DIUMENGE I D’ADVENT / B

29 de novembre de 2020

Advent, temps d’esperança

Avui comença el temps d’Advent, un temps en què se subratlla l’esperança. L’oració col·lecta del tercer diumenge diu: “Mireu, oh Déu, el vostre poble que espera, ple de fe, la festa del naixement del vostre Fill; concediu-li d’arribar amb alegria a les festes de Nadal i de celebrar-les solemnement amb el goig de l’Esperit. Sens dubte aquest del 2020 és un Advent ben especial, com ho serà també el proper Nadal. La pandèmia, el confinament, el patiment de tanta gent, els malalts, els avis, els que ens han deixat, la incertesa del futur, la crisi econòmica que afecta tantes famílies… Podria semblar que aquest any no té sentit celebrar el Nadal. Però té més sentit que mai, perquè Déu que ens estima ve un any més, es fa present entre nosaltres en Jesús infant per portar-nos un missatge d’esperança. I nosaltres esperem, plens de fe, aquesta vinguda que va ser, que segueix sent ara i aquí, i que serà en el futur en plenitud. Visquem, doncs, aquest Advent amb més intensitat que mai, centrant-nos en el seu significat més profund, alliberat de tants destorbs que aquest any ni hi són, i rebem el Senyor amb actitud de vetlla, d’acollida, de resposta activa, d’esperança. Veniu, Senyor Jesús!

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

MISSA – CATEQUESI ADVENT 2020. Davant les dificultats que tenim encara per realitzar la catequesi de forma presencial en aquest moment de restriccions degudes a la crisi sanitària, fem una proposta de formació cristiana alternativa durant les properes setmanes. Els 4 dissabtes d’Advent (28 de novembre, 5, 12 i 19 de desembre) celebrarem una missa a les 18:30h a la basílica Santa Maria adreçada als infants de la catequesi i a les seves famílies, especialment els nois i noies del 2n curs de la catequesi, que han vist interrompuda la seva preparació de cara a la Primera Comunió. També pensem en els nois i noies que ja han fet la Primera Comunió, els del Divercat; i estan obertes a tots els infants que hi vulguin participar. Exhortem les famílies a participar en aquestes misses ja que, si sempre és important la celebració de l’Eucaristia, aquestes misses encara ho seran més ja que substitueixen la catequesi per grups; i especialment en aquest temps d’Advent que ens prepara per a una de les festes cristianes més importants: el Nadal. Esperem retrobar-nos, doncs, aquests dissabtes.

MERCADET SOLIDARI. El Grup Tercer Món – Mans Unides de les Parròquies de Vilafranca organitza de nou el “Mercadet Solidari” els dies 4 al 8 de desembre. Estarà situat a la Sala Mn. Vinyeta, en horari de 11:30 a 14 h i 18 a 21 h (el divendres 4 i el dilluns dia 7 només a la tarda), i s’hi podran trobar roba i articles nous i de segona mà a preu molt baix. Els beneficis es destinaran al projecte de Mans Unides del bisbat de Sant Feliu d’aquest any: ampliar una escola de Primària a Madagascar i rehabilitar un centre de Secundària a Ruanda. Agraïm a tothom la seva col·laboració.

FONS FEDER PER A LES OBRES DE LA BASÍLICA

Les parròquies de Vilafranca comuniquen amb gran satisfacció que s’ha aconseguit accedir a un fons FEDER (actualment assumits per la Generalitat de Catalunya) per a les obres de restauració de la basílica de Santa Maria. La quantitat assignada (392.620’59€) correspon a la rehabilitació de la façana sud (ja realitzada) i de la coberta (de la qual se n’ha executat ja un terç). Això vol dir que aquesta subvenció permetrà afrontar la part restant fins acabar les obres de la teulada. (Encara quedaran pendents, segons el Pla Director, altres fases: façana nord, façana principal, interior…). Amb el benentès que els fons FEDER s’assignen per al 50% del pressupost i requereixen que la part beneficiària contribueixi aportant l’altre 50%, per la qual cosa es fa necessari continuar la col·laboració de tothom com s’ha fet fins ara: quotes fixes, donatius, loteria, concerts, apadrinament de teules, altres campanyes… Les obres es reprendran després de Nadal i es portaran a terme durant els primers mesos del 2021. La Comissió Santa Maria 2020 aprofita per agrair a totes les persones que estan fent possible aquesta obra tan necessària com complexa, i que en aquest any (centenari de la concessió del títol de basílica) afronta amb bones expectatives la seva part central.

