DIUMENGE I D’ADVENT / A

27 de novembre de 2022

Advent, comença un nou any litúrgic

Avui comença el temps d’Advent, que aquest any tindrà la seva màxima durada, ja que enguany Nadal cau en diumenge, i per tant l’Advent durarà 4 setmanes completes. Amb l’Advent comença un nou any litúrgic, concretament el cicle A, i per això sant Mateu serà l’evangelista que ens acompanyarà en la majoria d’evangelis dominicals. Un any marcat pel Sínode que estem preparant, i que culminarà a Roma el proper mes d’octubre de 2023. Mentrestant, a les parròquies, arxiprestats i bisbats mantenim la tensió sinodal, procurant posar en pràctica les conclusions del Sínode en cada àmbit pastoral. La setmana passada recordàvem els punts a treballar a Vilafranca i arxiprestat, un dels quals és la formació litúrgica. Per això avui, encartat en aquest full parroquial, hi trobareu un full titulat “Per viure a fons el temps de l’Advent”, on recollim el significat i elements propis d’aquest temps litúrgic. Esperem que sigui una eina útil per als fidels tant a nivell individual com comunitari; feu-ne difusió, i a les homilies també l’anirem comentant. Advent és temps d’esperança. Fem nostre aquest desig amb la invocació pròpia d’aquest temps: “Veniu, Senyor Jesús!”; i amb la referència al Sínode: Fem camí junts vers Nadal!

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Excursió familiar. Diumenge 27 de novembre. Adreçat a les famílies amb infants de totes les edats. Aquest dia pujarem un pessebre a l’ermita de Sant Pau. Horari: missa a les 10h a la Trinitat, sortirem a les 10:45h (els que ja hagin anat a missa la vigília s’hi poden afegir). Aperitiu a Pacs (se’l porta cadascú), i tornada al migdia. Porteu roba i calçat còmodes, i aigua.

Nova pantalla audiovisual a Santa Maria. Amb molt de goig informem d’una novetat que des de fa temps es va plantejar però que s’ha allargat per la dificultat de la seva instal·lació, i és la nova pantalla audiovisual a la basílica. Amb aquesta nova eina complementarem les celebracions amb imatges, lletra dels cants, respostes i aclamacions litúrgiques, i altres usos puntuals que es puguin fer. Esperem que sigui un bon instrument per viure les celebracions amb més intensitat i ajudar també a la pastoral i a la formació.

Vols ser cristià? Cada vegada són més els joves i adults que no van ser educats en la fe cristiana i s’interessen, busquen, pregunten… Alguns no van ser batejats, altres van rebre el Baptisme (i potser la Primera comunió) però es van desvincular de la vivència de la fe. Per això l’Església ofereix la possibilitat de conèixer, formar-se i, si s’escau, rebre els sagraments de la Iniciació cristiana. Acabem de començar un  grup de “catecumenat”, de moment amb 3 persones; potser us pot interessar o coneixeu algú a qui pugui interessar afegir-s’hi. Informeu-vos sense cap compromís a la parròquia.

Missa d’infants. Cada dissabte a les 20h a la basílica de Santa Maria els infants i adolescents tenen una especial atenció: poden seure als primers bancs, i durant la litúrgia de la Paraula de la missa es reuneixen a part de la comunitat per comentar l’evangeli del dia (en dos grups: els infants de catequesi, i els nois i noies que ja han rebut la Primera comunió). Especialment els 4 dissabtes d’Advent compartiran unes dinàmiques per aprofundir aquest temps litúrgic. També els diumenges a les 11h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat i a les 12h a la basílica de Santa Maria hi ha unes catequistes que atenen els infants al primer banc durant l’Eucaristia.

Resultat Germanor. En la col·lecta realitzada els dies 5 i 6 de novembre es van recollir 1.435€, que han estat enviats al Fons Comú Diocesà del bisbat de Sant Feliu. Gràcies a tots per la corresponsabilitat en l’economia de l’Església.

Mercadet solidari. El Grup Tercer Món – Mans Unides organitza, com altres anys, el Mercadet Solidari a benefici de Mans Unides. A la sala Mn Vinyeta es podran trobar llibres, joguines, maquetes, bijuteria  i  diferents objectes i altres estris, procedents de donacions anònimes. Els objectes no tenen preu estipulat; cada persona, en fer un donatiu a Mans Unides, podrà triar allò  que més li agradi. També es podrà adquirir loteria de la parròquia i del Cos de Portants del Sant Crist i imants amb la imatge del vitrall. Obert els dies 8, 9, 10 i 11 de desembre, de 11:30 a 14 i de 18 a 21h. A la sala parroquial Mn. Vinyeta (Plaça Santa Maria, 7).

