DIUMENGE II DE DURANT L’ANY/ C

Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians

Com cada any, del 18 al 25 de gener se celebra la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. El lema d’aquest any és “Hem vist la seva estrella a Orient, i hem vingut a adorar-lo” (Mt 2,2,), que ens resulta molt familiar perquè fa pocs dies hem celebrat l’Epifania del Senyor. Totes les confessions cristianes vivim amb molta cura les festes de Nadal, però amb el signe de la divisió. I aquesta indiferència en aquest temps tan entranyable ens pot coure la ferida amb més intensitat. Ens recorda aquella trobada familiar on falten persones que no venen, marcades per conflictes i desavinences. El lema d’aquest any subratlla que “els cristians són cridats a ser signe per al món, que Déu ha creat, fent aquella unitat que Ell desitja”. Com els mags, vinguts de terres llunyanes, amb la diversitat de cultures, “manifesten la unitat de tots els pobles volguda per Déu”. Dins el camí sinodal, en el qual estem vivint com un do de l’Esperit, el diàleg ecumènic està cridat a conviure en aquest “viatge” que està recorrent la nostra Església. ¿No estem cridats també, les diferents confessions cristianes, a caminar junts, a donar testimoni junts, a treballar conjuntament?

Mn. Xavier Artigas, diaca, delegat diocesà d’ecumenisme

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pregària ecumènica. Amb motiu de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. Diumenge 23 de gener a les 18h a l’església de Sant Francesc, organitzada pel Grup estable de diàleg i Consell ecumènic, que es reuneix habitualment a Vilafranca. Oberta a tothom.

Capelles de la Sagrada Família. El passat diumenge 2 de gener vam exposar a l’altar major de la basílica les 8 capelles de la Sagrada Família que volten per les cases de la vila. Farem una reunió amb els responsables dels “cors” el dijous 20 de gener a les 18h a la rectoria. Si hi ha famílies interessades en rebre-la a casa seva que ens ho facin saber.

Sessió oberta per treballar les preguntes del Sínode. Dissabte 22 de gener a les 18:30h a la Sala Mn. Vinyeta. Obert a tots els fidels que no les han reflexionat en algun grup parroquial. En el full de la setmana passada vam publicar les preguntes. Animem a tothom a participar-hi!

Sant Antoni abat. Celebrarem la missa el dilluns 17 de gener a les 20h a la basílica de Santa Maria (aquest dia no hi ha missa funeral), amb la participació de l’Associació Amics dels cavalls Sant Antoni Penedès. La benedicció dels animals i els Tres Tombs seran el diumenge 23 a les 13h al davant de l’església de Sant Francesc.

Descarregar (PDF, 385KB)

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 16. Diumenge II del temps durant l’any.

Dilluns 17. Sant Antoni, abat. Missa a les 20h amb la participació dels Amics dels cavalls Sant Antoni Penedès.

Dimarts 18. Comença la Setmana de Pregària per la Unitat. A les 17h, reunió de la junta Penyafort. A les 18:45h, reunió de la pastoral de la salut. A les 21h, reunió de la pastoral de joves.

Dimecres 19. A les 18h, reunió comissió Sta. Maria 2020.

Dijous 20. Sant Sebastià, màrtir. A les 18h, reunió dels responsables de les capelles de la Sagrada Família.

Divendres 21. Sants Fructuós, Auguri i Eulogi, màrtirs.

Dissabte 22. Sant Vicenç, diaca i màrtir. A les 18:30 a la sala Mn. Vinyeta, reunió oberta per reflexionar sobre les preguntes del Sínode (vegeu notícia).

Diumenge 23. Diumenge III del temps durant l’any. Diumenge de la Paraula. A les 13h, benedicció dels animals (vegeu notícia). A les 18h a l’església de Sant Francesc, pregària ecumènica (vegeu notícia).

BAPTISME DEL SENYOR / C

9 de gener de 2022

El Baptisme del Senyor i el nostre baptisme

La festa del Baptisme del Senyor és una festa de transició: per una banda tanca el cicle de Nadal, però alhora inaugura ja la setmana primera del temps de durant l’any. El Baptisme de Jesús evoca el nostre baptisme, hi ha una analogia entre ells, i per això en tota la litúrgia d’avui hi ha ressonàncies del nostre baptisme. Sobretot en l’oració col·lecta: Déu omnipotent i etern, vós declaràreu solemnement que Crist era el vostre fill estimat quan, en ser batejat en el Jordà, davallà damunt d’ell l’Esperit Sant (referència al baptisme del Senyor); concediu als vostres fills d’adopció, que han renascut de l’aigua i de l’Esperit Sant (referència al nostre baptisme), de ser sempre dignes de la vostra benvolença. D’alguna manera, doncs, el Baptisme de Jesús és una prefiguració del nostre baptisme: nosaltres som fills en el Fill, “fills adoptius”, perquè ens hem incorporat a ell, “hem renascut” per l’aigua i l’Esperit Sant que hem rebut en el baptisme; i a partir del baptisme, com Jesús, som també enviats a la missió. Per això avui és un dia molt adient per rememorar el nostre baptisme, per donar-ne gràcies a Déu i per renovar el nostre compromís baptismal.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Calendaris amb les fotos de la basílica. Encara en queden alguns, al preu de 8€, per ajudar a les obres de la teulada.

