PROGRAMA DE SETMANA SANTA, VILAFRANCA 2023

DIUMENGE DE RAMS – 

2 d’abril

EUCARISTIA AMB BENEDICCIÓ DELS RAMS

Benedicció al carrer al davant de l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall) a les 11h. Tot seguit, missa

Benedicció a la plaça de Santa Maria a les 12:30h. Tot seguit, missa

A les altres misses (amb els mateixos horaris de cada diumenge) hi haurà benedicció dintre de l’església al principi de la missa

No hi ha missa a la capella del col·legi Sant Ramon

La missa de vigília a les 20h a Santa Maria amb la participació dels joves

Viacrucis: 18h. basílica Santa Maria

 

 

Celebracions comunitàries del sagrament del Perdó

Dilluns 3 d’abril: 19h. església Sant Francesc

                               21h. basílica Santa Maria

Dimarts 4 d’abril: 20h. església Mare de Déu de Montserrat

DIJOUS SANT –

6 d’abril

 

EUCARISTIA DEL SANT SOPAR – (col·lecta extraordinària per a Càritas Interparroquial)

17:30h. monestir Mare de Déu del Carme

20h. basílica Santa Maria

Vetlla de pregària

23h. basílica Santa Maria (oberta fins a mitjanit)

DIVENDRES SANT, 

7 d’abril

 

Pregària del matí (Ofici de Lectura i Laudes)

8h. monestir Mare de Déu del Carme

10h. basílica Santa Maria

Tot seguit, confessions individuals fins a les 12h.

CELEBRACIÓ DE LA PASSIÓ DEL SENYOR (col·lecta extraordinària per als Sants Llocs)

17:30h. monestir Mare de Déu del Carme

18h. basílica Santa Maria

Viacrucis amb la imatge del Sant Crist

21:30. Basílica Santa Maria. Processó amb el Sant Crist i la Mare de Déu dels Dolors

DISSABTE SANT –

8 d’abril

 

Pregària del matí (Ofici de Lectura i Laudes)

8h. monestir Mare de Déu del Carme

10h. basílica Santa Maria

Tot seguit, confessions individuals fins a les 12h.

VETLLA PASQUAL

21h. monestir Mare de Déu del Carme

22h. basílica Santa Maria

DIUMENGE DE PASQUA –

9 d’abril

EUCARISTIA DE PASQUA

Misses amb els mateixos horaris de cada diumenge

No hi ha missa a la capella del col·legi Sant Ramon

DIUMENGE V DE QUARESMA / A

26 de març de 2023

Missa crismal

La missa crismal és un dels moments més importants en què es viu la sinodalitat en l’Església. És una Eucaristia que se celebra a la catedral de cada bisbat el Dijous Sant al matí, o un altre dels primers dies de la Setmana Santa previs al Tridu pasqual. En aquesta missa es reuneixen el bisbe amb els preveres i diaques de la diòcesi, amb participació també de tot el Poble de Déu (religiosos i religioses, laics i laiques), i es beneeixen els sants olis que es repartiran a les parròquies per a les celebracions sacramentals de tot l’any: es consagra el crisma per als baptismes i les confirmacions (d’aquí el nom de missa crismal) i es beneeixen els olis dels catecúmens i dels malalts. Un altre moment també important és quan els preveres renoven les promeses que van fer el dia de la seva ordenació. A la nostra catedral de Sant Feliu de Llobregat la missa crismal se celebra el Dimecres Sant (enguany 5 d’abril) a les 11h, i el bisbe Agustí ens hi convida a tots com un moment de màxima expressió de la sinodalitat (comunió, participació i missió) en la nostra Església.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Meditació de Quaresma

Diumenge 26 de març a Santa Maria a les 18h

Tema:  Aigua, llum i vida, camí vers la Pasqua.

Hi haurà uns punts de meditació, espai per a l’oració, exposició del Santíssim, salms de Vespres, pregàries… Aquest dia no hi ha Viacrucis. Hi haurà la possibilitat de rebre el sagrament del perdó.