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 27. Diumenge I d’Advent. Pujada del pessebre a la muntanya de Sant Pau (vegeu notícia).

Dimarts 29. Sant Sadurní. A les 18:45h, reunió dels voluntaris de la pastoral de la salut. A les 20:30h, reunió de pares/mares dels joves del 1r curs de confirmació.

Dimecres 30. Sant Andreu, apòstol. A les 19:30h, pregària del rosari (cada dimecres).

Dijous 1 de desembre. Després de la missa de les 20h, pregària amb exposició del Santíssim (primer dijous). A les 21h, reunió del consell pastoral parroquial.  

Divendres 2. A les 18:30h, reunió comissió de litúrgia.

Dissabte 3. Sant Francesc Xavier, prevere. A les 12h a l’església de Sant Francesc, missa en honor a la Virgen de la Puerta, amb la participació de la comunitat peruana. A les 20h, missa jove.

Diumenge 4. Diumenge II d’Advent.

JESUCRIST, REI DE TOT EL MÓN / C

20 de novembre de 2022

El nou missal en català

Feia temps que esperàvem la publicació en català de la 3ª edició del Missal Romà, que en castellà ja existeix des del 2017. Reproduïm aquí el Decret dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense pel qual entra en vigor el nou missal en català.

Celebrar el Memorial del Senyor, amb fidelitat al seu manament “Feu això que és el meu memorial”, ha estat sempre una de les principals preocupacions de la santa Mare Església al llarg dels segles. També avui ens convé renovar aquest compromís i per això, després de la reforma litúrgica impulsada pel Concili Vaticà II, i de l’edició dels llibres litúrgics corresponents, tornem a posar a l’abast de tots els responsables de les celebracions del Misteri Eucarístic aquesta nova edició del MISSAL ROMÀ en llengua catalana. Aquesta renovada versió segueix, com està prescrit, l’Editio typica tertia Missalis Romani emmendata, i ha rebut de la Congregació per al culte diví i la disciplina dels sagraments la corresponent i preceptiva confirmatio, el dia 22 de febrer de 2022. Per tant, decretem que la present edició ha de ser tinguda com a típica a totes les diòcesis amb seu a Catalunya i s’haurà de començar a utilitzar a partir del proper primer diumenge d’Advent, dia 27 de novembre de 2022.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Vilafranca sardanista. Diumenge 20 de novembre a les 12h participarà a la missa l’Associació Vilafranca sardanista amb motiu de la Diada del soci. A l’ofertori es ballarà una sardana. Al final de la missa, concert a la mateixa basílica a càrrec de la cobla Reus jove.

Pregària jove d’Advent. Oberta als joves cristians de la comarca. Divendres 25 de novembre a les 22h al monestir de la Mare de  Déu del Carme.

Concert de Santa Cecília. Dintre del cicle de concerts d’orgue “Josep Soler”, organitzat pels Amics dels orgues de Vilafranca. Dissabte 26 de novembre a les 18:30h a la basílica de Santa Maria. Cor jove dels Amics de la Unió de Granollers, amb Alícia Martínez (soprano), Joan Francesc Folqué (tenor), Néstor Pindado (baix), Vicenç Prunés (orgue) i Guifré Canadell (direcció).

Contes de Santa Maria. Activitat destinada als més petits de la casa (infants que encara no participen a la catequesi de Primera Comunió). Un dissabte al mes a les 19:15h a la sala Mn. Vinyeta. Després podeu participar a la missa de les 20h a l’“espai infantil”, pensat especialment per a famílies amb infants petits. Propera data: 26 de novembre: “El Fumera i l’Advent” per aprendre què és l’Advent i per què hem de preparar tan bé el Nadal.

Excursió familiar. Diumenge 27 de novembre. Adreçat a les famílies amb infants de totes les edats. Aquest dia pujarem un pessebre a l’ermita de Sant Pau. Horari: missa a les 10h a la Trinitat, sortirem a les 10:45h (els que ja hagin anat a missa la vigília s’hi poden afegir). Aperitiu a Pacs (se’l porta cadascú), i tornada al migdia. Porteu roba i calçat còmodes, i aigua.

