19 DE JUNY DE 2016

LA CRIPTA DE LA BASÍLICA DE SANTA MARIA

“EL DARRER AMOR VILAFRANQUÍ DEL BISBE TORRAS”

L’any 1915 s’havia donat una bona empenta a les obres de la Cripta de Santa Maria de Vilafranca, guardadora de les relíquies del màrtir Sant Fèlix. L’escultor Josep Llimona i Bruguera (1864-1934) cisellà de marbre de Carrara l’altar de les relíquies del sant i les figures monumentals del Sant Sepeli de Jesús. En l’esmentat grup escultòric s’hi troben Jesús, amortallat; Maria sostinguda pel jove sant Joan; Josep d’Arimatea tapant delicadament el cos del Mestre; Maria Salomé dreta a primer terme; als peus de Jesús, ajaguda, cargolada, desesperada, Maria Magdalena; i Nicodem, dret amb la gerra de les aromes.

S’hi treballà tot l’any 1915. Avançades les obres el bisbe escriu a Joan Llimona, germà de l’escultor, trametent-li la inscripció que ha de figurar en l’escut de la Cripta: “Hi poso, diu, l’anagrama del Nom de Jesús, perquè ja té quelcom de signe heràldic, i demés estalvia lletres, que com més curta és una inscripció, més bonica. El caràcter de la lletra, tant del nom de Jesús com de la inscripció, que sia com V.V.  creguin més convenient o propi, però que la gent l’entengui.

Digui al Pepet (l’escultor) que prengui la present com també pròpia per ell, i desitjo que la cripta quedi llesta aviat, puix no convé que el culte quedi interromput tant temps”.

La Cripta que el doctor Torras i Bages no pot veure acabada és el seu darrer amor vilafranquí.

 ——————————————————————————————————————–

CELEBRACIONS I ACTIVITATS

Actes commemoratius amb motiu del centenari de la mort del Bisbe Torras i Bages. Centenari de la inauguració de la reforma de la Cripta de Santa Maria, celebrada el 25 de juny de 1916:

Aquest diumenge 19 de juny, a les 12 del migdia, a la Basílica de Santa Maria: EUCARISTIA COMMEMORATIVA EN EL CENTENARI DE LA MORT DEL BISBE TORRAS I BAGES, PATROCINADOR DE LES OBRES DE RESTAURACIÓ DE LA CRIPTA. Presidirà la celebració Mons. Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu de Llobregat.

Dimarts 21 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, a la capella dels Dolors, lloc on el Bisbe Torras i Bages va celebrar la primera Missa: Conferència del professor Joan Solé Bordes, sobre “Aventures i desventures de la Cripta gòtica de Santa Maria”.

Inauguració de les obres de restauració de la portalada romànica:

Aquest mateix diumenge dia 19, abans de començar la Missa de les 12, el Sr. Bisbe beneirà la restaurada portalada romànica de la Basílica. I en acabar l’Eucaristia inaugurarem una exposició de fotografies que mostraran l’abans i el després de la part de la façana sud que ha estat restaurada.

Divendres, 24 de juny: El Naixement de sant Joan Baptista: Juntament amb Jesús i Maria, Joan Baptista és l’única persona de qui la litúrgia celebra el naixement. És que tots tres van venir al món amb una missió ben precisa. La missió de Joan va ser preparar la manifestació de Jesús al poble de Déu.

Aquest dia celebrarem l’Eucaristia a la capella de sant Joan, a les 10 del matí i a les 12 del migdia. Acabada la celebració: cant dels Goigs. No hi haurà missa ni a la parròquia de la Stma. Trinitat ni a la Basílica.

Consulteu la pàgina WEB: www.parroquiesdevilafranca.org