Acte obert a tothom. Hi són especialment convidats els membres del Cos de Portants del Sant Crist i les Portadores de la Mare de Déu dels Dolors, com un acte de preparació de la propera Setmana Santa.

Horaris de Setmana Santa. La setmana vinent publicarem un full informatiu extraordinari amb tots els horaris de les celebracions de Setmana Santa a Vilafranca. N’avancem alguns tanmateix avui.

Diumenge de Rams

Benedicció al carrer al davant de l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall) a les 11h. Tot seguit, missa.

Benedicció a la plaça de Santa Maria a les 12:30h. Tot seguit, missa.

A les altres misses (amb els mateixos horaris de cada diumenge) hi haurà benedicció dintre de l’església al principi de la missa.

No hi ha missa a la capella del col·legi Sant Ramon.

La missa de vigília a les 20h a Santa Maria amb la participació dels joves.

Viacrucis a les 18h a la basílica de Santa Maria.

Celebracions penitencials. Seran en el seu horari habitual: – Dilluns Sant (3 d’abril) a les 19h a Sant Francesc i a les 21h a Santa Maria

– Dimarts Sant (4 d’abril) a les 20h a la Mare de Déu de Montserrat. La missa dels dimarts s’avança a les 19:30h.

– Horaris habituals de confessions individuals: dijous de 19:30 a 20h; dilluns i dimecres de 18 a 20h al despatx parroquial.

– També hi haurà horari de confessions individuals Divendres Sant i Dissabte Sant al matí.

Septenari dels Dolors. Del dimarts 28 al divendres 31 d’abril a la Capella dels Dolors. Cada dia missa a les 20h amb les imatges del Sant Crist de Vilafranca i la Mare de Déu dels Dolors. El divendres 31 es clou la setmana amb la festa patronal de la capella.

Diorama de Setmana Santa. L’Associació de pessebristes de Vilafranca ens ofereix com cada any, a la capella del baptisteri de la basílica, un diorama de Setmana Santa. Enguany és l’escena de Jesús a l’hort de Getsemaní, del Divendres Sant. S’hi veu Jesús pregant, els deixebles que s’adormen i un àngel que el conforta (Lc 22,39-44).

Dissabte 15 abril, 20h, basílica Santa Maria. Concert amb motiu del 75è aniversari de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca: “la Gran Missa de Mozart K427”, a càrrec de la Polifònica, l’orquestra de cambra de Terrassa 48 i solistes. Concert inclòs en el festival Musicveu de la Fundació Pinnae, a benefici de la fundació Amics de Joan Petit, nens amb càncer. Preu: 20€. Aquest dia la missa de les 20h es trasllada a la parròquia de la Santíssima Trinitat.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 26. Diumenge V de Quaresma. A les 18h, meditació de Quaresma (vegeu notícia). Excursió a la Passió d’Esparreguera organitzada per la catequesi parroquial.

Dilluns 27. A les 17:30h, celebració de Setmana Santa dels infants de la catequesi (avui i demà).  

Dimarts 28. A les 18:45h, reunió de la pastoral de la salut. A les 20h, comença el Septenari dels Dolors, fins divendres a la capella dels Dolors (vegeu notícia).

Dimecres 29. A les 19:30h, pregària del rosari, avui a la capella dels Dolors.

Dijous 30. A les 21h, reunió del consell pastoral parroquial.

Dissabte 1. Vigília del diumenge de Rams. A les 20h, missa amb la participació dels grups de joves.

Diumenge 2. Diumenge de Rams. Vegeu els horaris de les misses amb benedicció dels rams, a l’interior del full. A les 18h, viacrucis a la basílica de Santa Maria.

IV DE QUARESMA / A

19 de març de 2023

Deu raons per creure en Déu

Oriol Jara és un guionista de ràdio i televisió (TV3), casat i pare de família, que comparteix en aquest llibre la seva experiència de fe: “una conversió progressiva i renovadora que m’està mostrant la bellesa de viure amb Jesús… Creure en Déu, conèixer Déu, buscar Déu és una experiència tan reveladora i bonica que em sentiria culpable si no la compartís amb vosaltres”. Aquestes pàgines són la confessió, sorprenent i íntima, d’una persona que es va posar a la recerca de la fe des de la raó, una explicació divulgativa de les raons per les quals és raonable creure en Déu. Dilluns vindrà a presentar el llibre a Vilafranca, no deixem perdre aquesta oportunitat. I convidem també totes les persones a qui pugui interessar!

