XXV DE DURANT L’ANY/ A

24 de setembre de 2023

40 anys del GEP

Aquest curs 2023-2024 el GEP (Grup Esplai Parroquial) celebra el seu 40è aniversari. Actualment compta amb 45 monitors i hi participen 250 infants i adolescents entre 4 i 18 anys. A més de l’esplai setmanal i les activitats complementàries, també organitzen cada estiu les colònies a Penyafort (3 tandes) i els campaments per a joves (dos grups). L’objectiu és l’educació en el lleure “amb sentit”, és a dir, incorporant els valors humans i també la fe cristiana. Per això es fan pregàries, eucaristies… i s’hi fa present el consiliari, actualment Mn. Manuel. Certament una oportunitat pastoral i evangelitzadora “de frontera” que cal valorar, aprofitar i animar. El proper dissabte dia 30 començarà el curs amb un pregó que serà el tret de sortida de la celebració (18:30h al Palau Baltà), i després hi haurà una exposició a la Capella dels Dolors, missa d’aniversari, una obra de teatre, trobada de monitors i exmonitors, concerts… Us n’anirem informant, i per molts anys!

Nota. La comissió organitzadora recull donatius per ajudar a sufragar les despeses (ingressos al compte ES50 0075 0769 3306 0060 6243). 

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Catequesi de confirmació. Obertes encara les inscripcions per als nois i noies a partir de 2n d’ESO (Confirmació). Atenció al canvi d’edat, es poden apuntar ja els nois i noies de 2n d’ESO, així com també, és clar, els de 3r d’ESO.

Catecumenat d’adults. Oferim la possibilitat de preparar-se per rebre els sagraments de la iniciació cristiana (Baptisme, Primera Comunió o Confirmació) als adults que no els han rebut. Informació al despatx parroquial.

Obrim Vilafranca. L’Ajuntament organitza aquestes jornades, els dies dissabte 30 de setembre a la tarda i diumenge 1 d’octubre al matí, per visitar edificis emblemàtics de la vila que normalment estan tancats. La parròquia col·labora amb les esglésies de Sant Francesc i de la Santíssima Trinitat que es visiten conjuntament amb els respectius claustres. Aquest any la novetat és la visita a la Residència Mare Ràfols i al Molí d’en Rovira. Per participar-hi cal apuntar-se al web de Turisme

http://www.turismevilafranca.com/obrim-vilafranca

Durant els horaris de l’Obrim Vilafranca estarà oberta la cripta de la basílica de Santa Maria (dissabte a partir de les 17h i diumenge a partir de les 10h).

Loteria de Nadal. Estan ja a la venda participacions del número 63.966, promogudes per la comissió Santa Maria 2020 i destinades a la rehabilitació de la basílica. Es poden adquirir al preu de 5 € al despatx parroquial, a les sagristies de les esglésies i en diversos establiments.

Romeria a Montserrat. Tindrà lloc els dies del 13 al 16 d’octubre. Oferim un autocar per participar en els actes de la Romeria el diumenge dia 15 d’octubre: preu autocar, 15 € (amb doble sortida de la plaça Penedès o de la Benzinera de l’Espirall); dinar de germanor, 20 €. Inscripcions al despatx parroquial dies 2 i 4 d’octubre de 18h a 20h. Cal pagar en el moment d’apuntar-se. També es donarà el tiquet per participar a la missa conventual (entrada amb reserva prèvia).

Catequesi d’infants. Aquesta setmana comença la catequesi de preparació de la Primera comunió, concretament els grups del 2n curs (els de 1r començaran la setmana vinent). També estem fent les reunions de pares de principi de curs. El proper diumenge 1 d’octubre a la tarda a la Casa de l’Església del bisbat de Sant Feliu de Llobregat hi ha la trobada d’enviament dels catequistes de tot el bisbat.

Castellers de Vilafranca. Aquest any la colla celebra el 75è aniversari. Per aquest motiu van fer l’ofrena a la missa de sant Fèlix. Com és tradicional, el dia del seu patró sant Miquel (29 de setembre) participaran a la missa de les 20h a la basílica de Santa Maria.

30 anys del Centre d’Acollida Abraham. Avancem ja un esdeveniment important que celebrarem properament. El centre d’acollida és un dels projectes més significatius de Càritas a la diòcesi que compleix ja 30 anys de vida. Des de Càritas interparroquial de Vilafranca s’estan organitzant uns actes commemoratius per al proper mes d’octubre. Us en donarem més informació properament, així com també dels diversos serveis de Càritas en aquest curs que comencem.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 24. Diumenge XXV del temps de durant l’any. La Mare de Déu de la Mercè.

