14 de març de 2021

Esperit, cap on guies les nostres Esglésies?

Aquest és el títol del document que els bisbes de Catalunya acaben de publicar amb motiu dels 25 anys del Concili Provincial Tarraconense de 1995. Val la pena recordar el contingut i l’esperit d’aquell esdeveniment, que recollia a casa nostra el llegat del Concili Vaticà II i que ara es veu enriquit amb les aportacions del papa Francesc, així com també per la realitat del moment actual de la pandèmia. El Concili Tarraconense va ser una trobada sinodal en la qual va participar una representació substantiva del poble de Déu i en la qual es van palesar la riquesa i l’aportació de tots els que formem l’Església a casa nostra. Els bisbes constaten la validesa de les resolucions del Concili, i animen a afrontar els nous reptes amb esperança. El document té 5 capítols. El primer és una introducció, i els altres fan referència als 4 grans temes del Concili, que alhora són els grans temes de la vida cristiana: l’Església, poble de Déu que surt a anunciar l’Evangeli; la Paraula de Déu i els sagraments, centre de la vida de l’Església; una Església per als pobres i els qui viuen a les perifèries; el camí conjunt de les esglésies amb seu a Catalunya. Val la pena recordar el Concili Tarraconense i conèixer aquest document.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Solemnitat de sant Josep. Divendres 19 de març, aquest any amb un relleu especial amb motiu de l’Any de sant Josep. Oferim aquí la pregària que ha escrit per aquest motiu el mateix papa Francesc:

Salve, custodi del Redemptor i espòs de la Mare de Déu.
A tu Déu va confiar el seu Fill,
en tu Maria va dipositar la seva confiança,
amb tu Crist es va forjar com a home.

Oh, benaurat Josep, mostra’t pare també a nosaltres
i guia’ns en el camí de la vida.
Dona’ns gràcia, misericòrdia i coratge,
i defensa’ns de tot mal. Amén.

Dia del Seminari. Serà el proper cap de setmana, el més proper a sant Josep, amb el lema “Pare i germà, com sant Josep”. Tindrem en algunes de les misses el testimoni del seminarista Manolo Rodríguez. Preguem pels seminaristes i per les vocacions al ministeri ordenat.

Recés de Quaresma

Diumenge 21 de març de 18h a 19h, basílica de Sta. Maria

– En una primera estona se’ns oferiran unes pistes per a la nostra reflexió i pregària personal.

– I una segona estona d’oració comunitària amb el Santíssim exposat, amb cants, els salms de Vespres, silenci d’adoració, pregàries espontànies…

– Després del recés, hi haurà la possibilitat de rebre el sagrament del perdó.

Obert a tothom.

Setmana Santa 2021. Donada la situació sanitària, aquest any hi haurà algunes particularitats. Us n’avancem algunes:

– Septenari dels Dolors: el celebrarem a la basílica de Santa Maria, del dimarts 23 al divendres 26 de març, a les 20h.

– Aquest any NO HI HAURÀ BENEDICCIÓ DE RAMS. Les misses del Diumenge de Rams començaran com és habitual, i es proclamarà la Passió segons sant Marc.

– Celebracions comunitàries de la penitència amb absolució individual: Dilluns Sant 29 de març a les 19h i a les 20:45h a la basílica de Santa Maria; Dimarts Sant 30 de març a les 20h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat.

– Per facilitar la participació de tots els fidels, i per respectar els aforaments actuals, ES DOBLARAN ALGUNES CELEBRACIONS: per exemple, Dijous Sant a Santa Maria a les 18h i a les 20h; Divendres Sant a les 17h i a les 19h…

– Aquest any NO HI HAURÀ VIACRUCIS pel carrer el Divendres Sant. El Cos de Portants del Sant Crist participarà en el Viacrucis del Diumenge de Rams a la tarda.

– Per causa del toc de queda, la VETLLA PASQUAL s’avança a les 20h.

Properament donarem els horaris de totes les celebracions.

Catequesi i grups. Aquesta setmana hem pogut reprendre també els grups de confirmació i de postconfirmació, per bé que en grups reduïts (màxim 6 infants). També tots els grups de l’esplai parroquial. Esperem de mica en mica continuar la represa de totes les activitats pastorals.

Baptismes. Hem preparat ja el calendari de batejos per a l’any 2021, a partir de Pasqua (abril).

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 14. Diumenge IV de Quaresma. A les 18 h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat, Viacrucis.

Dimecres 17. A les 20:30h a la basílica, reunió de pares/mares dels infants del 2n curs de catequesi per programar les Primeres Comunions.

Dijous 18. A les 19:30h a la capella del Santíssim, horari de confessions (cada dijous). A les 20h, reunió de l’equip de pastoral de joves.

Divendres 19. Sant Josep, espòs de la benaurada Verge Maria. Misses com els divendres feiners: 8:15h, Santíssima Trinitat; 10:30h, Sant Francesc; 20h, Santa Maria.

Dissabte 20. A les 17h, reunió dels infants en edat catequètica que han de rebre el Baptisme, juntament amb els seus pares i padrins. A les 18:30h, missa per als infants del 2n curs de la catequesi i les seves famílies.

Diumenge 21. Diumenge V de Quaresma. Dia del Seminari (pregària i col·lecta a totes les misses). A les 18 h a la basílica, RECÉS QUARESMAL (vegeu notícia).