DIUMENGE DE PASQUA / C

21 d’abril de 2019

CALENDARI  I  AGENDA

Dilluns 22. Dilluns de Pasqua. Aplec de Foix. Missa a les 12 h al Santuari de la Mare de  Déu.

Misses a Vilafranca: 8:15 h al Monestir de la Mare de Déu del Carme i 20 h a la basílica de Santa Maria.

No hi ha missa al matí a la Trinitat.

Dimarts 23. Sant Jordi. Horari de misses: 8:15 h, Monestir; 8:15 h, Trinitat; 10:30 h, St. Francesc (on hi ha el retaule de la Mare de Déu i Sant Jordi); 20 h, Santa Maria. No hi ha missa a l’Espirall com els dimarts. Avui no hi ha catequesi.

Dissabte 27. La Mare de Déu de Montserrat.

Misses: 8:15 h, Monestir del Carme; 8:15 h, Stma. Trinitat;

Missa solemne a les 12 h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall).

Misses de vigília: 18:30 h Molí d’en Rovira, 20 h Sta. Maria

Missa al centre sociosanitari Ricard Fortuny a les 11:30 h. Baptismes en edat catequètica a les 17 h a Santa Maria.

Diumenge 28. Diumenge II de Pasqua.

DIUMENGE V DE QUARESMA / C

7 d’abril de 2019

Temps de conversió

Tots sabem que la Quaresma és temps de conversió. “Converteix-te i creu en l’evangeli” se’ns va dir el Dimecres de Cendra. I en aquests últims diumenges del cicle C hem escoltat uns evangelis que ens criden a la conversió: “si no us convertiu, tots acabareu igual” (24 març), la paràbola del Pare misericordiós i els dos fills (31 març), “Ves-te’n, i d’ara endavant no pequis més” (7 abril). Per això en aquests dies subratllem la dimensió penitencial, reconeixent-nos pecadors i demanant la misericòrdia i el perdó de Déu. Per això també recomanem vivament poder rebre en aquests dies previs al Tridu Pasqual el sagrament del Perdó. Recordem els horaris de les celebracions de la Penitència:

Celebracions comunitàries (amb absolució individual):

Dilluns 15 d’abril: 19 h església Sant Francesc; 21 h basílica Santa Maria. Dimarts 16: 20 h Mare de Déu de Montserrat.

Confessions personals:

A la rectoria, en horari de despatx parroquial. Divendres Sant i Dissabte Sant (19 i 20 d’abril), de 10:30 a 12 h a la capella del Santíssim de Santa Maria.

___________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Mare de Déu dels Dolors. Aquesta setmana, a partir del dimarts 9 d’abril, celebrem el Septenari, que acabarà amb la festa de la Mare de Déu dels Dolors, el divendres 12 d’abril. Cada dia, celebració de la missa a les 20 h. L’últim dia estrenarem una edició dels nous goigs de la Mare de Déu dels Dolors. Recordem que aquest any al Viacrucis del Divendres Sant tornarà a sortir la imatge processional, que ha estat restaurada i amb vestits nous; un grup de voluntàries en faran de portants.

Horaris Setmana Santa. Els publicarem la setmana que ve. Avancem avui els horaris del Diumenge de Rams. Les misses d’aquest dia (i de la vigília) se celebraran amb els mateixos horaris de cada diumenge (benedicció dintre de l’església al principi de cada missa). La missa de vigília a les 20 h a Santa Maria amb la participació dels joves. La benedicció al carrer al davant de l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall) serà a les 11 h, i a la plaça de Santa Maria a les 12:30 h (30’ més tard de l’hora habitual). A la tarda a les 18 h, Viacrucis a Santa Maria.

Finalment, recordem que aquest any la celebració de la Passió del Senyor del Divendres Sant s’avança a les 18 h.

