DIUMENGE XXV DE DURANT L’ANY/ B

19 de setembre de 2021

Temps de la Creació

El passat 1 de setembre es va celebrar la Jornada Mundial de Pregària per la Cura de la Creació i s’ha donat inici al “Temps de la Creació”, que s’allarga fins al 4 d’octubre, festivitat de sant Francesc d’Assís. Tot va començar ja fa més de 30 anys, quan el Patriarca Ecumènic Dimitrios I va proclamar el dia 1 de setembre com a Dia de Pregària per la Creació. Altres grans esglésies europees van assumir aquesta celebració l’any 2001 i el mateix papa Francesc ho va fer per a l’Església Catòlica l’any 2015. En els darrers anys, diverses declaracions, com la dels bisbes catòlics a Filipines l’any 2003, la III Assemblea Ecumència Europea de Sibiu (Romania) el 2007 i el Consell Mundial de les Esglésies el 2008, han volgut cridar l’atenció perquè no fos només una jornada, sinó un període de duració, i així ha nascut el “Temps de la Creació”, que ve a ser un mes, fins la festivitat del sant que anomenava els astres “germà sol, germana lluna”. Les diverses diòcesis estan organitzant diverses iniciatives, com les que tenen lloc a la Basílica de la Sagrada Família de

Barcelona. Aquí a Vilafranca farem una pregària el divendres 1 d’octubre a les 19h a l’església de Sant Francesc.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Inscripcions catequesi. Aquesta setmana encara apuntem els nois i noies que no ho hagin fet: per a la catequesi de Primera Comunió, a partir de 3r de Primària; per a la Postcomunió i per al Divercat, els nois i noies que ja han fet la Primera Comunió; i per a la preparació de la Confirmació, a partir de 3r d’ESO.

Eutanàsia i testament vital. Amb motiu de la recent llei de despenalització de l’eutanàsia, els bisbes de la Tarraconense volen sensibilitzar els fidels sobre el valor de la vida i la necessitat de protegir-la. Però això han engegat una campanya per informar i també per difondre el Testament Vital promogut des de l’Església. S’han editat uns díptics informatius. Properament es convocarà una conferència formativa sobre el tema.

Loteria de Nadal. Estan a la venda participacions del número 92.899, promogudes per la comissió Santa Maria 2020 i destinades a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5 € al despatx parroquial, a les sagristies de les esglésies i en diversos establiments.

Full parroquial per correu electrònic. Tots aquells que ho desitgeu podeu rebre aquest full informatiu parroquial cada setmana per correu electrònic. Els interessats només ens heu de donar la vostra adreça electrònica.

Recuperem els cantorals. Tornem a utilitzar-los per seguir la lletra dels cants a les nostres celebracions. Tanmateix, seguirant estant també “penjades” al web de les parròquies de Vilafranca per seguir-la des del telèfon mòbil.

Capella de la Mare de Déu de Fàtima. Amb molt de goig anunciem la reobertura d’aquest centre de culte del barri del Poblenou, després d’un any i mig de tancament. El nou horari de misses serà els diumenges a les 20h. Per tant, a partir del mes d’octubre, els diumenges i festes de precepte la missa vespertina no se celebrarà a la basílica de Santa Maria sinó a la capella de la Mare de Déu de Fàtima.

Festa de Sant Francesc d’Assís. Dilluns 4 d’octubre. Celebrarem la missa a l’església de Sant Francesc a les 20h (aquest dia no hi ha missa funeral a Santa Maria). A partir d’aquest dia, reprenem les misses dels divendres a les 10:30h.

Romeria de les parròquies de Vilafranca a Montserrat. Estem preparant ja amb il·lusió l’edició nº 95, que tindrà lloc els dies del 15 al 18 d’octubre. L’any passat, en plena segona onada de la pandèmia, vam celebrar una Romeria de mínims, sense gairebé cap acte, només la missa dels romeus el dissabte al matí i la participació en la litúrgia monàstica a la basílica. Tot i així, van ser moltes les famílies que van pujar a Montserrat per, com a mínim, poder gaudir d’un cap de setmana de convivència i pregària als peus de la Moreneta. Aquest any, malauradament, encara no serà totalment normal. És per això que hem revisat els actes, de manera que en podrem celebrar alguns, però no pas altres que esdevindrien poc adients per la gran concentració de persones sense distàncies. Així, la majoria d’actes seran a l’interior de la basílica i queden suspes

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 19. Diumenge XXV del temps de durant l’any. Es reprèn la missa a les 9h a la capella del col·legi Sant Ramon.

