17 de març de 2019

Dia del Seminari

Avui, el diumenge més proper a sant Josep, se celebra el Dia del Seminari. Un dia per pregar pels seminaristes, i també per les vocacions, alhora que recollim diners per al sosteniment de la institució on es preparen els futurs preveres de l’Església. Com sabem, els seminaristes del nostre bisbat de Sant Feliu de Llobregat estudien al Seminari de Barcelona, entre ells el nostre feligrès Mateo Gómez. El lema del dia del Seminari 2019 és “El Seminari, missió de tots”, i ens recorda que tots tenim la missió de vetllar perquè hi hagi pastors a la nostra Església. A la nostra vila i al nostre arxiprestat, potser més que en altres llocs, experimentem la manca de preveres per atendre totes les parròquies. Per això hem de pregar: per les vocacions, pels seminaristes, pels preveres… I també treballar pel que s’anomena la “cultura vocacional”, perquè puguin sorgir de les nostres comunitats vocacions diverses al servei de l’Església. I encara una altra cosa: estimar i acollir els seminaristes, i donar testimoni en la nostra vida, perquè els joves vegin en nosaltres unes comunitats vives on puguin fer experiència de fraternitat en missió evangelitzadora.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Viacrucis durant la Quaresma. Cada diumenge a les 18 h en una església diferent. Recordem el calendari:

10 de març (I Quaresma): Basílica de Santa Maria.

17 de març (II Quaresma): Església de Sant Francesc.

24 de març (III Quaresma): Parròquia Santíssima Trinitat.

31 març (IV Quaresma): Església M. de Déu de Montserrat.

7 d’abril (V Quaresma): Capella Mare de Déu de Fàtima.

14 d’abril (Diumenge de Rams): Basílica de Santa Maria.

Missa a la cripta diumenges al vespre. Durant els mesos d’hivern, i donada l’escassa assistència de feligresos, hem celebrat la missa vespertina dels diumenges de les 20 h a la capella del Santíssim. S’ha valorat molt positivament el sentit de comunitat, però també es constata que queda petita. Per això a partir del temps de Quaresma fem la prova de celebrar aquesta eucaristia a la cripta de la basílica. Aquest espai és més gran, però també manté el caliu comunitari, a més que és un lloc emblemàtic poc utilitzat per al culte. Properament valorarem l’experiència. De moment, demanem comprensió i disculpes pels canvis.

Goigs de les cinc Creus de Terme de Vilafranca. Goigistes Penedesencs edita uns nous goigs, en aquest cas lloança de les 5 creus de terme que hi ha a la nostra vila: Sant Salvador, la Creueta, la Pelegrina, Santa Digna i els Cireres. La presentació i estrena del cant d’aquests goigs, interpretats per la Coral del Centre Excursionista del Penedès, tindrà lloc el proper divendres 22 de març a les 19 h davant de la Creu de Sant Salvador (al final del carrer Sant Pere on s’uneix a l’avinguda de Tarragona).

Calvari. L’Associació de Pessebristes de Vilafranca ha instal·lat al baptisteri de la basílica de Santa Maria un calvari, que ens acompanyarà durant tota la Quaresma i la Setmana Santa. Reprodueix la imatge de “Jesús pres” (Mt 27,27-31; Mc 15,16-20; Jn 19,1-16).

_______________________________________________

Resum de les aportacions dels grups al qüestionari sobre la sinodalitat (fer camí junts):

1-¿Tenim consciència que ens trobem amb una Església poc activa, cansada, poc engrescada? ¿Per què?

La vida de l’Església sempre ha estat en mans de Déu. L’Església no només som els d’aquí. En moltes parts del món l’Església viu una gran florida de vocacions i acompanya els més desfavorits. L’Església treballa molt i en molts camps. Cadascú pot «fer bandera» i engrescar l’entorn a participar els qui encara no formen part de cap grup.

Les persones més grans tenen més temps per dedicar als altres. Hi ha una manca de “necessitat de Déu”  i  desconeixement de Déu, sobretot en el jovent.

Els grups joves tenen una visió més positiva de l’Església, perquè no comparen amb el passat i veuen que es fan moltes activitats i hi ha molta gent implicada. Si vivim en comunió amb la comunitat serà més fàcil motivar-nos quan sorgeixen dubtes o desencís.

Cal tenir en compte la qualitat i no tant la quantitat.

Molts creients tenen molta empenta, però tot i així cal motivar, engrescar la comunitat.

Cal aprendre a evolucionar al ritme dels signes dels temps. El misteri de l’Església és saber  transformar la fe, és a dir adaptar-la als temps d’avui.

Hi ha consciència de distanciament entre la societat i l’Església, una cultura basada en el culte als diners.

La lògica de l’Amor és no esperar res a canvi.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 17. Diumenge 2n. de Quaresma. Dia del Seminari, pregària i col·lecta a totes les misses. A les 18 h a l’església de Sant Francesc, pregària del Viacrucis.

Dimarts 19. Solemnitat de Sant Josep. Misses com els dimarts: 8:15 h Trinitat; 8:15 h Monestir; 10:30 h Sant Francesc; 20 h Sta. Maria; 20 h Mare de Déu de Montserrat.

A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Gn 49,1-2.8-12. “El ceptre no serà mai pres de Judà”. Avui acabem el llibre del Gènesi, a partir de la propera sessió començarem l’evangeli segons sant Joan.

Divendres 22. A les 19 h, presentació dels Goigs de les 5 Creus de Terme (vegeu notícia). A les 22 h al Monestir de la Mare de Déu del Carme, pregària jove de Quaresma.

Dissabte 23 i diumenge 24. Sessions de preparació del Matrimoni, amb la participació de 13 parelles.

Diumenge 24. Diumenge 3r. de Quaresma. A les 18 h a parròquia de la Trinitat,  pregària del Viacrucis.