Paraula i Vida 2022. Tenim a disposició aquest llibret amb l’evangeli de cada dia per a la reflexió i pregària personal. El podeu adquirir al preu de 3 €, en català o en castellà.

Capelles de la Sagrada Família. El passat diumenge 2 de gener vam exposar a l’altar major de la basílica les 8 capelles de la Sagrada Família que volten per les cases de la vila. Farem una reunió amb els responsables dels “cors” el dijous 20 de gener a les 18h a la rectoria. Si hi ha famílies interessades en rebre-la a casa seva, que ens ho facin saber.

Missatge dels joves de la parròquia amb motiu de la trobada de Taizé. Com en altres ocasions passades, un grup de 7 joves de les parròquies de Vilafranca vam decidir participar a la Trobada Europea de Joves que organitza la comunitat de monjos de Taizé en una ciutat europea; enguany havíem d’anar a Torí (Itàlia). Per tal de recaptar fons pel viatge, vam engegar durant l’Advent una paradeta els dissabtes i diumenges on la comunitat podia col·laborar a través de la compra de creus, clauers, polseres, caixes de polvorons i participacions per la rifa d’un pernil. El sorteig el vam fer a porta tancada per evitar aglomeracions i el número que va sortir premiat és el 48. En el cas que ningú no reclamés el pernil, el donaríem a Càritas Parroquial.

Malauradament, la variant òmicron ha fet posposar la trobada europea fins l’estiu vinent. Malgrat tot, els diners recollits quedaran en dipòsit a la parròquia per a la propera ocasió. Des del grup de joves volem agrair a totes aquelles persones que heu col·laborat amb nosaltres, i ens heu donat suport setmana rere setmana. Moltes gràcies a tothom!!

Continuem reflexionant sobre el Sínode

A Vilafranca hi ha 13 grups que estan treballant les preguntes que el papa Francesc ens ha proposat. També s’ofereixen unes reunions obertes per a tothom que no formi part de cap grup i que hi vulgui participar:

– a l’església de la Mare de Déu de Montserrat: dissabte 15 de gener a les 17h.

– a la sala parroquial mossèn Vinyeta: dissabte 22 de gener a les 18:30h.

A la reunió del consell pastoral del mes de febrer es posaran en comú les respostes de tots els grups, que es compartiran a l’ASSEMBLEA PARROQUIAL que tindrà lloc el diumenge 20 de febrer a les 18h.

Després, el mes de març, hi haurà una posada en comú a nivell arxiprestal del treball que s’hagi fet a totes les parròquies, i durant el temps de Pasqua també a nivell de vicaria episcopal i de tota la diòcesi.

Trasnscrivim les preguntes perquè tothom hi pugui pensar:

1- ¿Vivim a la nostra parròquia (grup, comunitat…) el fet de “caminar junts”? ¿Quins fets o quines realitats existents ens ajuden a sentir que caminem junts? ¿Quins fets o quines realitats impedeixen o dificulten que puguem caminar junts?

2- A nivell personal, ¿quines passes em suggereix l’Esperit per créixer en comunió amb els qui caminen juntament amb mi? A nivell de parròquia (grups, comunitat…), ¿hi hauria alguna iniciativa o proposta que ens pogués ajudar a créixer en aquest viure que “caminem junts”?

CALENDARI I AGENDA

Diumenge 9. Baptisme del Senyor. Acaba el temps de Nadal.

Dilluns 10. Es reprèn la catequesi parroquial.

Dimarts 11. A les 18:30h, grup d’estudi d’evangeli. Es reprèn la missa de les 20h dels dimarts a l’Espirall.

Dimecres 12. A les 19:30h a la basílica de Santa Maria, pregària del rosari (cada dimecres).

Divendres 14. Es reprèn la missa dels divendres a les 10:30h a l’església de Sant Francesc. A les 18:30h a la sala Mn. Vinyeta, curs “Invitació a la Bíblia”. A les 21h a la cripta de Santa Maria, pregària jove estil Taizé.

Dissabte 15. A les 17h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat, reunió oberta per reflexionar sobre les preguntes del Sínode (vegeu notícia).

Diumenge 16. Diumenge II del temps durant l’any. Es reprèn la missa dels diumenges a les 9h a la capella de la Sagrada Família (col·legi Sant Ramon).

Celebració de la Sagrada Família

El passat diumenge 2 de gener es va celebrar a la basílica de Santa Maria la missa anual en la qual es reuneixen i donen gràcies a Déu els matrimonis que aquest últim any han celebrat els 50 anys del seu casament. En aquesta ocasió, van ser 15 matrimonis que celebraven les seves noces d’or. També es van exposar en aquesta missa les capelletes de la Sagrada Família que durant l’any passen per les cases de moltes famílies com una presència de la família de Jesús, Maria i Josep a Natzaret. Habitualment aquesta celebració es fa en el dia de la festa litúrgica de la Sagrada Família, el diumenge següent a Nadal, però com que aquest any aquella data coincidia amb Sant Esteve, es va traslladar una setmana.