Loteria de Nadal. Continuen a la venda participacions del número 72.492, promogudes per la comissió Santa Maria 2020 i destinades a recollir fons per a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5 € al despatx parroquial, a les sagristies de les esglésies i en diversos establiments.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 29.  Diumenge I d’Advent (comença el nou any litúrgic). Cadena de pregària per les vocacions, dia especialment dedicat al bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Dilluns 30. Sant Andreu, apòstol.

Durant el temps d’Advent els dies feiners resem la Litúrgia de les Hores dintre de la missa: Laudes al matí (8:15h Santíssima Trinitat), Vespres al vespre (20h Santa Maria).

Dimarts 1 de desembre. A les 18:30h, grup d’estudi d’evangeli (avançat per motiu de la Immaculada).

Dimecres 2. A les 18h, reunió dels voluntaris de l’obertura de la cripta dels dissabtes al matí. Es poden oferir nous voluntaris. A les 20h, reunió del consell pastoral parroquial.

Dijous 3. Sant Francesc Xavier, prevere. A continuació de la missa de les 20h, pregària amb exposició del Santíssim.

Divendres 4. Comença el Mercadet Solidari (vegeu notícia).

Diumenge 6.  Diumenge II d’Advent.

FONS FEDER PER A LES OBRES DE LA BASÍLICA

Visualització prèvia de la imatgeLes parròquies de Vilafranca comuniquen amb gran satisfacció que s’ha aconseguit accedir a un fons FEDER (actualment assumits per la Generalitat de Catalunya) per a les obres de restauració de la basílica de Santa Maria. La quantitat assignada (392.620’59€) correspon a la rehabilitació de la façana sud (ja realitzada) i de la coberta (de la qual se n’ha executat ja un terç). Això vol dir que aquesta subvenció permetrà afrontar la part restant fins acabar les obres de la teulada (encara quedaran pendents, segons el Pla Director, altres fases: façana nord, façana principal, interior…). Amb el benentès que els fons FEDER s’assignen per al 50% del pressupost i requereixen que la part beneficiària contribueixi aportant l’altre 50%, per la qual cosa es fa necessari continuar la col·laboració de tothom com s’ha fet fins ara: quotes fixes, donatius, loteria, concerts, apadrinament de teules, altres campanyes… Les obres es reprendran després de Nadal i es portaran a terme durant els primers mesos del 2021. La Comissió Santa Maria 2020 aprofita per agrair a totes les persones que estan fent possible aquesta obra tan necessària com complexa, i que en aquest any (centenari de la concessió del títol de basílica) afronta amb bones expectatives la seva part central.

JESUCRIST, REI DE TOT EL MÓN / A

22 de novembre de 2020

Pregària al Creador

Senyor i Pare de la humanitat,

que vau crear tots els éssers humans

amb la mateixa dignitat;

infoneu en els nostres cors un esperit fraternal.

Inspireu-nos un somni de retrobament,

de diàleg, de justícia i de pau.

Impulseu-nos a crear societats més sanes

i un món més digne,

sense fam, sense pobresa,

sense violència, sense guerres.

Que el nostre cor s’obri

a tots els pobles i nacions de la terra,

per reconèixer el bé i la bellesa

que vau sembrar en cadascun,

per estrènyer llaços d’unitat,

de projectes comuns,

d’esperances compartides. Amén.

 

(De la carta encíclica del papa Francesc

“Fratelli tutti” – “Germans tots”)

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Les teves pessetes poden salvar vides. És el nom de la nova campanya de “Mans Unides”. Cal saber que a final del 2020 el Banc d’Espanya tancarà el procés de canvi de les antigues pessetes. Ara, a tot l’estat, durant els mesos de novembre i desembre, Mans Unides engega aquesta campanya, que consisteix en una recollida de monedes i bitllets de pessetes que, un cop canviades, s’aportaran a Mans Unides per a la financiació d’algun dels seus projectes.

Tothom que tingui pessetes (en moneda o en bitllets) podrà dipositar-les en les guardioles que proporciona Mans Unides  i que es distribuiran per diferents establiments  comercials (forns de pa, farmàcies, establiments d’alimentació…) i també a la sagristia de la basílica de Santa Maria. La situació provocada per la Covid 19 ha fet disminuir en picat els ajuts als països empobrits. Ara tenim una molt bona oportunitat  per  col·laborar amb ells. Amb allò que ja no ens val, podem ajudar persones privades d’allò més essencial. Les dates de recollida seran des del 19 de novembre al 14 de desembre. El Grup Tercer Món – Mans Unides de les Parròquies de Vilafranca vol agrair la participació de tots els qui col·laboren.

