DIUMENGE III DE DURANT L’ANY/ A

26 de gener de 2020

Diumenge de la Paraula i Setmana de la Bíblia

En la seva carta apostòlica “Aperuit illis” (Lc 24, 45: Els va obrir l’enteniment per comprendre les Escriptures), el papa Francesc va establir el diumenge III del temps de durant l’any com el “Diumenge de la Paraula”, un dia “dedicat a la celebració, reflexió i divulgació de la Paraula de Déu”. Aquesta iniciativa, que ell mateix havia proposat al final de l’Any Sant de la Misericòrdia (2016), a Catalunya l’havíem concretat el primer diumenge d’Advent, però ara passa doncs a aquesta data, seguida d’una Setmana de la Bíblia.

A Vilafranca destacarem el leccionari amb les lectures a totes les misses d’aquest diumenge, i tindrem una CELEBRACIÓ DE LA PARAULA el dimarts 28 de gener a les 18:45 h a la capella del Santíssim de Santa Maria. Tots hi som especialment convidats.

Oferim avui en les pàgines centrals d’aquest full informatiu l’organigrama actualitzat de les nostres parròquies, amb tots els grups i serveis. El trobareu també a les cartelleres de les diferents esglésies. Donem gràcies a Déu per la vitalitat de la nostra comunitat parroquial.

Descarregar (PDF, 133KB)

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 26. Diumenge III del temps de durant l’any. Diumenge de la Paraula. Aplec de Sant Pau (missa a les 11 h davant de l’ermita).

Dimarts 28. Sant Tomàs d’Aquino, prevere i doctor de l’Església. A les 18:45 h a la capella del Santíssim de Santa Maria, Celebració de la Paraula (vegeu notícia). A les 21 h, reunió de la comissió d’economia.

Dimecres 29. A les 19 h, grup Tercer Món – Mans Unides.

Divendres 31. Sant Joan Bosco, prevere.

Dissabte 1 de febrer. A les 19:15 h a la sala mossèn Vinyeta, contes de Santa Maria (activitat adreçada a infants petits que encara no estan en edat de catequesi). A les 20 h, missa amb la participació dels grups de joves.

Diumenge 2. Festa de la Presentació del Senyor (La Candelera). Benedicció de les candeles a totes les misses (també de vigília).

Full informatiu parroquial. Curs 2019-2020, n.20

DIUMENGE II DE DURANT L’ANY/ A

19 de gener de 2020

Les Celebracions dominicals en absència de prevere (ADAP)

Cada vegada més anem constatant la dificultat que els preveres puguem atendre totes les comunitats per celebrar-hi l’Eucaristia dominical. En alguns llocs s’hi ha deixat de celebrar la missa per manca de feligresos, en algunes ocasions es convida els fidels de comunitats veïnes a celebrar junts alguna de les grans festes, també de vegades es flexibilitzen els horaris per poder celebrar més misses el cap de setmana. Però l’Església preveu també aquesta altra solució, en casos puntuals o de forma més estable de forma alternada amb la missa: les Celebracions dominicals en absència de prevere, anomenades també ADAP (assemblees). Al nostre bisbat fa temps que s’hi treballa, i al nostre arxiprestat de Vilafranca és ja una realitat en diverses parròquies. Per això volem reflexionar junts, explicar-ho bé, conscienciar les comunitats, preparar els fidels… Ho farem aquest dilluns a la primera sessió de formació dels Grups de diàleg dedicada a aquest tema (vegeu agenda). Exhortem tots els fidels especialment a assistir a aquesta sessió!

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Com cada any, del 18 al 25 de gener se celebra aquest Octavari en què se’ns convida a pregar per la unitat dels cristians. Aquest any el lema de la Setmana és “Ens tractaren amb una humanitat poc corrent” (Actes 28,2). En aquests dies pregarem especialment pel treball ecumènic a casa nostra i arreu. Tindrem també una PREGÀRIA ECUMÈNICA, el diumenge 19 de gener a les 18 h a l’església de Sant Francesc, organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic, que es reuneix habitualment a Vilafranca. Oberta a tothom que lliurement hi vulgui participar.

Rampa capella de Fàtima. El passat mes de desembre l’Ajuntament va fer unes obres per arranjar la vorera del carrer, just al davant de la capella de la Mare de Déu de Fàtima; es va aprofitar per rebaixar el nivell de l’entrada i facilitar així l’accés sense barreres arquitectòniques. Agraïm de tot cor aquesta obra en benefici de tots els que acudeixen al nostre centre de culte per a les celebracions cristianes (recordem també els ucraïnesos) i altres actes culturals.