Sant Jordi i Mare de Déu de Montserrat. Avancem que el dia de Sant Jordi (23 d’abril) les misses seran com els dimarts feiners, amb especial esment a la celebració a les 10:30 h a l’església de Sant Francesc. Pel que fa a la Mare de Déu de Montserrat (27 d’abril, dissabte) celebrarem una missa solemne a les 12 h a l’església del barri de l’Espirall.

Aplec de Foix. El dilluns de Pasqua florida (22 d’abril) se celebrarà aquest tradicional aplec al Santuari de la Mare de Déu de Foix, patrona i advocada del Penedès. La celebració de l’eucaristia serà a les 12 h.

Resultat col·lecta Dia del Seminari. Es va realitzar a les diferents esglésies els dies 16 i 17 de març, i s’han lliurat al bisbat de Sant Feliu amb destinació a la formació dels seminaristes 1.106’70 euros. Moltes gràcies.

Full informatiu. La setmana que ve publicarem un full extraordinari amb els horaris de Setmana Santa. Reprendrem el full habitual el diumenge de Pasqua 21 d’abril.

Resum de les aportacions dels grups al qüestionari sobre la sinodalitat (fer camí junts):

 

4-¿Ens sentim cridats a viure el nostre compromís com a fills de Déu en l’Església?

És perquè seguim aquesta crida que estem en grups a la parròquia.

Déu se’ns revela de nou a la bardissa del món. Déu avui segueix proposant anar a Egipte, a les perifèries. Malgrat el panorama incert i sense saber on ens portarà el camí, sempre ens acompanya el favor de Déu. Som «fills de Déu» i això és molt seriós. ¿En som prou conscients?

Entenem per «fill de Déu» tothom que és compassiu i comparteix. Ens sentim acompanyats per Déu en la nostra responsabilitat davant les famílies (catequesi, esplai), els necessitats i malalts (Càritas, Tercer Món, Pastoral de la salut…), els joves (confirmació, grups de joves).

_______________________________________

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 7. Diumenge 5è de Quaresma. A les 18 h a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, Viacrucis.

Dilluns 8 i dimarts 9. Celebració de final de trimestre de la catequesi, a les 17:30 h a la basílica de Santa Maria.

Del dimarts 9 al divendres 12. Cada dia a les 20 h, missa a la capella dels Dolors (vegeu notícia).

Dimarts 9. A les 21 h, consell d’economia.

Dijous 11. A les 21 h a l’església de Sant Francesc, Concert a càrrec del Cor Bruckner de Barcelona: “La llum de la neu”. Entrada gratuïta, aportacions voluntàries.

Divendres 12. Cloenda del Septenari dels Dolors i estrena dels goigs de la Mare de Déu dels Dolors (vegeu notícia).

Diumenge 13. Diumenge de Rams (vegeu horaris del dia en aquest mateix full).

DIUMENGE IV DE QUARESMA / C

31 de març de 2019

Conclusions de l’Assemblea Parroquial

En la darrera reunió del consell pastoral, vam recollir les aportacions fetes durant l’assemblea parroquial del passat 24 de febrer. El resum de les conclusions principals seria:

– Acollir i acostar-nos als nouvinguts

– Potenciar el coneixement entre grups

– Més relació intergeneracional entre fidels i grups

– Potenciar la dimensió espiritual

– Celebracions més flexibles per acollir infants i joves

Aquestes conclusions anaven acompanyades d’idees i propostes concretes, que el consell pastoral treballarà per veure com es poden fer efectives.

Des del bisbat van demanar a totes les parròquies que reflexionessin el material sobre la sinodalitat que fessin una aportació resumida del treball realitzat. La nostra aportació ha estat: “Les parròquies de Vilafranca, reflexionant sobre la sinodalitat, hem acordat: potenciar el coneixement entre els diferents grups parroquials, programant activitats que integrin joves i grans, amb acompanyament personalitzat; acollir els nouvinguts per integrar-los a la comunitat; aprofundir l’espiritualitat”.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Horaris Setmana Santa. Els publicarem properament. Avancem només dos detalls: la benedicció del Diumenge de Rams el dia 14 d’abril a Santa Maria serà, igual com l’any passat, a les 12:30 h (mitja hora més tard de l’hora habitual). I la celebració de la Passió del Divendres Sant aquest any s’avança a les 18 h.

