15 DE FEBRER DE 2015

 DIMECRES DE CENDRA

COMENÇA EL TEMPS DE QUARESMA

El proper dimecres dia 18 començarem, un any més, la celebració de la Quaresma. Tota l’Església és invitada a posar-se en camí per celebrar la Pasqua amb un cor renovat. Els textos de la litúrgia ens faran de guia.

Les lectures del Dimecres de Cendra ens inviten a la conversió, és a dir, a centrar-nos en el que és essencial, a preguntar-nos per què tan sovint coses supèrflues passen a ser importants en la nostra vida fins al punt de distreure’ns de les relacions amb Déu, amb els altres, i de descentrar-nos a nosaltres mateixos.

El profeta Joel crida tot el poble a la conversió interior i sincera, a fugir del ritualisme purament extern: «Convertiu-vos a mi amb tot el vostre cor; dejuneu… Esquinceu-vos el cor, i no els vestits! Convertiu-vos al Senyor…».

En el salm cantem, en sintonia amb les lectures: Esborreu les meves faltes, purifiqueu-me, creeu en mi un cor ben pur, torneu-me el goig… Malgrat el nostre pecat, Déu és sempre tendresa, misericòrdia, bondat.

Pau descriu la salvació no com a obra nostra, sinó com a do gratuït (gràcia) que hem d’acollir: «Reconcilieu-vos (deixeu-vos reconciliar) amb Déu».

Mateu, completant el profeta, recorda tres manifestacions de pietat ben habituals (suposa que es practiquen: «Quan dejuneu…»: almoina, pregària i dejuni. Però per ser realment autèntiques, cal pregar realment, privar-se realment d’algunes coses per donar, realment, als qui passen necessitat. Apartant-se de tota recerca hipòcrita de l’estima dels altres, el cristià s’esforça a viure sota la mirada del Pare, que serà la seva única recompensa.

 ——————————————————————————————————————–

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

Com «viure» el temps de Quaresma? Aquesta pregunta acompanya molts cristians quan s’acosta aquest temps litúrgic. A l’evangeli del Dimecres de Cendra hi trobem unes bones pistes.

La primera pista és òbvia, la del retorn a les nostres arrels amb Déu: LA PREGÀRIA.

La segona pista, EL DEJUNI, convida a redescobrir l’essencial en la nostra vida, a posar en clar l’escala dels nostres valors. En la perspectiva de voler estar disponible, segurament un mateix pot privar-se de l’accessori, potser útil però que esdevé de vegades força carregós. De fet es tracta de recuperar el control de la pròpia vida.

La tercera pista, L’ALMOINA, deriva normalment de les dues primeres, perquè cap de nosaltres no està sol en el món. Es tracta d’esdevenir escandalosament solidari: sabent que la solidaritat profunda no està de moda i pot causar escàndol.

Dimecres de Cendra: L’horari de misses serà l’habitual dels dies feiners. En totes elles es farà la imposició de la cendra.

Viacrucis: La Quaresma i la Setmana Santa (especialment el Divendres Sant) són els temps litúrgics més adients per practicar aquesta devoció tan arrelada en la tradició cristiana. Efectivament, el Viacrucis (expressió llatina que significa «Camí de la creu») ens recorda els últims moments de la vida de Jesús, des que va ser fet presoner fins a la seva crucifixió, mort i sepultura.

Cada diumenge de Quaresma farem aquesta pregària comunitària. El proper diumenge, primer de Quaresma, serà a la Basílica de Santa Maria, a les 6 de la tarda.

Curs bíblic: El proper dimarts dia 17, a ¾ de 7 de la tarda, a la rectoria. Tema: Gn 11,27-31.

Consulteu la pàgina WEB: www.parroquiesdevilafranca.org

Hi trobareu informació sobre la vida de la Parròquia,