28 de gener de 2018

Com rebre la comunió a la mà

Com sabem, el fidel pot triar rebre la comunió a la boca o a la mà. La manera de fer-ho és lliure, és el fidel qui tria. Totes dues formes de rebre el Cos del Senyor tenen sentit i totes dues poden expressar igualment la nostra comprensió i el nostre respecte al misteri eucarístic. Ara bé, quan es rep la comunió a la mà cal fer-ho, naturalment, de manera respectuosa, d’acord amb el valor que té allò que es rep, el Cos de Crist. Per això tantes vegades s’ha criticat, amb raó, el costum d’agafar l’hòstia “al vol” al ministre que ens l’ofereix, agafant-la directament amb els dits de la mà, com una pinça.

La forma més adequada i respectuosa quan es combrega a la mà serà aquesta: el qui combrega es posa davant del donador de comunió, amb la mà esquerra estesa damunt de la dreta (o al revés, si és esquerrà i li resulta més còmode), ben oberta, fent “com un tron” per al Cos de Crist (expressió de sant Ciril); respon amb fe “Amén” al donador que li que mostra el Cos de Crist; rep la comunió al damunt de la mà; l’agafa amb el polze i l’índex de l’altra mà; i se’l posa a la boca, allà mateix, abans de tornar al seu lloc.

Sempre s’ha de fer el gest amb respecte i dignitat. Aquest és un moment molt important de la celebració, ja que rebem el Cos de Crist personalment. Per tant, no agafem el Pa ofert amb els dits, sinó que el donador de comunió ens el diposita dignament al palmell obert de la mà, i nosaltres el rebem i combreguem.

________________________________________________

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Aplec de Sant Pau. Diumenge 28 de gener. Amb motiu de la festa de la Conversió de Sant Pau (que se celebra el 25 de gener). 11h. missa davant de l’ermita. A continuació, diversos actes lúdics i culturals.

Pregària amb exposició del Santíssim. Dijous 1 de febrer. Cada primer dijous de mes, a continuació de la missa de les 20h. a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria.

Altres reunions. Dimarts 30 a les 18:45h. Pastoral de la Salut, Dimecres 31 a les 19h. grup de Tercer Món – Mans Unides. Dijous 1 de febrer a les 21h. Consell Pastoral Interparroquial.

Festa de la Presentació del Senyor (La Candelera). Divendres 2 de febrer. Misses amb benedicció de les candeles segons els horaris habituals dels divendres: 8:15h. Stma. Trinitat; 8:15h. Monestir de la Mare de Déu del Carme; 10:30h. Sant Francesc; 20h. Santa Maria.

Conferència: Devocions al Penedès. Història, tradició i patrimoni, per Daniel Sancho París, historiador. Dintre dels actes amb motiu de Sant Jocund. Divendres 2 de febrer, 19h, sala Mossèn Vinyeta.

Exposició de Mans Unides a l’Hospital. Amb motiu de la propera celebració de la Campanya contra la Fam (11 de febrer), Mans Unides ofereix l’exposició “El malbaratament alimentari”, on s’explica gràficament que la terra produeix aliments suficients per a tota la població, però la seva mala distribució i el seu malbaratament provoquen que més de 800 milions de persones no puguin menjar. Es podrà visitar del 2 al 25 de febrer al passadís central de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Inauguració divendres 2 de febrer, 18h.  

Vèrtex. Aquest és el nom de la gran trobada del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans que s’està preparant i que tindrà lloc a Vilafranca els dies 14 i 15 d’abril. Es calcula que poden venir a la nostra vila entre 5.000 i 8.000 participants (infants, adolescens, joves i monitors). Anotem la data d’aquest gran esdeveniment!