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Dia del Seminari. Avui celebrem el dia del Seminari, un dia destinat a pregar per les vocacions al ministeri presbiteral, alhora que a col·laborar també en el sosteniment de la institució on es preparen els futurs preveres. Sota el lema “Aixeca’t i posa’t en camí”, tindrem molt present aquesta intenció com també la col·lecta a totes les misses d’aquest cap de setmana.

Sant Josep. Aquest any el 19 de març coincideix amb el diumenge IV de Quaresma. És per això que litúrgicament celebrarem la solemnitat de sant Josep demà dilluns dia 20.

Recordem alguns actes de Quaresma:

– Viacrucis. Cada diumenge a les 18 h:

19 març (IV Quaresma): Església M. de Déu de Montserrat, amb la presència del Sant Crist de Vilafranca.

2 d’abril (Diumenge de Rams): Basílica de Santa Maria.

– Meditació de Quaresma. Diumenge 26 de març (V Quaresma) a Santa Maria a les 18h amb el tema:  Aigua, llum i vida, camí vers la Pasqua. Hi haurà uns punts de meditació, espai per a la pregària, exposició del Santíssim i salms de Vespres. Aquest dia no hi ha Viacrucis. Hi haurà la possibilitat de rebre el sagrament del perdó. Hi són especialment convidats els membres del Cos de Portants del Sant Crist i les Portadores de la Mare de Déu dels Dolors, com un acte de preparació de la propera Setmana Santa.

Cos de Portants del Sant Crist i Portadores de la Mare de Déu dels Dolors. Recordem la possibilitat d’incorporar nous membres a aquests dos col·lectius en les vigílies de la Setmana Santa. Us recordem que durant la Quaresma es faran alguns assajos, així que us agrairíem que deixéssiu el vostre contacte a la sagristia o al despatx parroquial com més aviat millor.

Pastoral de la Salut. Hem començat aquest mes l’atenció pastoral al nou Centre de dia Jaume Nicolàs, de la Fundació Inglada Via), amb una pregària-reflexió una tarda al mes.

Avancem ja la data de la celebració comunitària de la Unció dels malalats, que aquest any se celebrarà el diumenge 14 de maig a les 12h a la basílica de Santa Maria; properament en donarem més informació.

I recordem també que tots aquells fidels que per motiu de la salut o l’edat no poden venir a l’església, el grup de voluntaris ofereix la possibilitat de rebre la comunió als propis domicilis o a les residències.

Presentació del llibre de mossèn Maideu. Com un ressò del cinquantenari de la mort del prevere i músic Josep Maideu (Ripoll, 1893 – Vilafranca, 1971), el proper dijous 23 de març a les 18:30h a la cripta de Santa Maria es presentarà el llibre “Josep Maideu Auguet, un músic amb personalitat. Estudi introductori i edició a cura de Joan Cuscó i Clarassó”, publicat per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de l’Institit Ramon Muntaner de de Centres d’Estudi de Parla Catalana. En acabar pujarem a la nau de la basílica on Jonathan Carbó, Berenguer Montserrat i Noemí Martínez interpretaran a l’orgue i veu algunes peces de Mn. Maideu.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 19. Diumenge IV de Quaresma. A les 18h, Viacrucis (església Mare de Déu de Montserrat).

Dilluns 20. Solemnitat litúrgica de Sant Josep, espòs de la benaurada Verge Maria. A les 21h, conferència: “Deu raons per creure en Déu” (vegeu davantal).  

Dimarts 21. A les 17h, reunió de la junta de la casa de colònies Penyafort. A les 21h, reunió de la pastoral de joves.

Dimecres 22. A les 21h, reunió de la comissió d’economia.

Dijous 23. Sant Josep Oriol, prevere. A les 18:30h, presentació del llibre de Mn. Maideu (vegeu notícia).

