promesos

Amb la finalitat de programar els acolliments de promesos de l’any 2014, l’equip d’acollidors es reunirà dimecres, dia 11, a les 9 del vespre, a la rectoria.

Celebracions comunitàries del sagrament del Perdó

Com cada any, a les portes de Nadal, tindrem tres celebracions comunitàries del sagrament del Perdó:

  • Dilluns, dia 16, a les 7 de la tarda, a l’església de sant Francesc i a les 9 del vespre a la basílica de santa Maria.
  • Dimarts, dia 17, a les 8 del vespre, a l’església de la Mare de Déu de Montserrat.

Missa Jove

Cada dissabte, a les 8 del vespre, se celebra aquesta missa a la Basílica de santa Maria. Hi són convidats, sobretot, els nens i nenes que es preparen per a la 1ª Comunió, amb els seus pares.