15 de desembre de 2019

Les insígnies pròpies de les basíliques

Tradicionalment els temples amb el títol de basílica menor tenen dos símbols que els identifiquen: el conopeu i el tintinacle. El conopeu és una peça històrica de la indumentària i insígnies papals, usada en principi per fer ombra al Papa en les processons, i que actualment simbolitza la vinculació específica amb el bisbe de Roma. És una mena de para-sol amb amples ratlles alternades de color daurat i vermell, els colors tradicionals del Papa (el blanc no va començar a ser utilitzat per la Santa Seu fins a principis del segle XIX). Es feia servir a les processons i actualment es col·loca a l’altar major o en un altre lloc visible.

El tintinacle (campaneta) és una peça de fusta que representa un campanar amb una campaneta al seu interior, generalment amb algun element identificatiu de la pròpia església. El seu simbolisme, ús i col·locació és paral·lel al conopeu.

La normativa vigent sobre les basíliques no es pronuncia en cap moment sobre el dret a utilitzar el conopeu i el tintinacle, ja que actualment no existeixen litúrgicament, i són només símbols tradicionals externs per identificar que una església ostenta el títol de basílica. Sí que s’esmenta, en canvi, la possibilitat d’utilitzar el símbol papal de les claus (en referència a sant Pere) en l’escut, el segell o altres ornaments propis. Tanmateix, les basíliques tenen unes condicions i obligacions pel que fa al temple, la litúrgia i la pastoral: cal que sigui un edifici amb un perfil destacat, reconegut per la seva història, relíquies o imatges sagrades; un focus espiritual d’una comunitat que hi acudeix a celebrar la seva fe; que posseeixi un tresor espiritual i sagrat, donant culte continuat al Senyor, a la Mare de Déu i als sants allà venerats; que l’ofici que s’hi celebri sigui exemplar per a la resta de temples de la diòcesi; que promogui la formació bíblica i religiosa dels fidels, així com l’estudi i la divulgació dels documents del magisteri papal; que celebri les festes pròpies de tota l’Església catòlica i en comunió amb el Papa de Roma.

La basílica de Santa Maria de Vilafranca va estrenar el conopeu i el tintinacle poc després de la seva declaració com a basílica, per Corpus del 1920, però van ser destruïts el 6 d’octubre de 1934. També tenia un escut basilical que va deixar d’utilitzar-se. Ara, amb motiu del centenari, es recuperen els nous conopeu i tintinacle i un nou escut s’incorpora a la imatge gràfica de la parròquia.

Recordem: dimarts 7 de gener a les 20 h, festa de sant Raimon de Penyafort. Missa presidida pel bisbe Agustí. A continuació, cant dels goigs de Sant Raimon i interpretació de l’Ave Verum de Mozart, a càrrec del cor Ave Verum.

Dijous 2 de gener a les 19 h a la sala mossèn Vinyeta. Conferència: “Cent anys de la concessió del títol de basílica menor a Santa Maria de Vilafranca (1920)”, a càrrec de Daniel Sancho.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Cant de les antífones de la O. Cada dia, del 17 al 23 de desembre a les 20:30 (vegeu agenda).

Sagrament del perdó. Les celebracions comunitàries prèvies al Nadal seran el dilluns 23 de desembre, a les 19 h a Sant Francesc i a les 20:30 h a l’església de Montserrat. Confessions individuals després de les misses o al despatx.

Missa a Sant Francesc. Se suprimeix durant les festes de Nadal (del 23 de desembre al 9 de gener).

Tradicional concert d’orgue de Sant Esteve. 26 de desembre de 2020, a les 12:45 h a la basílica de Santa Maria, a càrrec de Pol Álvarez Viciana. Entrada lliure.

Capelles Sagrada Família. Convidem a portar-les abans del dia de la Sagrada Família (diumenge 29 de desembre), on estaran exposades. Informeu de totes les que conegueu.

Noces d’or i de plata. Les parelles que celebreu 25 o 50 anys de matrimoni us convidem el dia de la Sagrada Família (29 desembre) a missa de 12 h. Comuniqueu-ho al despatx.

Vetlla de pregària de Cap d’Any. Dimarts 31 de desembre a les 22:30 h a la capella del Santíssim de Santa Maria. Tot seguit, compartirem un petit refrigeri.

Paraula i Vida 2020. Tenim a disposició aquest llibret amb l’evangeli de cada dia de l’any amb un breu comentari. Una bona eina per a la reflexió i pregària personal. El podeu adquirir al preu de 3 €, en català o en castellà.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 15. Diumenge III d’Advent. A les 11:45 h a l’església de Montserrat, concert amb el coro rociero “Aires de las marismas” de Santa Margarida i els Monjos.

Dilluns 16. Sant Josep Manyanet. Felicitem de tot cor la comunitat religiosa i educativa del col·legi Sant Ramon.

Dimarts 17. Comencen les fèries privilegiades d’Advent. Cada dia a les 20:30 a la capella del Santíssim, vespres amb el cant de les antífones de la O, a càrrec de la Schola Gregoriana. A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Guarició d’un invàlid (Jn 5,1-16). A les 21h a la sala Mn. Vinyeta, concert de nadales de la coral de l’Institut Eugeni d’Ors.

Dijous 19. A les 21 h, reunió de l’equip de pastoral de joves

Dissabte 21. A les 11:30 h, missa al centre sociosanitari R. Fortuny. A les 18:30 h a la cripta, sessió de formació litúrgica. A la sala Vinyeta, pregària de Nadal del GEP.

Diumenge 22. Diumenge IV d’Advent. A les 11:45 h a l’església de Montserrat, concert amb el coro rociero “Arenas del camino” de Vilafranca.