3 de març de 2019

L’economia de les nostres parròquies

Avui, juntament amb aquest full informatiu parroquial, en trobareu un altre d’extraordinari amb el resum econòmic de l’any 2018, el qual fa referència als ingressos i despeses de les parròquies de Vilafranca, incloent no només les diverses esglésies (Sta. Maria, Stma. Trinitat, Fàtima, Montserrat, St. Francesc, els Dolors), sinó també els altres edificis de titularitat parroquial, i sobretot les activitats pastorals que es porten a terme. Una tasca complexa que gestiona la comissió d’economia, que es fa càrrec també de les obres, manteniment i reparacions. Des d’aquí volem agrair el servei d’aquests voluntaris que porten a terme una tasca poc visible però molt necessària i gens fàcil. Mireu amb atenció la informació i també el comentari per abastar la situació actual i les dificultats per a l’autofinançament. Finalment, fem una crida a la consciència dels fidels, ja que entre tots hem de fer front a les necessitats econòmiques de la parròquia; també aquí podem parlar de sinodalitat, ja que fem camí junts. També oferim una fitxa per subscriure (o revisar) una quota fixa en favor de la parròquia, una de les millors formes de col·laborar econòmicament.

___________________________________

Nota dels bisbes de Catalunya

En les darreres setmanes, l’Església Catòlica a Catalunya s’ha vist sacsejada per algunes notícies referides a abusos de menors, que ens omplen de vergonya i de dolor, ja que alguns dels agressors eren persones consagrades o sacerdots.

Els abusos a menors, que condemnem rotundament, i la cultura que els fomenta o justifica és un greu problema que afecta tota la societat. I l’Església, com a part de la societat, també se’n veu afectada. Demanem perdó a les víctimes  i ens solidaritzem amb el seu dolor; i també a totes les persones a qui el coneixement d’aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l’Església. Sofrim i preguem per les víctimes, que han quedat marcades en la seva vida. En solidaritat amb tots els qui hagin patit algun tipus d’abús i amb les seves famílies ens comprometem a col·laborar en l’aclariment dels fets del passat i a trobar la manera d’ajudar les víctimes en el seu restabliment. L’Església actuarà amb determinació per protegir els infants i els adults vulnerables, eliminant tot tipus de tolerància o encobriment, i per erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l’abús sexual, econòmic, de poder i de consciència. Així mateix, prenem el compromís d’adoptar rigoroses mesures de prevenció, que impedeixin la seva repetició, a partir de la formació d’aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat i educatives. Creiem que és just valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiosos, d’educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies, i convé que els defensem de l’ombra de sospites generalitzades, així com volem recordar el dret que tota persona té a la presumpció d’innocència. Molt de treball ben fet així ho avala.

En aquests moments, reiterem el nostre ferm compromís amb el compliment de la legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús  fonamentat. I estem atents al que el papa Francesc reunit pròximament amb els Presidents de les Conferències episcopals del món determini per combatre aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l’anunci de l’Evangeli.

Demanem que a totes les celebracions religioses de les nostres diòcesis, el proper dimecres de cendra, dia 6 de març,  en començar la Quaresma, que és temps de conversió, es pregui i es dejuni d’una manera especial per les víctimes dels abusos i fem nostra la ferma determinació del papa Francesc que assenyala que «l’abús sexual és un pecat horrible, completament oposat i en contradicció amb el que Crist i l’Església ens ensenyen» (12 febrer 2019).

_____________________________________________

COMENÇA EL TEMPS DE QUARESMA

Dimecres que ve és Dimecres de Cendra (vegeu agenda).

Viacrucis durant la Quaresma. Com cada any, els diumenges de Quaresma a les 18 h celebrarem la pregària del Viacrucis, cada diumenge en una església diferent. La setmana que ve donarem el calendari. Començarem el diumenge dia 10 a la basílica de Santa Maria.

_____________________________________________

CALENDARI  I  AGENDA

Dimarts 5. A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Gn 48,8-20. “El seu germà petit serà més gran que el primogènit”. No hi ha missa a les 20 h a la capella de la Mare de Déu de Montserrat; la celebrarem demà.

Dimecres 6 de març. DIMECRES DE CENDRA. Horaris de les misses amb imposició de la cendra:

8:15 h. Parròquia Santíssima Trinitat.

8:15 h. Monestir de la Mare de Déu del Carme.

12:15 h. Residència Inglada Via (obert a tothom).

20 h. Església Mare de Déu de Montserrat.

20 h. Basílica Santa Maria.

Recordem que avui és dia d’abstinència i de dejuni.

A les 19 h, reunió del grup Tercer Món – Mans Unides.

Dijous 7. A les 20:30 h, després de la missa diària, pregària amb exposició del Santíssim. A les 21 h, reunió del consell pastoral interparroquial de Vilafranca.

Diumenge 10. Diumenge 1r. de Quaresma. A les 18 h a la basílica de Santa Maria, pregària del Viacrucis.