Dilluns 20. St.Andreu Kim Taegon i màrtirs de Corea.   

Dimarts 21. Sant Mateu, apòstol i evangelista. A les 20:45h a la basílica, reunió de pares/mares dels infants del 2n curs de catequesi.

Dimecres 22. A les 21h, reunió de la comissió d’economia.

Dijous 23. Sant Pius de Pietrelcina, prevere. Santa Tecla, verge i màrtir. A les 21h, reunió de l’equip de la pastoral de joves.

Divendres 24. Mare de Déu de la Mercè, patrona de la Provínica Eclesiàstica de Barcelona (Barcelona, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat). A les 19h a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè, admissió a ordes del seminarista Manolo Rodríguez.

Diumenge 26. Diumenge XXVI del temps de durant l’any.

os o traslladats els que es feien a l’exterior. La majoria de romeus heu fet ja la vostra reserva; aquells que hi estigueu interessats, demaneu informació, perquè hi ha algunes cel·les disponibles.

DIUMENGE XXIV DE DURANT L’ANY/ B

12 de setembre de 2021

El venerable Josep Torras i Bages, bisbe

En aquest primer trimestre del curs 2021-2022 celebrem dues efemèrides que tenen per protagonista el venerable bisbe Josep Torras i Bages. La primera, els 175 anys del seu naixement, que va ser el 12 de setembre de 1846 al Mas Gomà de Les Cabanyes. Recordem que el 1855 es traslladà amb  la seva família a Vilafranca, a Cal Gomà (actual Biblioteca Torras i Bages). La segona, els 150 anys d’ordenació de prevere, que tingué lloc el 23 de desembre de 1871 a Girona. Recordem també que la primera missa la va celebrar al cap de pocs dies (31 de desembre) a la capella dels Dolors de Vilafranca. Aquests dos esdeveniments els estem celebrant amb goig tant a Vilafranca com a Les Cabanyes. La setmana passada us anunciàvem el programa d’actes, que comença avui amb una missa a la parròquia de Sant Valentí de les Cabanyes. Recomanem especialment l’exposició de les obres d’art del Cercle artístic de Sant Lluc regalades al venerable Torras i Bages, que es pot visitar fins el 26 de setembre els dissabtes i diumenges a la rectoria de l’antiga església romànica de Les Cabanyes, que també es podrà visitar. I la conferència de Mn. Daniel Palau que anunciem a l’agenda d’aquest mateix full.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Conferència: “El Bisbe Torras i Bages, pastor de l’Església”. Divendres 17 de setembre a les 20:30h a l’església parroquial de Sant Valentí de Les Cabanyes. A càrrec del Mn. Daniel Palau, cap del Departament de Teologia sistemàtica de la Facultat de Teologia de Catalunya i director de la Càtedra de Teologia pastoral “Arquebisbe Josep Pont i Gol”. (Cal reserva prèvia)

Inscripcions a la catequesi

Del 13 al 17 de setembre, de 17h a 19h a la sala Mn. Vinyeta i a l’església de l’Espirall. Per als infants a partir de 3r de Primària (Primera Comunió).

També es poden inscriure els infants que ja han fet la Primera Comunió: Recuperem el Divercat (dissabtes a la tarda), o també per fer un grup de postcomunió.

Per als nois i noies a partir de 3r d’ESO (Confirmació).

ATENCIÓ!!! Aquest any oferim també catequesi de tots els graus els dissabtes a la tarda de 18:45h a 19:45h.

També es poden apuntar els infants i joves no batejats o que no van fer la Primera Comunió per preparar aquests sagraments.

Invitació a la Bíblia. Us anunciem aquesta nova i molt interessant proposta pastoral: un divendres al mes de 18:30 a 19:45h a la sala Mn.Vinyeta. Conduït per la religiosa i biblista Maria Luisa Melero. Durant el curs 2021-2022 es tractaran els relats dels orígens (Gènesi). Primera sessió de presentació i introducció: divendres 17 de setembre. Obert a tothom interessat de les parròquies del Penedès.