Catalunya Cristiana. Setmanari d’informació religiosa per a tothom. El podeu adquirir a la tauleta de publicacions de la basílica de Santa Maria al preu de 2’90 €. Darrerament queden sense vendre alguns exemplars, i si no es venen els haurem de retornar, perquè la parròquia els paga tots. Per això fem una invitació a adquirir aquesta publicació que fa un gran servei, a més de ser per a tots un ajut en la nostra informació i formació cristiana i eclesial.

El nou memorial dels dos beats vilafranquins

El passat divendres dia 13 de novembre es va inaugurar a l’església de Sant Francesc un espai de memòria dels dos beats originaris de Vilafranca, dels quals a més a més se n’ha celebrat recentment la memòria litúrgica: Maria Ràfols (5 de novembre) i Marçal de Vilafranca (6 de novembre, juntament amb els màrtirs de la persecució religiosa dels anys 1931-39). El memorial està situat en una capella lateral a la dreta de l’església, i consisteix en un retrat de cadascun dels dos beats, dibuixats amb llapis de grafit per l’estudiant vilafranquí Santi Gómez i una breu biografia de cadascun d’ells. Es pot visitar els divendres al matí en horari de missa (de 10 a 11h) i els dissabtes al matí en horari de visites culturals (d’ 11 a 13h).

CALENDARI  I  AGENDA

Nota: Lamentablement la situació sanitària ens obliga a suspendre moltes de les activitats pastorals programades; algunes ja no les posem a l’agenda, altres poden patir canvis d’última hora. Fem-nos-en càrrec.

Diumenge 22. Solemnitat de Jesucrist, Rei de tot el món (últim diumenge de l’any litúrgic). Santa Cecília, verge i màrtir romana, patrona de la música.

Dilluns 23. A les 16h, reunió de la Junta de la Casa de colònies de Penyafort.

Dimarts 24. Sant Andreu Dung-Lac i companys, màrtirs del Vietnam. A les 18:45h, reunió de l’equip de Pastoral de la Salut.

Dijous 26. Com cada dijous, a les 19:30h a la capella del Santíssim de Santa Maria, horari de confessions.

Diumenge 29.  Diumenge I d’Advent (comença el nou any litúrgic). Cadena de pregària per les vocacions, dia especialment dedicat al bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Memorial dels dos beats vilafranquins

Maria Ràfols i Marçal de Vilafranca

El passat divendres dia 13 de novembre es va inaugurar a l’església de Sant Francesc un espai de memòria dels dos beats originaris de Vilafranca, dels quals a més a més se n’ha celebrat recentment la memòria litúrgica: Maria Ràfols (5 de novembre) i Marçal de Vilafranca (6 de novembre, juntament amb els màrtirs de la persecució religiosa dels anys 1931-39).

Maria Ràfols Bruna nasqué al Molí d’en Rovira el 5 de novembre de 1781. Després d’un temps assistint els malalts a l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona, marxà a Saragossa juntament amb altres companyes, a l’Hospital “Nuestra Señora de Gracia” de Saragossa, on treballà tota la vida. L’any 1804 va fundar la Congregació de les Germanes de la Caritat de Santa Anna, molt present a la nostra vila en diferents tasques educatives i assistencials fins encara avui a la Residència Mare Ràfols. Fou proclamada “heroïna de la Caritat” per la seva tasca assistencial durant el setge de Saragossa en la Guerra del Francès. Morí el 30 d’agost de 1853 i va ser beatificada a Roma el 16 d’octubre de 1994.

Carles Cañas Santacana nasqué el 16 d’abril de 1917. Essent molt jove es va fer frare caputxí prenent el nom de fra Marçal de Vilafranca. Essent estudiant de Filosofia al convent de Sarrià, va ser assassinat el 20 d’agost de 1936, amb només 19 anys. Va ser beatificat a Barcelona el 21 de novembre de 2015 amb altres 25 caputxins màrtirs de Catalunya.

El memorial està situat en una capella lateral a la dreta de l’església, i consisteix en un retrat de cadascun dels dos beats, dibuixats amb llapis de grafit per l’estudiant vilafranquí Santi Gómez i una breu biografia de cadascun d’ells. Es pot visitar els divendres al matí en horari de missa (de 10 a 11h) i els dissabtes al matí en horari de visites culturals (de 11 a 13h).

DIUMENGE XXXIII DE DURANT L’ANY/ A

15 de novembre de 2020

Beatificació del jove màrtir Joan Roig i Diggle

 

El dia 7 de novembre va ser beatificat a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona el jove màrtir Joan Roig i Diggle. Fill de pare català i mare anglesa, va néixer l’any 1917 a Barcelona, tenia dues germanes, per als seus familiars i amics era en John. Quan tenia 17 anys, una crisi econòmica per motius laborals va obligar la família a deixar el pis de Barcelona i la casa d’estiueig de Premià de Dalt per anar a viure al Masnou (Maresme), on els lloguers eren més econòmics. Durant el dia es va posar a treballar per contribuir a l’economia familiar, però també va continuar amb els estudis a les nits, ja que volia ser advocat.

