19 de gener de 2020

Les Celebracions dominicals en absència de prevere (ADAP)

Cada vegada més anem constatant la dificultat que els preveres puguem atendre totes les comunitats per celebrar-hi l’Eucaristia dominical. En alguns llocs s’hi ha deixat de celebrar la missa per manca de feligresos, en algunes ocasions es convida els fidels de comunitats veïnes a celebrar junts alguna de les grans festes, també de vegades es flexibilitzen els horaris per poder celebrar més misses el cap de setmana. Però l’Església preveu també aquesta altra solució, en casos puntuals o de forma més estable de forma alternada amb la missa: les Celebracions dominicals en absència de prevere, anomenades també ADAP (assemblees). Al nostre bisbat fa temps que s’hi treballa, i al nostre arxiprestat de Vilafranca és ja una realitat en diverses parròquies. Per això volem reflexionar junts, explicar-ho bé, conscienciar les comunitats, preparar els fidels… Ho farem aquest dilluns a la primera sessió de formació dels Grups de diàleg dedicada a aquest tema (vegeu agenda). Exhortem tots els fidels especialment a assistir a aquesta sessió!

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Com cada any, del 18 al 25 de gener se celebra aquest Octavari en què se’ns convida a pregar per la unitat dels cristians. Aquest any el lema de la Setmana és “Ens tractaren amb una humanitat poc corrent” (Actes 28,2). En aquests dies pregarem especialment pel treball ecumènic a casa nostra i arreu. Tindrem també una PREGÀRIA ECUMÈNICA, el diumenge 19 de gener a les 18 h a l’església de Sant Francesc, organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic, que es reuneix habitualment a Vilafranca. Oberta a tothom que lliurement hi vulgui participar.

Rampa capella de Fàtima. El passat mes de desembre l’Ajuntament va fer unes obres per arranjar la vorera del carrer, just al davant de la capella de la Mare de Déu de Fàtima; es va aprofitar per rebaixar el nivell de l’entrada i facilitar així l’accés sense barreres arquitectòniques. Agraïm de tot cor aquesta obra en benefici de tots els que acudeixen al nostre centre de culte per a les celebracions cristianes (recordem també els ucraïnesos) i altres actes culturals.

Recessos espirituals “Aixeca’t”. Un dissabte al matí de silenci i reflexió al Monestir de la Mare de Déu del Carme, de 10:30 a 13:30 h. Obert a tothom, no cal inscripció. Hi ha recessos d’aprofundiment (per als que ja han participat en altres recessos) i recessos d’iniciació (per als que és la primera vegada que hi participen). Anirem donant la informació amb aquesta explicació: recés d’iniciació o recés d’aprofundiment. El proper recés d’aprofundiment serà el dissabte 25 de gener.

Diumenge de la Paraula i Setmana de la Bíblia. El Diumenge de la Paraula serà aquest any, per iniciativa del papa Francesc, el 26 de gener (diumenge III del temps de durant l’any), i començarà una setmana especialment dedicada a divulgar i aprofundir la Sagrada Escriptura (del 26 de gener al 2 de febrer). A Vilafranca tindrem una CELEBRACIÓ DE LA PARAULA el dimarts 28 de gener a les 18:45 h a la capella del Santíssim de Santa Maria.

Capelles de la Sagrada Família. Amb molt de goig vam acollir-les a la basílica, on van ser exposades a l’altar major el dia de la Sagrada Família. Ara convoquem els responsables dels “cors” (grups de famílies que recorre cada capelleta) a una reunió el proper dimecres 22 de gener a les 19 h a la rectoria. Obrim també una llista amb persones o famílies interessades a formar part d’un cor per rebre també la visita domiciliària d’una d’aquestes capelles.

Aplec de Sant Pau. Tindrà lloc el diumenge 26 de gener. Missa al davant de l’ermita a les 11 h.

Confirmació d’adults. Estan obertes fins a final de gener les inscripcions per rebre el sagrament de la Confirmació aquells adults que no l’han rebut. La preparació es farà durant els mesos de febrer a abril de 2020, i la celebració de la confirmació serà durant el temps de Pasqua.

Grups catequesi. Aquest curs tenim 86 infants del primer curs repartits en 10 grups, i 103 infants del segon curs repartits en 12 grups. La catequesi es fa els dilluns i dimarts de 17:30 a 18:30 h als locals de Santa Maria, Mare de Déu de Fàtima i Mare de Déu de Montserrat.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 19. Diumenge II del temps de durant l’any. Els Tres Tombs: a les 13 h al davant de l’església de Sant Francesc, benedicció dels animals. A les 18 h a l’església de Sant Francesc, Pregària ecumènica organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic.

Dilluns 20. Conferència, organitzada pels Grups de diàleg de les Parròquies de l’Arxiprestat de Vilafranca: “Les celebracions dominicals en absència de prevere”, a càrrec de M. Teresa Gamisans i Xavier Aymerich, membres de la Delegació de litúrgia del bisbat de Sant Feliu (vegeu davantal). A la sala  Mn. Vinyeta, de 21 a 22:30 h. Entrada lliure, oberta a tothom.

Dimarts 21. Sants Fructuós, bisbe, i Auguri i Eulogi, diaques, màrtirs. A les 16 h, junta de la casa de Penyafort. A les 18:45 h, grup bíblic. Tema: Qui és Jesús per actuar així? (Jn 5,17-47). A les 18:45 h, reunió de l’equip de Pastoral de la salut.

Dimecres 22. Sant Vicenç, diaca i màrtir. A les 19 h, reunió dels responsables de les capelles de la Sagrada Família.

Dijous 23. Sant Ildefons. A les 21 h, equip de Pastoral de joves.

Divendres 24. Sant Francesc de Sales, bisbe.

Dissabte 25. La Conversió de sant Pau. Recés d’aprofundiment (vegeu noticia). A les 11:30 h, missa al centre Ricard Fortuny.

Diumenge 26. Diumenge III del temps de durant l’any. Diumenge de la Paraula. Aplec de St. Pau (vegeu notícia).