Dilluns 25. Comença la catequesi de 2n curs, aquest any de 17:15h a 18:30h (dilluns i dimarts).

Dimarts 26. A les 19:45h, reunió de la pastoral de la salut. A les 20:45h a la sala Mossèn Vinyeta, reunió de pares dels infants del 1r curs de catequesi.

Dimecres 27. Sant Vicenç de Paül, prevere. De 17h a 20h a la sala Mossèn Vinyeta, recollida de les cel·les de la Romeria. A les 21h, reunió de la comissió d’economia.   

Divendres 29. Sants arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael. 20h, missa amb participació dels Castellers de Vilafranca.

Dissabte 30. Sant Jeroni, prevere i doctor de l’Església. A les 18h, pregó d’aniversari del GEP (vegeu notícia).

Diumenge 1 d’octubre. Diumenge XXVI de durant l’any.

DIUMENGE XXIV DE DURANT L’ANY/ A

17 de setembre de 2023

Temps de la Creació

El “Temps de la Creació” és una iniciativa ecumènica que se celebra de l’1 de setembre (Jornada Mundial de Pregària per la cura de la Creació) al 4 d’octubre (festa de sant Francesc d’Assís). Aquest any el missatge del papa Francesc porta per títol “Que flueixin la justícia i la pau”. En transcrivim algun fragment: ¿Com podem contribuir al riu poderós de la justícia i la pau en aquest Temps de la Creació? ¿Què podem fer nosaltres, sobretot com a Esglésies cristianes, per guarir la nostra casa comuna de manera que torni a estar plena de vida? En primer lloc, ajudem aquest riu poderós transformant els nostres cors. Això és essencial si es vol iniciar qualsevol altra transformació. És la “conversió ecològica” que sant Joan Pau II ens va instar a realitzar: la renovació de la nostra relació amb la Creació, de manera que no la considerem ja com un objecte del qual aprofitar-nos, sinó al contrari, custodiem-la com un do sagrat del Creador. En segon lloc, contribuïm al flux d’aquest potent riu transformant els nostres estils de vida. A partir de la grata admiració del Creador i de la Creació, penedim-nos dels nostres “pecats ecològics”, que malmeten el món natural i també els nostres germans i germanes. Amb l’ajuda de la gràcia de Déu, adoptem estils de vida que impliquin menys desaprofitament i menys consum innecessaris, sobretot on els processos de producció són tòxics i insostenibles.

Precisament s’ha sabut recentment que el papa Francesc està preparant una segona edició de la seva encíclica “Laudato si” sobre la cura de la casa de tots. Durant aquest mes, insistim, doncs, en la pregària per la consciència ecològica.

A Vilafranca tindrem també una pregària amb motiu del Temps de la Creació a l’església de Sant Francesc el dissabte 23 de setembre a les 18:30h. Organitzada per la Delegació d’ecumenisme i relacions interreligioses del bisbat de St. Feliu de Llobregat, el Grup de Diàleg i Consell Ecumènic i les Parròquies de Vilafranca del Penedès.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Inscripcions a la catequesi d’infants. Obertes encara durant aquesta setmana al despatx parroquial:

– Per als infants a partir de 3r de Primària (1ª Comunió).

– Per als infants que ja han fet la Primera Comunió (Divercat o postcomunió).

Catequesi de confirmació. Obertes també les inscripcions per als nois i noies a partir de 2r d’ESO (Confirmació). Atenció al canvi d’edat, a partir d’ara es poden apuntar ja els nois i noies de 2n d’ESO, així com també, evidentment, els de 3r d’ESO.

Infants i joves no batejats o que no van fer la Primera comunió. També es poden apuntar per preparar aquests sagraments.

Confirmació d’adults. Oferim també la possibilitat de rebre aquest sagrament els adults que no el van rebre, o altres adults que volen rebre el Baptisme.

Pelegrinatge al Santuari de la Mare de Déu de Lourdes. Del 21 al 25 de setembre. Hi participen 25 persones entre pelegrins i hospitalaris de la delegació de l’Hospitalitat de Vilafranca.