Estadística parroquial 2018 (celebrats en les diferents esglésies i centres de culte de la vila)

Baptismes: 48

– Primeres comunions: 86

– Confirmacions: 14

– Matrimonis: 13

– Exèquies: 258

Mare de Déu dels Dolors. Estem ja preparant el Septenari que celebrarem a la capella dels Dolors a partir del dimarts 9 d’abril, culminant amb la festa de la Mare de Déu dels Dolors, el divendres 12 d’abril. Cada dia, celebració de la missa a les 20 h. L’últim dia del Septenari estrenarem una edició dels nous goigs de la Mare de Déu dels Dolors. També tenim el goig de comunicar que aquest any al Viacrucis del Divendres Sant tornarà a sortir la imatge processional, que ha estat restaurada i amb vesits nous; un grup de voluntàries en faran de portants.

Missa diària. Completant la informació que vam donar el passat 17 de febrer respecte a la retransmissió de la missa per televisió, hem de dir que també es pot seguir la missa els dies feiners a través de 13TV, que la retransmet a les 11 h des de la basílica de la Concepción de Nuestra Señora de Madrid. També a la mateixa hora es pot seguir la missa des de Montserrat per internet a través de Montserrat TV.

____________________________________________

Resum de les aportacions dels grups al qüestionari sobre la sinodalitat (fer camí junts):

3-L’experiència de Moisès i del poble d’Israel que es posa en camí, ¿poden il·luminar el nostre compromís d’animar les comunitats i l’Església diocesana?

Sí. Degut a la situació d’Èxode de la nostra Església, per la inseguretat i la desinstal·lació actuals, s’ha enfortit el llevat de comunió entre els cristians actuals. Cal refiar-nos sols de la Paraula de l’Evangeli com únic motor de la nostra fe per anar acompanyant i ser acompanyats a base del testimoni l’obertura, la pregària i per poder albirar el camí del demà.

Confiar sempre en Déu, que és sempre amb nosaltres.

Fora interessant contactar sovint amb creients d’altres confessions. Com diu el Papa Francesc, cal sortir, estar sempre en camí. Aquesta obertura ens obre noves expectatives d’evangelització.

Podem deixar de ser individualistes.

No ens ha de mancar l’optimisme. Hem de tenir fe i creure en l’acció de l’Esperit de Déu.

L’experiència de Moisès és una resposta a com actuar. Quan siguem més acollidors i compromesos experimentarem l’estimació als altres i trobarem l’espiritualitat a través de la fe que necessita silenci i pregària.

Moisès era el guia del Poble d’Israel. Jesucrist és ara el nostre guia.

__________________________________________________________

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 31. Diumenge 4t de Quaresma. A les 13 h al davant de l’església de Sant Francesc, benedicció dels animals amb motiu de la festa dels Tres Tombs, que es va ajornar el 20 de gener per motiu de la pluja. A les 18 h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat, Viacrucis.

Dimarts 2 d’abril. A les 18:45 h, grup bíblic. Avui comencem a treballar l’evangeli segons sant Joan. Tema: Pròleg. Quan Déu es revela (Jn 1,1-18). Animem tothom a participar en aquest grup de formació bíblica.

Dimecres 3. A les 19 h, grup Tercer Món – Mans Unides.

Dijous 4. A les 20:30 h, després de la missa diària, pregària amb exposició del Santíssim. A les 21 h, reunió del consell pastoral interparroquial de Vilafranca.

Divendres 5. A les 21 h a la sala parroquial, reunió de pares/mares dels infants del 2n curs de catequesi.

Diumenge 7. Diumenge 5è de Quaresma. A les 18 h a la capella de la Mare de Déu de Fàtima, Viacrucis.