DIUMENGE II DESPRÉS DE NADAL / C

2 de gener de 2022

Mn. Josep Maideu i Auguet

Aquest any 2021 que hem deixat enrere es van complir els 50 anys de la mort de Mn. Maideu, nascut a Ripoll (1893) i mort a Vilafranca (8 de gener de 1971), que va desenvolupar el seu ministeri com a prevere i com a músic a la basílica de Santa Maria des del 1919 fins a la seva mort. Organista, mestre de capella, fundador de l’escolania, arxiver parroquial… I alhora també compositor, investigador de la música tradicional i popular (per exemple, de les músiques de la Festa Major de Vilafranca), pedagog, crític musical en diaris i revistes, creador de l’arxiu musical del Vinseum… Cal destacar moltes peces per al cant del poble en la litúrgia, entre les quals més de 300 goigs. Experts en la matèria constaten que “amb la seva defunció es va tancar una època de la vida musical vilafranquina”. Amb un any de retard per motiu de la pandèmia encetem una sèrie d’actes commemoratius que començaran el proper divendres 7 de gener, festa de Sant Raimon de Penyafort: durant la missa de les 20h es recordarà la seva persona i s’interpretaran algunes composicions seves com un Parenostre i uns goigs de Sant Raimon musicats per ell. Més endavant es donaran a conèixer altres actes que s’estan preparant.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pessebres. Continua oberta encara durant aquesta setmana l’exposició de pessebres a la capella dels Dolors, organitzada per l’Associació de pessebristes de Vilafranca. Fins el 9 de gener. Horaris: dies feiners, tarda de 18 a 20h; dissabtes i festius, matí de 12 a 14h i tarda de 18 a 20h. També han instal·lat un pessebre a la capella del Baptisteri de la basílica de Santa Maria, que hi serà fins el dia de la Candelera. I el pessebre permanent de l’església de Sant Francesc, l’autor del primer pessebre. També a la parròquia de la Santíssima Trinitat hi ha un pessebre realitzat per Miquel Sanahuja. Gràcies a tots.

Capelles de la Sagrada Família i noces d’or matrimonials. Aquest any, en coincidir la festa de la Sagrada Família amb Sant Esteve, traslladem a avui, 2 de gener, l’exposició a la basílica de les capelletes i la celebració dels matrimonis que celebren 25 o 50 anys de casats, a la missa de 12h. Per molts anys!

Calendaris amb les fotos de la basílica. Encara en queden alguns, al preu de 8€, per ajudar a les obres de la teulada.

Església de Sant Francesc. Durant les festes de Nadal (del 23 de desembre al 9 de gener) no se celebra la missa dels divendres a les 10:30h. La reprendrem el 14 de gener.

Paraula i Vida 2022. Tenim a disposició aquest llibret amb l’evangeli de cada dia de l’any amb un breu comentari. Una bona eina per a la reflexió i pregària personal. El podeu adquirir al preu de 3 €, en català o en castellà.

El concert d’any nou que s’havia de celebrar a la basílica de Santa Maria el proper diumenge 9 de gener, dintre del festival Musicveu organitzat per la Fundació Pinnae, s’ha ajornat fins el 6 de febrer. Properament donarem més informació.

Agraïment Mercadet Solidari. El Grup Tercer Món- Mans Unides de les parròquies de Vilafranca vol agrair la col·laboració de totes les persones que van donar objectes, visitar les parades, aportar un donatiu i encoratjar-nos durant els dies que va estar obert. L’import recollit és de  1.478€. Aquests diners aniran destinats als projectes Covid que  Mans Unides porta a terme aquest any.

Resultat col·lecta Càritas. En la col·lecta realitzada els dies 18 i 19 de desembre es van recollir 2.059,50€, que han estat enviats a Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. Gràcies a tots per la vostra generositat.

Mural realitzat pels infants de la catequesi a la missa d’infants durant l’Advent i completat a la missa familiar de Nadal

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 2. Diumenge II després de Nadal. A la basílica de Santa Maria, exposarem les capelles de la Sagrada Família, i a la missa de 12h celebrarem els 25 i 50 anys matrimonials (vegeu notícia).

Dimecres 5. La missa de les 20h a Santa Maria és de vigília de l’Epifania.

Dijous 6. Epifania del Senyor. Misses com els diumenges. La missa vespertina de les 20h se celebra a la capella de la Mare de Déu de Fàtima.

Divendres 7. Sant Raimon de Penyafort, copatró de Vilafranca. Missa solemne a les 20h, amb la commemoració dels 50 anys de la mort de Mn. Josep Maideu (vegeu davantal). Al final de la missa es cantaran uns goigs musicats per ell, i se’n repartirà una edició.

Diumenge 9. Baptisme del Senyor. Acaba el temps de Nadal.