Dissabte 25. L’Anunciació del Senyor. A les 11:30h, missa al centre Ricard Fortuny i a la residència Inglada Via. Sortida conjunta del GEP a Calafell.

Diumenge 26. Diumenge V de Quaresma. A les 18h, meditació de Quaresma (vegeu notícia). Excursió a la Passió d’Esparreguera organitzada per la catequesi parroquial.

DIUMENGE III DE QUARESMA / A

12 de març de 2023

Quaresma 2023: aigua, llum, vida

Aquest any, en què les lectures dominicals corresponen al cicle A, la Quaresma té un to especial, ja que els diumenges 3, 4 i 5 es llegeixen tres textos que tradicionalment servien com a catequesi per als catecúmens (adults que es preparaven per rebre el baptisme la nit de Pasqua). Són els textos de la samaritana, el cec de naixement i la resurrecció de Llàtzer, a través dels quals es fa una catequesi respectivament de tres símbols molt importants per a la fe cristiana: l’aigua, la llum i la vida. Tres símbols que tenen també un gran contingut baptismal, que tots els fidels renovarem la nit de Pasqua, i que apareixen clarament en la litúrgia pasqual. La meditació de Quaresma del diumenge 26 de març tractarà sobre aquest tema. De moment, escoltem, meditem i aprofundim aquests tres textos emblemàtics de l’evangeli de sant Joan que escoltarem a la lectura de l’evangeli d’aquests diumenges.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

¿Vols rebre les informacions de la parròquia?

– per whatsapp: dona’ns el teu número de mòbil i rebràs les informacions de tots els actes de la parròquia.

– per mail: dona’ns la teva adreça de correu electrònic i rebràs el full informatiu parroquial i altres notes de premsa de la parròquia.

Pots consultar el web de la parròquia de Vilafranca,  sempre actualitzat: http://www.parroquiesdevilafranca.org  O bé contactar al mail: parroquia@parroquiesdevilafranca.org

 Recordem alguns actes de Quaresma:

– Viacrucis. Cada diumenge a les 18 h:

12 de març (III Quaresma): Capella Mare de Déu de Fàtima. 19 març (IV Quaresma): Església M. de Déu de Montserrat.

El Cos de Portants portarà el Sant Crist de Vilafranca a les esglésies de Fàtima i Montserrat respectivament.

2 d’abril (Diumenge de Rams): Basílica de Santa Maria.

Recés de Quaresma. Dissabte 18 de març de 10:30 a 13:30h al Monestir de la Mare de Déu del Carme, predicat per Mn. Valentí Alonso. Obert a tots els fidels de l’arxiprestat que hi estiguin interessats.

– Meditació de Quaresma. Diumenge 26 de març (V Quaresma) a Sta. Maria a les 18h amb el tema:  Aigua, llum i vida, camí vers la Pasqua. Hi haurà uns punts de meditació, espai per a la pregària, exposició del Santíssim i salms de Vespres. Aquest dia no hi ha Viacrucis. Hi haurà la possibilitat de rebre el sagrament del perdó.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 12. Diumenge III de Quaresma. A les 18h, pregària del Viacrucis (capella Mare de Déu de Fàtima).

Dilluns 13. Desè aniversari de l’elecció del papa Francesc.  

Dimarts 14. A les 18:30h a la rectoria, grup d’estudi d’evangeli conduït per Mn. Miquel Raventós.

Dimecres 15. A les 19:30h, pregària del rosari.

Dijous 16. A les 19:30h, confessions (cada dijous).

Divendres 17. A les 18:30h, curs “Invitació a la Bíblia”, a càrrec de fra Bernat Folcrà. Sessió d’avui: “El pas del mar Roig i el càntic de Moisès” (Ex 14,1-31; 15,1-16).

Dissabte 18. A les 10:30h al monestir del Carme, recés de Quaresma (vegeu notícia). De 10h a 19h en diferents espais, trobada diocesana de joves, amb el lema “Som testimonis”; Eucaristia a les 17:30h a l’església de Sant Francesc.

Diumenge 19. Diumenge IV de Quaresma. Dia del Seminari. A les 18h, Viacrucis (església de Montserrat).