Recessos espirituals “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de silenci i reflexió al Monestir de la Mare de Déu del Carme, de 10:30 a 13:30 h. Obert a tothom, no cal inscripció. Hi ha recessos d’aprofundiment (per als que ja han participat en altres recessos) i recessos d’iniciació (per als que és la primera vegada que hi participen). Anirem donant la informació amb aquesta explicació: recés d’iniciació o recés d’aprofundiment. El proper recés d’aprofundiment serà el dissabte 25 de gener.

Diumenge de la Paraula i Setmana de la Bíblia. El Diumenge de la Paraula serà aquest any, per iniciativa del papa Francesc, el 26 de gener (diumenge III del temps de durant l’any), i començarà una setmana especialment dedicada a divulgar i aprofundir la Sagrada Escriptura (del 26 de gener al 2 de febrer). A Vilafranca tindrem una CELEBRACIÓ DE LA PARAULA el dimarts 28 de gener a les 18:45 h a la capella del Santíssim de Santa Maria.

Capelles de la Sagrada Família. Amb molt de goig vam acollir-les a la basílica, on van ser exposades a l’altar major el dia de la Sagrada Família. Ara convoquem els responsables dels “cors” (grups de famílies que recorre cada capelleta) a una reunió el proper dimecres 22 de gener a les 19 h a la rectoria. Obrim també una llista amb persones o famílies interessades a formar part d’un cor per rebre també la visita domiciliària d’una d’aquestes capelles.

Aplec de Sant Pau. Tindrà lloc el diumenge 26 de gener. Missa al davant de l’ermita a les 11 h.

Confirmació d’adults. Estan obertes fins a final de gener les inscripcions per rebre el sagrament de la Confirmació aquells adults que no l’han rebut. La preparació es farà durant els mesos de febrer a abril de 2020, i la celebració de la confirmació serà durant el temps de Pasqua.

Grups catequesi. Aquest curs tenim 86 infants del primer curs repartits en 10 grups, i 103 infants del segon curs repartits en 12 grups. La catequesi es fa els dilluns i dimarts de 17:30 a 18:30 h als locals de Santa Maria, Mare de Déu de Fàtima i Mare de Déu de Montserrat.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 19. Diumenge II del temps de durant l’any. Els Tres Tombs: a les 13 h al davant de l’església de Sant Francesc, benedicció dels animals. A les 18 h a l’església de Sant Francesc, Pregària ecumènica organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic.

Dilluns 20. Conferència, organitzada pels Grups de diàleg de les Parròquies de l’Arxiprestat de Vilafranca: “Les celebracions dominicals en absència de prevere”, a càrrec de M. Teresa Gamisans i Xavier Aymerich, membres de la Delegació de litúrgia del bisbat de Sant Feliu (vegeu davantal). A la sala  Mn. Vinyeta, de 21 a 22:30 h. Entrada lliure, oberta a tothom.

Dimarts 21. Sants Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi, diaques, màrtirs. A les 16 h, junta de la casa de Penyafort. A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Qui és Jesús per actuar així? (Jn 5,17-47). A les 18:45 h, reunió de l’equip de Pastoral de la salut.

Dimecres 22. Sant Vicenç, diaca i màrtir. A les 19 h, reunió dels responsables de les capelles de la Sagrada Família.

Dijous 23. Sant Ildefons. A les 21 h, equip de Pastoral de joves.

Divendres 24. Sant Francesc de Sales, bisbe.

Dissabte 25. La Conversió de sant Pau. Recés d’aprofundiment (vegeu noticia). A les 11:30 h, missa al centre Ricard Fortuny.

Diumenge 26. Diumenge III del temps de durant l’any. Diumenge de la Paraula. Aplec de St. Pau (vegeu notícia).

 

EL BAPTISME DEL SENYOR  / A

12 de gener de 2020

Per millorar la Litúrgia de la Paraula

La Litúrgia de la Paraula és la primera part de la missa i les altres celebracions litúrgiques. Inclou la proclamació de les lectures de la Paraula de Déu previstes en cada cas. A la missa del diumenge són: la 1ª lectura (de l’Antic Testament – o dels Fets dels Apòstols durant el temps de Pasqua), el salm responsorial, la 2ª lectura (de les cartes apostòliques del Nou Testament) i l’evangeli. Aquestes lectures són importants dintre de la celebració litúrgica, ja que Jesucrist mateix es fa present en la Paraula proclamada. Per tal de millorar la proclamació i la comprensió de la Litúrgia de la Paraula, fem dues propostes en aquest començament d’any:

– a partir d’avui a totes les misses dominicals llegirem les monicions (introduccions) a les lectures 1ª i 2ª que proposa el Centre de Pastoral Litúrgica i que ajuden a captar millor el seu contingut (val a dir que a Fàtima ja es llegeixen).