INFORMACIONS DEL CONSELL PASTORAL

El passat 3 de novembre, com cada primer dijous de mes, vam tenir reunió del consell pastoral interparroquial de Vilafranca. Aquest curs cal mantenir l’esperit sinodal als bisbats, arxiprestats i parròquies, mentre esperem la celebració del Sínode a Roma el proper mes d’octubre del 2023. Per això en el nostre consell, durant les properes reunions, continuarem reflexionant i aprofundint en el document resum del treball del sínode del nostre bisbat de Sant Feliu. També hem reprès les conclusions a nivell parroquial i arxiprestal, i en aquest curs ens proposem incidir especialment en aquests aspectes:

– Continuar amb l’objectiu de conèixer i relacionar-se els diferents grups parroquials. Recordem la trobada intergrups parroquial que vam celebrar el 17 de setembre al claustre de la Trinitat. En aquesta mateixa línia, en aquest curs a cada reunió del consell convidarem un grup pastoral de la parròquia perquè ens expliqui la seva activitat; el proper mes serà el Cos de Portants del Sant Crist de Vilafranca.

– Ens proposem millorar la formació litúrgica dels fidels, ajudant a fer pedagogia dels símbols, les parts de la missa, el llenguatge de les celebracions… Buscarem la forma concreta de fer-ho: amb sessions de formació, en el full parroquial, amb explicacions en la mateixa celebració…

– Volem també aprofundir en la importància de la pregària, sobretot personal. Properament oferirem alguna sessió explicativa, tallers pràctics…

– Finalment, no podem oblidar l’objectiu de l’acollida i la integració, que continuarem tenint present i buscant més endavant formes concretes de portar-lo a terme.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 20. Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món. A les 12h a la basílica, participació de Vilafranca sardanista (vegeu notícia).

Dilluns 21. Presentació de la Benaurada Verge Maria. A les 21h, reunió de la comissió d’economia.

Dimarts 22. Santa Cecília, verge i màrtir. A les 20:45h, reunió de pares/mares del 1r curs de la catequesi.

Dimecres 23. A les 20h, reunió dels pares/mares dels joves del 2n curs de confirmació.   

Divendres 25. A les 22h al monestir de la Mare de Déu del Carme, pregària jove d’Advent (vegeu notícia).

Dissabte 26. A les 18:30h a la basílica, concert amb el Cor jove dels Amics de la Unió de Granollers (vegeu notícia). A les 19:15h, contes de Santa Maria (vegeu notícia).

Diumenge 27. Diumenge I d’Advent. Pujada del pessebre a la muntanya de Sant Pau (vegeu notícia).

DIUMENGE XXXIII DE DURANT L’ANY/ C

13 de novembre de 2022

Jornada mundial dels pobres

“Jesucrist es va fer pobre per vosaltres” (2Co 8,9). Amb aquestes paraules l’apòstol sant Pau s’adreça als primers cristians de Corint, per donar fonament al seu compromís solidari amb els germans necessitats. La Jornada mundial dels pobres es presenta també enguany com una sana provocació per ajudar-nos a reflexionar sobre el nostre estil de vida i sobre tantes pobreses del moment present. Alguns mesos enrere, el món sortia de la tempesta de la pandèmia… I és llavors que ha aparegut en l’horitzó una nova catàstrofe, destinada a imposar al món un escenari diferent. La guerra a Ucraïna va venir a afegir-se a les guerres regionals que en aquests anys estan portant mort i destruccions… Quants pobres genera la insensatesa de la guerra! En aquest context tan contradictori s’emmarca la VI Jornada mundial dels pobres, amb la invitació a tenir la mirada fixada en Jesús, el qual “essent ric, es va fer pobre per vosaltres, perquè us enriquíssiu amb la seva pobresa” (2Co 8,9). Que aquesta VI Jornada mundial dels pobres es converteixi en una oportunitat de gràcia, per fer un examen de consciència personal i comunitari, i preguntar-nos si la pobresa de Jesús és la nostra companya fidel de vida (del missatge del papa Francesc).

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Vilafranca sardanista. Diumenge 20 de novembre a les 12h participarà a la missa l’Associació Vilafranca sardanista amb motiu de la Diada del soci. A l’ofertori es ballarà una sardana. Al final de la missa, concert a la mateixa basílica a càrrec  de la cobla Reus jove.

Loteria de Nadal. Continuen a la venda les participacions del número 67.791, promogudes per la comissió Santa Maria 2020 i destinades a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5€ al despatx parroquial, a les sagristies de les esglésies i en diversos establiments.