Festa del Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors.

Se celebraran el dilluns 14 i el dimarts 15 de setembre. Tornarem a donar especial relleu a aquestes dues festes, ja que no es van poder celebrar amb normalitat els actes de Setmana Santa. Hi participarà el Cos de Portants del Sant Crist i les Portadores de la Mare de Déu dels Dolors. Missa els dos dies a les 20h a la basílica de Santa Maria.

Trobada de cossos de portants del santcrist de Catalunya. Recordem que tindrà lloc el diumenge 3 d’octubre a Vilafranca, amb motiu dels 100 anys del nostre Cos de Portants del Sant Crist.

Visites a la cripta i a Sant Francesc. Continuen els dissabtes al matí, de 11h a 13h (Sant Francesc) i de 11 a 13:30h (cripta Santa Maria).

Horari de confessions individuals. Els dijous de 19:30h a 20h a la capella del Santíssim de la basílica, els dilluns i dimecres en horari de despatx parroquial, i demanant-ho al mossèn quan convingui.

Pregària del Rosari. Tots els dimecres a les 19:30h a la basílica de Santa Maria.

Preinscripcions GEP. Aquest curs es fan online, fins el dia 16, a través del link https://forms.gle/5s3sKRzqcBgeRbC26. Informació al c/e: gepvilafranca@gmail.com

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 12. Diumenge XXIV del temps de durant l’any. A les 11:30h a la parròquia de Les Cabanyes, missa de celebració dels 175 anys del naixement de J. Torras i Bages.

Dilluns 13. St. Joan Crisòstom, bisbe i doctor de l’Església. Comencen les inscripcions a la catequesi (vegeu notícia).  

Dimarts 14. Festa de l’Exaltació de la Santa Creu. A les 20h a la basílica, missa amb la participació del Cos de Portants. A les 16h, reunió de la junta de la casa de colònies de Penyafort. A les 19h, reunió de catequistes.

Dimecres 15. La Mare de Déu dels Dolors. A les 20h a la basílica, missa amb la participació de les Portadores de la Mare de Déu dels Dolors. A les 18h, reunió dels voluntaris de l’obertura de la cripta els dissabtes al matí.

Divendres 17. Comença el grup bíblic (vegeu notícia). Conferència a Les Cabanyes (vegeu notícia).

Diumenge 19. Diumenge XXV del temps de durant l’any. Es reprèn la missa a les 9h a la capella del col·legi Sant Ramon.

DIUMENGE XXIII DE DURANT L’ANY/ B

5 de setembre de 2021

Comencem un nou curs

Acabada la Festa Major, comencem avui un nou curs en la publicació d’aquest full informatiu parroquial, que avui estrena un nou capçal, després del propi del centenari de la concessió del títol de basílica a l’església de Santa Maria que vam celebrar l’any passat 2020. Abans de res, volem valorar tot el treball pastoral que s’ha fet durant aquest estiu, especialment les colònies a Penyafort i els campaments per a joves organitzats pel GEP, l’excursió a Montserrat per als grups de joves de la parròquia, i amb la celebració de la Festa Major que, tot i les condicions sanitàries encara molt restrictives, ens han permès tots els actes litúrgics i molt més. Tenim alguns reptes pastorals per a aquest nou curs, que serà el de la represa, i que volem que sigui també una nova empenta per a tots els grups i activiats parroquials. Us els anirem explicant en aquest full informatiu parroquial. I comencem aquest mes de setembre amb la celebració dels 175 anys del naixement i dels 150 anys de l’ordenació de prevere del venerable bisbe Josep Torras i Bages; avui us n’oferim ja el programa d’actes. I anunciem ja la creació d’un nou curs bíblic, realment molt atractiu: Invitació a la Bíblia! Que el Senyor ens acompanyi en aquest nou curs.

CELEBRACIÓ DEL 175è ANIVERSARI DEL NAIXEMENT I DEL 150è ANIVERSARI DE L’ORDENACIÓ DE PREVERE DEL VENERABLE BISBE JOSEP TORRAS I BAGES

Neix el 12 de setembre de 1846 al Mas Gomà de Les Cabanyes.

És ordenat prevere el 23 de desembre de 1871 a Girona, i celebra la primera missa el 31 de desembre a la Capella dels Dolors de Vilafranca del Penedès.