– les properes dues sessions de formació litúrgica seran un curset de lectors, especialment adreçat als que proclamen les lectures a les misses. Us animem a participar-hi. Seran els dissabtes 18 de gener i 22 de febrer (a les 18:30 h).

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Agraïment Mans Unides. El grup Grup Tercer Món de les parròquies de Vilafranca vol donar les gràcies a totes les persones que han col·laborat en el Mercadet Solidari que es va fer a la sala Mn. Vinyeta els dies 6,7 i 8 de desembre. Han estat diferents aportacions amb objectes, temps, donatius i encoratjament. Tots els beneficis van destinats íntegrament al projecte de Mans Unides: promoció social i econòmica de la zona de Wayuu, a Colòmbia. L’import recollit ha estat de  815’40 €.  Moltes gràcies a tothom.

Resultat col·lecta Nadal Càritas. Es va realitzar els dies 21 i 22 de desembre, fruit de la qual s’han lliurat a Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat 1.254’31€.

Santa Maria 2020. Després de la celebració del centenari, continuen les obres de la teulada de la basílica. I continua també la campanya de recaptació de fons “Apadrina una teula”, amb aquest càlcul aproximat: 1 metre quadrat de teules, 730€; una teula, 40€. A les tauletes de les diferents esglésies podeu trobar els tríptics informatius amb totes les explicacions. Gràcies a tothom per la vostra col·laboració.

Sant Antoni Abat. Missa a Santa Maria el divendres 17 de gener a les 20 h. La festa dels Tres Tombs tindrà lloc el diumenge dia 19, amb la benedicció dels animals a les 13 h a l’entrada de l’església de Sant Francesc. Organitzats per l’Associació Amants dels Cavalls Sant Antoni Penedès.

Grups de diàleg. Oferim avui el programa de les conferències d’aquest any perquè us reserveu les dates.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 12. Baptisme del Senyor.

Dimarts 14. A les 18:30 h, grup d’estudi d’evangeli. Reflexió sobre l’evangeli del diumenge. Obert a tothom.

Dijous 16. A les 20:30 h, reunió de la Comissió Santa Maria 2020.

Divendres 17. Sant Antoni abat. Misses com els divendres, especialment a les 20 h a Santa Maria. A les 21 h, reunió del grup d’acollidors de parelles.

Dissabte 18. A les 18:30 h a la sala Mn. Vinyeta, sessió de formació litúrgica: curset de lectors (vegeu notícia).

Diumenge 19. Diumenge II del temps de durant l’any. Els Tres Tombs: a les 13 h al davant de l’església de Sant Francesc, benedicció dels animals (vegeu notícia).

A les 18 h a l’església de Sant Francesc, Pregària ecumènica organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic.

DIUMENGE II DE NADAL

5 de gener de 2020

100 anys del títol de basílica de Santa Maria

Dimarts 7 de gener de 2020. Basílica Santa Maria, 20h

Solemnitat de Sant Raimon de Penyafort – Celebració del centenari de la concessió del títol de basílica a l’església de Santa Maria de Vilafranca del Penedès pel papa Benet XV (1920-2020)

EUCARISTIA PRESIDIDA PEL BISBE DE SANT FELIU DE LLOBREGAT, MONS. AGUSTÍ CORTÉS

Tot seguit, cant dels goigs de sant Raimon i  interpretació de l’AVE VERUM de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum, acompanyat de l’orquestra de cambra Art&So. Organista Berenguer Montserrat. Direcció Miquel Benito.

Recuperarem les insígnies pròpies de la basílica:        conopeu i tintinacle.

Amb motiu d’aquesta celebració estrenem també un nou escut de la basílica, que incorporarem en el full informatiu de les parròquies de Vilafranca durant l’any 2020.

 

 

 

Descarregar (PDF, 183KB)

 

 

 

Transcripció de la butlla de concessió del títol de basílica. Placa col·locada a la cripta el 22 d’agost de 1959 que reemplaça l’original destruïda el 1936.

 

AD PERPETUAM REI MEMORIAM

Entre els edificis sagrats que més honoren la diòcesi de Barcelona, justament i merescuda és comptada l’església parroquial de Santa Maria de Vilafranca del Penedès. Construïda a llaor de la Verge, Mare de Déu, en la tretzena centúria, pot considerar-se com l’església mare de totes les parròquies de la comarca, tant per la seva antigor com per la magnificència de la seva estructura i fàbrica.