Imants amb la imatge de Sant Jordi. La comissió Santa Maria 2020 ha posat a la venda un nou imant que reprodueix el plafó central del nou vitrall de Sant Jordi i Montserrat de la basílica. Es pot adquirir al preu de 5€ per ajudar a cobrir el dèficit de les obres de la teulada.

Invitació a la Bíblia. Recordem aquest curs de formació bíblica. El tema del curs 2022-2023 és “Quan Israel era una família. Història patriarcal”, a partir dels llibres del Gènesi i l’Èxode. El ponent és fra Bernat Folcrà, monjo de Poblet i llicenciat en Teologia Bíblica per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. El curs consta de 10 sessions, que tenen lloc una vegada al mes en divendres de 18:30h a 19:45h a la sala mossèn Vinyeta. Properes sessions: 18 de novembre, 16 de desembre. Obert a tots els fidels i interessats de les parròquies del Penedès.

INFORMACIONS D’ECONOMIA

Coincidint amb la jornada de Germanor, que vam celebrar la setmana passada, aprofitem per recordar les diverses formes de col·laborar econòmicament amb la parròquia:

– amb la col·lecta que es fa a totes les misses els dissabtes i diumenges, o bé dipositant el donatiu a les caixetes de les esglésies. Aquesta forma clàssica de col·laborar té la dificultat de l’ingrés de moneda, que cada vegada està més restringit per les entitats bancàries. Per això demanem que prioritzem els donatius en bitllets i no tant en monedes.

– recordem que el primer diumenge de cada mes posem sobres als bancs per motivar una aportació extraordinària.

– per transferència bancària al compte corrent de la parròquia: ES03 0075 0769 3106 0060 5344.

– per internet, podeu fer el vostre donatiu a través del portal donoamiiglesia.es. Heu de fer clic al botó donar a la meva parròquia.

– domiciliant una quota fixa a favor de la parròquia. En aquest cas cal omplir una fitxa que podeu demanar a les sagristies o al despatx parroquial, en la qual hi ha l’autorització a l’entitat bancària perquè aboni una quota fixa a favor de la parròquia del vostre compte.

– amb targeta de crèdit, utilitzant el faristol per a donatius que hi ha a l’entrada de la basílica de Santa Maria. A través d’un mecanisme digital, podeu fer un donatiu de 5€, 10€, 25€ o 45€, seleccionables a través de la pantalla tàctil.

En tots aquests casos la parròquia us farà un rebut perquè pugueu deduir els donatius en la vostra declaració de la renda. Al web de les parròquies de Vilafranca trobareu tota la informació a l’apartat DONATIUS.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 13. Diumenge XXXIII del temps de durant l’any. Jornada mundial dels pobres.

Dimarts 15. Sant Albert el Gran, bisbe i doctor de l’Església. A les 20:45h, reunió de pares/mares dels infants del 2n curs de la catequesi.

Dimecres 16. A les 19:30h, pregària del rosari (cada dimecres).   

Dijous 17. Santa Isabel d’Hongria, religiosa. A les 19:30h, confessions (cada dijous).

Divendres 18. A les 18:30h, curs d’iniciació a la Bíblia (vegeu notícia).

Dissabte 19. Al vespre, després de la missa, a la sala Mn. Vinyeta, cinefòrum per a joves.

Diumenge 20. Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món. A les 12h a la basílica, participació de Vilafranca sardanista (vegeu notícia).

DIUMENGE XXXII DE DURANT L’ANY/ C

6 de novembre de 2022

Cadena de pregària per les vocacions

Cada any, durant el mes de novembre, les deu diòcesis amb seu a Catalunya celebrem la Cadena de pregària per les vocacions. Enguany el lema és “Aixeca’t i sigues testimoni”. El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, que és el referent de la pastoral vocacional en l’àmbit de la Tarraconense, explica així el sentit del lema: A sant Pau, el Senyor el va cridar quan, anant de camí a Damasc per fer presoners els cristians, caigut a terra, va escoltar aquestes paraules de Jesús: “Aixeca’t, sigues testimoni”. Amb aquestes paraules se’ns convida a nosaltres a pregar perquè siguin molts els cridats a treballar als sembrats del Regne de Déu. I a ells, els cridats, se’ls anima a aixecar-se, a no tenir por, a confiar en Aquell que els crida i a donar-ne testimoniatge amb la seva vida entregada al servei dels germans. Per tal d’intensificar la pregària en aquest mes, al portal www.cadenadepregaria.cat hi ha una gran disponibilitat de material que s’ha elaborat per ajudar a l’oració personal o en grup. Cada diòcesi té encomanats uns dies del mes i a la de Sant Feliu de Llobregat li corresponen els dies 9, 19 i 29 de novembre. La Cadena de pregària és una iniciativa que ens ajuda a comprendre i sentir que vivim i preguem en comunió.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Germanor. Aquest diumenge se celebra a totes les diòcesis la Jornada de Germanor, també anomenada Dia de l’Església diocesana, dedicat a conscienciar-nos de la importància de la corresponsabilitat econòmica en l’Església, és a dir, que tots els fidels siguem conscients de la necessitat de sostenir entre tots la nostra Església, tant la part material com l’acció pastoral. Per això es fa una col·lecta a totes les misses que es destina al fons comú de cada bisbat, en el nostre cas, de Sant Feliu de Llobregat.