DIUMENGE III DE QUARESMA / C

24 de març de 2019

Consell Pastoral Interparroquial

Coincidint amb l’assemblea del passat 24 de febrer, es va renovar el consell pastoral de les parròquies de Vilafranca, ja que, a més dels dos nous representants de la comunitat que es van votar en la mateixa assemblea, hi ha alguns col·lectius que han fet un relleu en el seu representant. Per tant, el consell pastoral està en aquest moment format pels següents membres: Xavier Aymerich, Josep Puig i Jordi Tres (preveres), Mª Teresa Gamisans (comunitats religioses), Isabel Giménez (Tercer Món), Rosa Estruch (Pastoral de la Salut), Marisol Garcia i Manuel Hidalgo (acollidors de parelles), Paquita Solà (catequistes), Joan Josep González (joves), Mariona Gusi (GEP), Anna Maria Roca (litúrgia), Carme Pàmies (Càritas), Laura Pezzutto (església Espirall), Montserrat Robert (comissió d’economia), Remei Güell i Teresa Masqué (assemblea). En la darrera reunió del consell pastoral es van formalitzar els relleus, es va agrair el servei prestat pels que han estat substituïts, i es va triar la nova comissió permanent del consell pastoral, formada per Josep Puig, Xavier Aymerich, Joan Josep González, Remei Güell i Isabel Giménez.

_____________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Calvari. L’Associació de Pessebristes de Vilafranca ha instal·lat al baptisteri de la basílica de Santa Maria un calvari, que ens acompanyarà durant tota la Quaresma i la Setmana Santa. Reprodueix la imatge de “Jesús pres” (Mt 27,27-31; Mc 15,16-20; Jn 19,1-16).

Resultat Mans Unides. La Campanya contra la fam en el món organitzada pel grup Tercer Món de Vilafranca ha recollit 3.062’22 €, que han estat lliurats a la delegació de Mans Unides del bisbat de Sant Feliu per al projecte de desenvolupament comunitari a Manaure (Colòmbia). Aquests diners són la suma de la col·lecta realitzada a les diverses esglésies els dies 9 i 10 de febrer, del sopar solidari realitzat el dissabte 16 de febrer, i d’altres donatius. Gràcies a tots per la vostra solidaritat i participació.

Recés de Quaresma. Dissabte 30 de març, de 10:30 a 13:30 h, al Monestir de la Mare de Déu del Carme. “La creu: símbol d’entrega generosa”. Un espai i un temps per fer una experiència espiritual, especialment en aquesta Quaresma. Obert a tot l’arxiprestat. Aprofitem l’ocasió.

Missa a la cripta diumenges al vespre. Recordem que, tal com vam informar i explicar la setmana passada, a partir del temps de Quaresma fem la prova de celebrar l’eucaristia dels diumenges a les 20 h a la cripta de la basílica. Així intentem potenciar el sentit de comunitat en un espai on els fidels hi càpiguen sense problemes, a més que és un lloc emblemàtic poc utilitzat per al culte. Demanem comprensió i disculpes per les molèsties.

Grup bíblic nova etapa. El grup bíblic que es reuneix quinzenalment els dimarts a la tarda ha acabat l’estudi del llibre del Gènesi, i comença ara l’estudi de l’evangeli segons sant Joan. Un bon moment per incorporar-se nous membres a aquest grup, obert a tots aquells que estan interessats en el coneixement de la Bíblia. La propera reunió serà el dimarts 2 d’abril a les 18:45 h a la rectoria.

Resum de les aportacions dels grups al qüestionari sobre la sinodalitat (fer camí junts):

2-¿Experimentem la comunió del poble de Déu que avancem fent camí junts?

D’això en diem Sinodalitat, i és el que volem aprendre a fer a partir d’aquesta assemblea.

Ara ja no hem de fixar-nos en èpoques passades. Ara som menys participants en les celebracions cristianes, però ho fem per iniciativa pròpia.