En ella es dona culte amb fonda veneració per part del poble cristià a una antiga imatge de la Verge amb el nen Jesús als braços. La qual, segons tradició popular, va vessar llàgrimes en tribulacions que ha hagut de sofrir la vila.

Es guarden en ella moltes relíquies insignes d’alguns sants, i en particular el cos de sant Fèlix, màrtir, el seu celestial patró.

En aquests darrers temps, completament restaurada després de molts i costosos treballs, ha adquirit nou esplendor i magnificència. En ella hi resideix una comunitat de preveres, i hi exerciren els seus ministeris prelats insignes per llur saber i pietat. Celebrant-s´hi les funcions del culte amb molta pompa i solemnitat.

També es guarden en dita església preciosos ornaments i vasos sagrats, car molts prelats il·lustres per llur dignitat, homes eminents i generosos vilafranquins han enriquit dita església amb magnificents donatius.

Per tant, havent-nos demanat amb molta instància nostre estimadíssim fill el Vicari General de Vic i l’Arxiprest Rector i Degà del Penedès, marmessors de les últimes voluntats del malaguanyat Sr. Bisbe de Vic, que nós ens dignéssim enlairar dita església parroquial a la dignitat de Basílica Menor, acompanyades de dites súpliques per la instant recomanació de nostre Nunci a Espanya. Nós, recordant l´augusta història de dita antiga església, havem determinat accedir, llargament i generosa, a dites súpliques.

Pel que, consultats prèviament nostres venerables germans els eminentíssims cardenals de la Sagrada Congregació de Ritus, amb nostra autoritat apostòlica, per les presents i a perpetuïtat, enlairem al títol i dignitat de Basílica Menor l’església parroquial de Santa Maria de Vilafranca del Penedès, de la diòcesi de Barcelona, concedint-li tots els privilegis i honors que de dret pertoquin a les basíliques menors de la nostra ciutat eterna.

Volem que aquestes nostres lletres tinguin tota força, validesa i eficàcia perpètuament, i que proveeixin i obtinguin plenàriament i íntegra llurs afectes a aquells a qui interessa, o pugui interessar. Ara i sempre, i així judicar i definir nul i de cap valor tot el que qualsevol autoritat o particular intentés, conscientment o inconscient, contra les mateixes.

Non obstantibus contraris quibuscumque.

Signat a Roma el 7 de gener del 1920, a Sant Pere, amb l’anell del pescador.

Pietro Cardenal Gasparri,

secretari d’estat

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 5. Diumenge II de Nadal. La missa de les 20 h és de vigilia de l’Epifania.

Dilluns 6. Epifania del Senyor. Misses de diumenge.

Dimarts 7. Sant Raimon de Penyafort. A les 20 h, missa solemne presidida pel bisbe Agustí (vegeu portada).

Divendres 10. A les 10:30 h es reprèn la missa a l’església de Sant Francesc. A les 21 h a la cripta de la basílica, pregària jove preparatòria de la Campanya de l’ampolla.

Dissabte 11. CAMPANYA DE L’AMPOLLA. Recollida solidària d’ampolles buides de cava (ampolla clàssica, verda i sense etiqueta). Destinació dels beneficis: “Projecte respir”, de l’entitat “Autisme amb futur”. Deixeu les ampolles al portal de casa. Si en teniu una gran quantitat, porteu-les a FECA o aviseu l’organització. El gruix de la recollida es farà a la tarda, de 15 h a 19 h aproximadament.

Diumenge 12. Baptisme del Senyor.

DIMENGE III D’ADVENT / A

15 de desembre de 2019

Les insígnies pròpies de les basíliques

Tradicionalment els temples amb el títol de basílica menor tenen dos símbols que els identifiquen: el conopeu i el tintinacle. El conopeu és una peça històrica de la indumentària i insígnies papals, usada en principi per fer ombra al Papa en les processons, i que actualment simbolitza la vinculació específica amb el bisbe de Roma. És una mena de para-sol amb amples ratlles alternades de color daurat i vermell, els colors tradicionals del Papa (el blanc no va començar a ser utilitzat per la Santa Seu fins a principis del segle XIX). Es feia servir a les processons i actualment es col·loca a l’altar major o en un altre lloc visible.

El tintinacle (campaneta) és una peça de fusta que representa un campanar amb una campaneta al seu interior, generalment amb algun element identificatiu de la pròpia església. El seu simbolisme, ús i col·locació és paral·lel al conopeu.