 Diumenge 12 de setembre: Missa del 175è aniversari del naixement, amb la participació de la Coral de Piera. A les 11:30h a l’església parroquial de Sant Valentí de Les Cabanyes. (Cal reserva prèvia)

Del 12 al 26 de setembre: Exposició de les obres d’art del Cercle artístic de Sant Lluc regalades al venerable Torras i Bages i textos més coneguts. Cedides pel Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic. Horari de Visites: diumenge 12 de setembre de 18 a 20h; dissabtes 18 i 25, diumenges 19 i 26, d’11 a 13h i de 18 a 20h. A la rectoria de l’església romànica de Sant Valentí de Les Cabanyes. Es podrà visitar l’església. No cal reserva prèvia.

Divendres 17 de setembre: Conferència “El Bisbe Torras i Bages, pastor de l’Església”. A les 20:30h a l’església parroquial de Sant Valentí de Les Cabanyes. A càrrec del Mn. Daniel Palau, cap del Departament de Teologia sistemàtica de la Facultat de Teologia de Catalunya i director de la Càtedra de Teologia pastoral “Arquebisbe Josep Pont i Gol”. (Cal reserva prèvia)

Divendres 10 de desembre: Missa del 150è aniversari de l’ordenació de prevere. A les 20h a la basílica de Santa Maria de Vilafranca.

Conferència “¿Quina és la influència de Torras i Bages en l’art?”. A les 20:45h a la basílica Santa Maria de Vilafranca del Penedès. A càrrec del Dr. Ignasi Roviró, catedràtic d’estètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. (Entrada lliure)

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Invitació a la Bíblia. Us anunciem aquesta nova i molt interessant proposta pastoral: un divendres al mes de 18:30 a 19:45h a la sala Mossèn Vinyeta. Conduït per la religiosa i biblista Maria Luisa Melero. Durant el curs 2021-2022 es tractaran “els relats dels orígens” (Gènesi). Primera sessió de presentació i introducció: divendres 17 de setembre. Obert a tothom interessat.

Inscripcions a la catequesi. Del 13 al 17 de setembre, de 17h a 19h a la sala Mn. Vinyeta i a l’església de l’Espirall. – – Per als infants a partir de 3r de Primària (1ª Comunió).

– També es poden inscriure els infants que ja han fet la Primera Comunió: recuperem el Divercat (dissabtes a la tarda), o també per fer un grup de postcomunió.

– Per als nois i noies a partir de 3r d’ESO (Confirmació).

ATENCIÓ!!! Aquest any oferim també catequesi de tots els graus els dissabtes a la tarda de 18:45h a 19:45h.

També es poden apuntar els infants i joves no batejats o que no van fer la Primera Comunió per preparar aquests sagraments.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 5. Diumenge XXIII del temps de durant l’any.

Dimarts 7. A les 17h, reunió de l’equip responsable de la catequesi.

Dimecres 8. Festa del Naixement de la Mare de Déu. Missa a les 19h al Santuari de la Mare de Déu de Foix. A les 19:30h a la basílica, pregària del rosari (cada dimecres).  

Dijous 9. Sant Pere Claver, prevere. A les 19:30h. capella del Santíssim de Sta.Maria, confessions (cada dijous).

Divendres 10. De 18h a 20h, a la sala Mn. Vinyeta, distribució de les cel·les de la Romeria.

Dissabte 11. Diada Nacional de Catalunya. No s’obren a les visites la cripta de Sta. Maria i l’església de St. Francesc.

Diumenge 12. Diumenge XXIV del temps de durant l’any. A les 11:30h a la parròquia de Les Cabanyes, missa de celebració dels 175 anys del naixement del bisbe Torras i Bages (vegeu notícia).