Cal que l’Església diferenciï allò que és essencial. Cal ser valents i esperonar, com Moisès, el Poble de Déu actual.

Potser ens manca sentit de catolicitat. Arreu del món  hi ha comunitats cristianes perseguides, o amb un gran ressorgiment de vocacions.

Cal retrobar l’experiència de Déu sempre fidel a l’aliança que es commou quan veu el seu poble desorientat.

No som el grup de Pastoral, Càritas, Catequesi, etc. Som comunitat parroquial, en conjunt. Per això cal potenciar el coneixement entre els grups parroquials.

Costa molt anar junts. Hem d’aprendre a col·laborar, no a competir.

Algunes celebracions poden servir per «evangelitzar», és a dir «donar testimoni»: novena de Sant Fèlix, exèquies, aplecs, Nadal…

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 24. Diumenge 3r de Quaresma. A les 13 h al davant de l’església de Sant Francesc, benedicció dels animals (festa dels Tres Tombs), que es va ajornar per motiu de la pluja.

A les 18 h a la parròquia de la Trinitat,  pregària del Viacrucis.

Dilluns 25. L’Anunciació del Senyor.

Conferència, organitzada pels Grups de Diàleg de les Parròquies de l’Arxiprestat de Vilafranca: “Ecoparròquies: parròquies amb compromís ecològic”, a càrrec de Maria Bargalló, responsable de la comissió d’Ecologia i Justícia, de Justícia i Pau. A la sala parroquial Mossèn Vinyeta, de 21 a 22:30 h. Entrada lliure, oberta a tothom.

Dimarts 26. A les 18:45 h, Pastoral de la Salut. A les 21 h, Pastoral de Joves.

Dijous 28. A les 21 h, comissió permanent del consell pastoral.

Dissabte 30. Recés de Quaresma al Monestir del Carme (vegeu notícia). Tot el cap de setmana, sortida conjunta del GEP a la casa de colònies Artur Martorell de Calafell.

Diumenge 31. Diumenge 4t de Quaresma. A les 18 h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat, Viacrucis.

DIUMENGE II DE QUARESMA / C

17 de març de 2019

Dia del Seminari

Avui, el diumenge més proper a sant Josep, se celebra el Dia del Seminari. Un dia per pregar pels seminaristes, i també per les vocacions, alhora que recollim diners per al sosteniment de la institució on es preparen els futurs preveres de l’Església. Com sabem, els seminaristes del nostre bisbat de Sant Feliu de Llobregat estudien al Seminari de Barcelona, entre ells el nostre feligrès Mateo Gómez. El lema del dia del Seminari 2019 és “El Seminari, missió de tots”, i ens recorda que tots tenim la missió de vetllar perquè hi hagi pastors a la nostra Església. A la nostra vila i al nostre arxiprestat, potser més que en altres llocs, experimentem la manca de preveres per atendre totes les parròquies. Per això hem de pregar: per les vocacions, pels seminaristes, pels preveres… I també treballar pel que s’anomena la “cultura vocacional”, perquè puguin sorgir de les nostres comunitats vocacions diverses al servei de l’Església. I encara una altra cosa: estimar i acollir els seminaristes, i donar testimoni en la nostra vida, perquè els joves vegin en nosaltres unes comunitats vives on puguin fer experiència de fraternitat en missió evangelitzadora.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis durant la Quaresma. Cada diumenge a les 18 h en una església diferent. Recordem el calendari:

10 de març (I Quaresma): Basílica de Santa Maria.

17 de març (II Quaresma): Església de Sant Francesc.

24 de març (III Quaresma): Parròquia Santíssima Trinitat.

31 març (IV Quaresma): Església M. de Déu de Montserrat.

7 d’abril (V Quaresma): Capella Mare de Déu de Fàtima.

14 d’abril (Diumenge de Rams): Basílica de Santa Maria.