La normativa vigent sobre les basíliques no es pronuncia en cap moment sobre el dret a utilitzar el conopeu i el tintinacle, ja que actualment no existeixen litúrgicament, i són només símbols tradicionals externs per identificar que una església ostenta el títol de basílica. Sí que s’esmenta, en canvi, la possibilitat d’utilitzar el símbol papal de les claus (en referència a sant Pere) en l’escut, el segell o altres ornaments propis. Tanmateix, les basíliques tenen unes condicions i obligacions pel que fa al temple, la litúrgia i la pastoral: cal que sigui un edifici amb un perfil destacat, reconegut per la seva història, relíquies o imatges sagrades; un focus espiritual d’una comunitat que hi acudeix a celebrar la seva fe; que posseeixi un tresor espiritual i sagrat, donant culte continuat al Senyor, a la Mare de Déu i als sants allà venerats; que l’ofici que s’hi celebri sigui exemplar per a la resta de temples de la diòcesi; que promogui la formació bíblica i religiosa dels fidels, així com l’estudi i la divulgació dels documents del magisteri papal; que celebri les festes pròpies de tota l’Església catòlica i en comunió amb el Papa de Roma.

La basílica de Santa Maria de Vilafranca va estrenar el conopeu i el tintinacle poc després de la seva declaració com a basílica, per Corpus del 1920, però van ser destruïts el 6 d’octubre de 1934. També tenia un escut basilical que va deixar d’utilitzar-se. Ara, amb motiu del centenari, es recuperen els nous conopeu i tintinacle i un nou escut s’incorpora a la imatge gràfica de la parròquia.

Recordem: dimarts 7 de gener a les 20 h, festa de sant Raimon de Penyafort. Missa presidida pel bisbe Agustí. A continuació, cant dels goigs de Sant Raimon i interpretació de l’Ave Verum de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum.

Dijous 2 de gener a les 19 h a la sala mossèn Vinyeta. Conferència: “Cent anys de la concessió del títol de basílica menor a Santa Maria de Vilafranca (1920)”, a càrrec de Daniel Sancho.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Cant de les antífones de la O. Cada dia, del 17 al 23 de desembre a les 20:30 (vegeu agenda).

Sagrament del perdó. Les celebracions comunitàries prèvies al Nadal seran el dilluns 23 de desembre, a les 19 h a Sant Francesc i a les 20:30 h a l’església de Montserrat. Confessions individuals després de les misses o al despatx.

Missa a Sant Francesc. Se suprimeix durant les festes de Nadal (del 23 de desembre al 9 de gener).

Tradicional concert d’orgue de Sant Esteve. 26 de desembre de 2020, a les 12:45 h a la basílica de Santa Maria, a càrrec de Pol Álvarez Viciana. Entrada lliure.

Capelles Sagrada Família. Convidem a portar-les abans del dia de la Sagrada Família (diumenge 29 de desembre), on estaran exposades. Informeu de totes les que conegueu.

Noces d’or i de plata. Les parelles que celebreu 25 o 50 anys de matrimoni us convidem el dia de la Sagrada Família (29 desembre) a missa de 12 h. Comuniqueu-ho al despatx.

Vetlla de pregària de Cap d’Any. Dimarts 31 de desembre a les 22:30 h a la capella del Santíssim de Santa Maria. Tot seguit, compartirem un petit refrigeri.

Paraula i Vida 2020. Tenim a disposició aquest llibret amb l’evangeli de cada dia de l’any amb un breu comentari. Una bona eina per a la reflexió i pregària personal. El podeu adquirir al preu de 3 €, en català o en castellà.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 15. Diumenge III d’Advent. A les 11:45 h a l’església de Montserrat, concert amb el coro rociero “Aires de las marismas” de Santa Margarida i els Monjos.

Dilluns 16. Sant Josep Manyanet. Felicitem de tot cor la comunitat religiosa i educativa del col·legi Sant Ramon.

Dimarts 17. Comencen les fèries privilegiades d’Advent. Cada dia a les 20:30 a la capella del Santíssim, vespres amb el cant de les antífones de la O, a càrrec de la Schola Gregoriana. A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Guarició d’un invàlid (Jn 5,1-16). A les 21h a la sala Mn. Vinyeta, concert de nadales de la coral de l’Institut Eugeni d’Ors.

Dijous 19. A les 21 h, reunió de l’equip de pastoral de joves

Dissabte 21. A les 11:30 h, missa al centre sociosanitari R. Fortuny. A les 18:30 h a la cripta, sessió de formació litúrgica. A la sala Vinyeta, pregària de Nadal del GEP.

Diumenge 22. Diumenge IV d’Advent. A les 11:45 h a l’església de Montserrat, concert amb el coro rociero “Arenas del camino” de Vilafranca.