Amb molta diligència i facilitat es va integrar a la vida parroquial del Masnou: solia anar a missa cada dia i pregava llargues estones, si podia davant el Santíssim. Formava part d’un grup de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (el moviment dels joves de les parròquies d’aquell temps), i també acompanyava un grup d’adolescents.

Un testimoni de vida cristiana exemplar: un jove treballador,  apassionat per estimar Déu i els germans i per participar en la vida de l’Església; un jove d’Eucaristia i intensa pregària; un jove que se sentia apòstol per portar Jesús als altres; un jove amb sensibilitat social que estudiava i difonia la Doctrina Social de l’Església per combatre les desigualtats i promoure la dignitat de tohom (volia ser advocat per ajudar-hi). Va escriure articles d’àmbit social a la revista de la FJCC i com a corresponsal al Maresme del diari catòlic El Matí.

El juliol de l’any 1936 esclata la revolució i comença la Guerra Civil, que trenca sobtadament la vida que ell portava i que ja feia preveure la persecució religiosa. En Joan es prepara i ajuda els altres a preparar-se, per esdevenir fidels a la fe, a confiar en Déu; no s’amaga sinó que es queda a casa. L’11 de setembre és detingut, i l’endemà assassinat per la causa de Jesucrist; tenia 19 anys. Perd la vida terrenal per ser cristià i proclamar ben alt la seva fe; accepta serenament la voluntat de Déu, oferint la seva vida i perdonant els botxins. Providencialment, en Joan pot combregar abans de ser detingut. Quan s’acomiada de la seva mare, li diu: “No et preocupis, God is with me (Déu és amb mi)”. Un membre del grup que el va assassinar va dir: “Aquell jove ros era un valent… Va morir predicant, dient que em perdonava i que pregaria Déu perquè també em perdonés. Quasi em va commoure”.

Aquest testimoni de fortalesa i de fe pot ser un estímul per viure amb més profunditat la nostra relació amb Déu, de forma més entregada i més confiada en el Senyor. I un exemple i intercessor per als joves cristians d’avui.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Jornada Mundial dels Pobres. Se celebra avui (Diumenge 33 del temps durant l’any), instituïda pel papa Francesc: un dia en què se’ns demana que tinguem especialment presents els necessitats i que prenguem consciència que l’evangeli ens demana “allargar la mà al pobre”, tal com diu el lema d’aquesta jornada (cita manllevada del llibre del Siràcida -Eclesiàstic- 7,32).

Resultat Domund. Fruit de la col·lecta realitzada els dies 24 i 25 d’octubre, s’han lliurat a la Delegació Diocesana de Missions 1.878,44 €. Un agraïment especial de part del Grup Tercer Món – Mans Unides de les parròquies de Vilafranca.

Loteria de Nadal. Continuen a la venda participacions del número 72.492, promogudes per la comissió Santa Maria 2020 i destinades a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5 € al despatx parroquial, a les sagristies de les esglésies i en diversos establiments.

Resultat concert Escolania de Montserrat. Amb molt de goig comuniquem que s’han ingressat 5.686,76 € destinats a les obres de Santa Maria, un cop descomptades les despeses i gràcies a l’aportació dels patrocinadors (Guardiet, Digittecnic, Vilamobil) i de Pinnae, que assumeix algunes despeses d’infraestructura. També agraïm la generositat i la bona disposició dels Castellers de Vilafranca per facilitar la visita i el sopar a Cal Figarot. Gràcies a la Fundació Pinnae per l’organització i a tots els que vau assistir a aquest magnífic espectacle!

CALENDARI  I  AGENDA

Nota: Lamentablement la situació sanitària ens obliga a suspendre moltes de les activitats pastorals programades; algunes ja no les posem a l’agenda, altres poden patir canvis d’última hora. Fem-nos-en càrrec.

Diumenge 15. Diumenge XXXIII del temps de durant l’any. Jornada Mundial dels Pobres.

Dilluns 16. Santa Isabel d’Hongria, religiosa.

Dijous 19. A les 17h, reunió de la comissió Sta Maria 2020. Cadena de pregària per les vocacions, dia especialment dedicat al bisbat de Sant Feliu de Llobregat.

Dissabte 21. La Presentació de la Benaurada Verge Maria.

Diumenge 22. Solemnitat de Jesucrist, Rei de tot el món (últim diumenge de l’any litúrgic).