Missa a la cripta diumenges al vespre. Durant els mesos d’hivern, i donada l’escassa assistència de feligresos, hem celebrat la missa vespertina dels diumenges de les 20 h a la capella del Santíssim. S’ha valorat molt positivament el sentit de comunitat, però també es constata que queda petita. Per això a partir del temps de Quaresma fem la prova de celebrar aquesta eucaristia a la cripta de la basílica. Aquest espai és més gran, però també manté el caliu comunitari, a més que és un lloc emblemàtic poc utilitzat per al culte. Properament valorarem l’experiència. De moment, demanem comprensió i disculpes pels canvis.

Goigs de les cinc Creus de Terme de Vilafranca. Goigistes Penedesencs edita uns nous goigs, en aquest cas lloança de les 5 creus de terme que hi ha a la nostra vila: Sant Salvador, la Creueta, la Pelegrina, Santa Digna i els Cireres. La presentació i estrena del cant d’aquests goigs, interpretats per la Coral del Centre Excursionista del Penedès, tindrà lloc el proper divendres 22 de març a les 19 h davant de la Creu de Sant Salvador (al final del carrer Sant Pere on s’uneix a l’avinguda de Tarragona).

Calvari. L’Associació de Pessebristes de Vilafranca ha instal·lat al baptisteri de la basílica de Santa Maria un calvari, que ens acompanyarà durant tota la Quaresma i la Setmana Santa. Reprodueix la imatge de “Jesús pres” (Mt 27,27-31; Mc 15,16-20; Jn 19,1-16).

_______________________________________________

Resum de les aportacions dels grups al qüestionari sobre la sinodalitat (fer camí junts):

1-¿Tenim consciència que ens trobem amb una Església poc activa, cansada, poc engrescada? ¿Per què?

La vida de l’Església sempre ha estat en mans de Déu. L’Església no només som els d’aquí. En moltes parts del món l’Església viu una gran florida de vocacions i acompanya els més desfavorits. L’Església treballa molt i en molts camps. Cadascú pot «fer bandera» i engrescar l’entorn a participar els qui encara no formen part de cap grup.

Les persones més grans tenen més temps per dedicar als altres. Hi ha una manca de “necessitat de Déu”  i  desconeixement de Déu, sobretot en el jovent.

Els grups joves tenen una visió més positiva de l’Església, perquè no comparen amb el passat i veuen que es fan moltes activitats i hi ha molta gent implicada. Si vivim en comunió amb la comunitat serà més fàcil motivar-nos quan sorgeixen dubtes o desencís.

Cal tenir en compte la qualitat i no tant la quantitat.

Molts creients tenen molta empenta, però tot i així cal motivar, engrescar la comunitat.

Cal aprendre a evolucionar al ritme dels signes dels temps. El misteri de l’Església és saber  transformar la fe, és a dir adaptar-la als temps d’avui.

Hi ha consciència de distanciament entre la societat i l’Església, una cultura basada en el culte als diners.

La lògica de l’Amor és no esperar res a canvi.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 17. Diumenge 2n. de Quaresma. Dia del Seminari, pregària i col·lecta a totes les misses. A les 18 h a l’església de Sant Francesc, pregària del Viacrucis.

Dimarts 19. Solemnitat de Sant Josep. Misses com els dimarts: 8:15 h Trinitat; 8:15 h Monestir; 10:30 h Sant Francesc; 20 h Sta. Maria; 20 h Mare de Déu de Montserrat.

A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Gn 49,1-2.8-12. “El ceptre no serà mai pres de Judà”. Avui acabem el llibre del Gènesi, a partir de la propera sessió començarem l’evangeli segons sant Joan.

Divendres 22. A les 19 h, presentació dels Goigs de les 5 Creus de Terme (vegeu notícia). A les 22 h al Monestir de la Mare de Déu del Carme, pregària jove de Quaresma.

Dissabte 23 i diumenge 24. Sessions de preparació del Matrimoni, amb la participació de 13 parelles.

Diumenge 24. Diumenge 3r. de Quaresma. A les 18 h a parròquia de la Trinitat,  pregària del Viacrucis.