FESTA MAJOR 2021

Amb el papa Francesc i la seva carta encíclica,

aprenem a ser “germans tots”

Un any més, arribem a la celebració de sant Fèlix. Pensàvem que seria ja una Festa Major normalitzada després de la pandèmia de l’any passat, però malauradament encara no ho serà. Malgrat tot, celebrem el patró de Vilafranca i, des de les nostres parròquies, ho fem amb tots els actes litúrgics i amb tota solemnitat. Per a la novena d’aquest any hem pensat unes reflexions a partir de la carta encíclica del papa Francesc “Fratelli tutti”. És un document publicat el passat mes d’octubre, i que potser per culpa de la crisi sanitària no hem pogut reflexionar prou. El passat 28 de maig Mn. Francesc Romeu ens en va oferir una presentació, però val la pena continuar-hi aprofundint. “Fratelli tutti” (“Germans tots”) és el títol d’aquesta encíclica sobre la fraternitat i l’amistat social, amb interessants i interpel·ladores reflexions, evidentment per als cristians però també per a tothom. Amb un referent bíblic, la paràbola del bon samarità. Per això cada dia de la novena en llegirem i comentarem un fragment. Esperem que tots en puguem treure el millor fruit. Bona Festa Major!

FESTA MAJOR SANT FÈLIX 2021

ACTES LITÚRGICS A LA BASÍLICA DE SANTA MARIA

Del diumenge 22 al dilluns 30 d’agost. A les 20:30h (atenció a l’horari!), NOVENA I GOIGS en honor a sant Fèlix màrtir. Accés limitat amb cita prèvia, cal fer inscripció. Entrada esglaonada a partir de les 19:45h. A l’hora de començar la novena: dies 29 i 30, actuació de la Moixiganga; dia 30, acte protocolari del dia de Sant Fèlix.

Diumenge 22; dissabte 28, diumenge 29. La missa de les 20h se celebrarà a la parròquia de la Santíssima Trinitat.

Del dilluns 23 al divendres 27. La missa del vespre a la basílica de Santa Maria se celebrarà a les 19h. La basílica estarà oberta a partir de les 18h. Després de la missa caldrà sortir de l’església per a la seva preparació de cara a la novena.

Dilluns 30 d’agost. A les 10h, MISSA SOLEMNE DE SANT FÈLIX, presidida per Joan Ramon Bullit, fill de Vilafranca i rector de diverses parròquies del Penedès. Accés limitat amb cita prèvia, cal fer inscripció. La basílica estarà oberta per visitar sant Fèlix fins a les 14h, a la tarda de 17h a 19:30h. La cripta restarà tancada.

Dimarts 31 d’agost. A les 10h, MISSA DE DIFUNTS de Festa Major. Accés limitat amb cita prèvia, cal fer inscripció. Després de la missa, actuació de la Moixiganga.

Els dies 30 i 31 d’agost no hi ha missa al matí a la Santíssima Trinitat ni al vespre a Santa Maria. Missa al Monestir de la Mare de Déu del Carme a les 8:15h.

Dissabte 21 d’agost, a la porta de la sala mossèn Vinyeta, de 11h a 13:30h i de 19:30h a 21:30h. Venda de butlletes del número de loteria de Nadal de Santa Maria 2020. També es vendran imants, postals i es podran apadrinar teules, per ajudar a sufragar les obres de rehabilitació de la basílica. La parada estarà oberta durant els vespres dels dies de la novena i Festa Major.

Amb motiu del procés de neteja i conservació de les relíquies de Sant Fèlix que s’està realitzant, i de la nova urna que s’està preparant, enguany el dia 30 d’agost s’exposarà al presbiteri per a la veneració dels fidels el reliquiari de Sant Fèlix que habitualment es troba a la sagristia de la basílica.

Dissabte 4 de setembre al final de la missa de les 20h. a la basílica: INAUGURACIÓ I BENEDICCIÓ de la reproducció de la imatge de la Mare de Déu de Foix, que serà col·locada a l’altar de Sant Jocund. Cant dels goigs, dels quals se n’ha fet una nova edició.

PREGÀRIA AL CREADOR

Senyor i Pare de la humanitat,
que vau crear tots els éssers humans

amb la mateixa dignitat,
infoneu en els nostres cors un esperit fraternal.
Inspireu-nos un somni de retrobament,

de diàleg, de justícia i de pau.
Impulseu-nos a crear societats més sanes
i un món més digne,
sense fam, sense pobresa,

sense violència, sense guerres.

Que el nostre cor s’obri
a tots els pobles i nacions de la terra,
per reconèixer el bé i la bellesa
que heu sembrat en cada un,
per estrènyer llaços d’unitat, de projectes comuns,
d’esperances compartides. 

Amén.

(Oració amb la qual el papa Francesc conclou

l’encíclica Fratelli tutti. Assís, 3 d’octubre de 2020)