El lema de la Jornada de Germanor d’enguany és: GRÀCIES PER TANT. Un dia per agrair-te per tant: per la teva pregària, pel teu temps, per les teves qualitats i pel teu suport econòmic. És gràcies a tu i amb tu que podem caminar amb tantes persones, sostenint-les, compartint la vida, col·laborant en les seves necessitats, recuperant la dignitat. Una gran varietat de circumstàncies i situacions en què, gràcies a tu, vivim plenament el nostre ésser Església. Quan donem la nostra pregària, compartim el nostre temps i qualitats, quan donem suport econòmic, tot es multiplica, els desafiaments semblen menys i l’alegria creix. Junts aconseguim una parròquia viva, apassionada per Jesucrist i lliurada als altres.

Gràcies a tots, doncs, per la vostra aportació generosa.

Resultat Domund. Fruit de la col·lecta realitzada els dies 22 i 23 d’octubre, s’han lliurat a la Delegació Diocesana de Missions 2.590,52€. Un agraïment especial de part del Grup Tercer Món – Mans Unides.

Consell pastoral arxiprestal. El proper dimecres dia 9 tindrem la primera reunió del curs del Consell pastoral arxiprestal. Aquest òrgan de corresponsabilitat aplega els representants laics de les diferents parròquies o grups de parròquies del nostre arxiprestat. És un espai de sinodalitat per compartir la vida de les nostres parròquies, organitzar el treball pastoral de conjunt, donar informacions… Recordem que l’Arxiprestat de Vilafranca consta de 30 parròquies, ateses per 7 preveres i 3 diaques, i que algunes d’aquestes parròquies ja han començat a organitzar-se de forma coordinada com a unitats pastorals.

Grup d’estudi d’evangeli. Recordem aquesta proposta pastoral oberta a tothom que vulgui reflexionar sobre l’evangeli del diumenge següent. El segon dimarts de cada mes a les 18:30h a la rectoria.

Cicle de concerts d’orgue “Josep Soler” in memoriam (1935-2022). Organitzats pels Amics dels orgues de Vilafranca a la basílica de Santa Maria:

– diumenge 6 de novembre, 19h: Maria Nacy, professora d’orgue del Conservatori municipal de música de Barcelona

– dissabte 26 de novembre, 18:30h: Cor jove dels Amics de la Unió de Granollers (Vicenç Prunés, orgue; Guifré Canadell, direcció).

– dilluns 26 de desembre, 12:45h: Albert Tió, organista de l’orgue Estalella de l’església de la Mare de Déu del Carme de Vic.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 6. Diumenge XXXII del temps de durant l’any. Diada de Germanor (vegeu notícia). A les 19h a Santa Maria, concert d’orgue, a càrrec de Maria Nacy, professora d’orgue del Conservatori de música de Barcelona.

Dimarts 8. A les 17h, reunió de la junta de la casa de colònies de Penyafort. A les 18:30h, grup d’estudi d’evangeli (vegeu notícia). A les 21h, pastoral de joves.

Dimecres 9. Dedicació de la basílica de Sant Joan del Laterà, a Roma. Dia dedicat especialment a pregar per les vocacions (vegeu davantal). A les 18h, reunió dels voluntaris de l’obertura de la cripta els dissabtes. A les 19:30h, pregària del rosari (cada dimecres). A les 20:30h, reunió del consell pastoral arxiprestal (vegeu notícia).  

Dijous 10. Sant Lleó el Gran, papa i doctor de l’Església.

Divendres 11. Sant Martí de Tours, bisbe.

Diumenge 13. Diumenge XXXIII del temps de durant l’any. Jornada mundial dels pobres.