Romeria a Montserrat. Estem preparant amb molta il·lusió la Romeria d’aquest any, que tindrà lloc els dies del 13 al 16 d’octubre. Els romeus que fan ús de les cel·les ja tenen tota la informació. Hi haurà també un autocar per anar-hi el diumenge dia 15; properament en donarem més informació.

CALENDARI I AGENDA

Diumenge 17. Diumenge XXIV del temps de durant l’any.

Dilluns 18. Continuen obertes les inscripcions a la catequesi dels diferents graus (vegeu notícia).

Dimarts 19. A les 17h, reunió de la junta de la casa de colònies de Penyafort. A les 20:45h a la sala Mossèn Vinyeta, reunió de pares dels infants del 2n de catequesi.

Dimecres 20. Sant Andreu Kim, prevere, i sant Pau Chong, i companys màrtirs a Corea. A les 18h, reunió de la comissió organitzadora de la Romeria a Montserrat.

Dijous 21. Sant Mateu, apòstol i evangelista. Del 21 al 25, pelegrinatge a Lourdes (vegeu notícia).

Dissabte 23. Santa Tecla, verge i màrtir. A les 18:30h a Sant Francesc, pregària amb motiu del Temps de la Creació (vegeu davantal).

Diumenge 24. Diumenge XXV del temps de durant l’any. La Mare de Déu de la Mercè.

DIUMENGE XXIII DE DURANT L’ANY/ A

10 de setembre de 2023

Reprenem el curs amb esperit sinodal

Passada la Festa Major, i reprès ja el curs escolar, comencem a engegar les màquines de cara al nou curs pastoral. Donem gràcies a Déu per l’estiu que hem acabat, un estiu que va començar amb l’ordenació presbiteral de Mn. Manuel, que ja s’ha incorporat plenament com a vicari de les parròquies de Vilafranca. Durant l’estiu hem tingut les colònies a Penyafort, els campaments de joves del GEP i dels escoltes… i totes les celebracions de la Festa Major, que s’han desenvolupat amb gran èxit. Hem insistit molt en els continguts de la novena, inspirats en el llibre “Deu raons per creure en Déu”, del periodista Oriol Jara, que creiem que han tingut bona acollida i esperem que hagin servit per a la reflexió de tothom. Durant aquest mes de setembre anirem reprenent les activitats pastorals, de les quals comencem a informar en aquest full. Un curs marcat per aquest Sínode 2021-2024 “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, que tindrà la seva primera sessió plenària a Roma del 4 al 29 d’octubre. En seguirem parlant, perquè el bisbat ens oferirà també materials per treballar a les parròquies. Que el Senyor ens beneeixi i acompanyi perquè tot plegat doni bon fruit.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Col·legi Sant Ramon. La missa dominical dels diumenges a les 9h a la capella de la Sagrada Família deixa de celebrar-se, ja que a partir d’aquest curs no hi ha una comunitat religiosa resident. De tota manera, l’atenció pastoral a l’escola i la presència dels Fills de la Sagrada Família a Vilafranca continua a través del pare Agustín Giménez, que s’hi farà present tot i viure habitualment a Blanes.

Horaris de misses. L’horari d’estiu continua vigent durant tot el mes de setembre.

Espais de pregària. Hem reprès ja:

– Pregària del rosari. Tots els dimecres a les 19:30h a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria.

Laudes del dissabte. Tots els dissabtes a les 9:30h a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria.

Horari de confessions individuals. Els dijous de 19:30h a 20h a la capella del Santíssim de la basílica, els dilluns i dimecres en horari de despatx parroquial, i demanant-ho al mossèn quan convingui.

Pelegrinatge a Roma, Assís i regió Emília Romanya (Bolonya, Ravenna, Comacchio, Ferrara…). Organitzat per les parròquies de Vilafranca, del 6 al 13 de novembre. Queden encara algunes places disponibles. Si hi ha algú interessat que ho comuniqui durant la propera setmana.

Visites a la cripta i a Sant Francesc. Continuen els dissabtes al matí, de 11h a 13h (Sant Francesc) i de 11 a 13:30h (cripta Santa Maria).

Informacions parroquials. Tots aquells que ho desitgeu podeu rebre aquest full informatiu parroquial cada setmana per correu electrònic; els interessats que encara no el rebeu només ens heu de donar el vostre e-mail. També tenim un grup de whatsapp on enviem informacions de la parròquia; els interessats ens podeu donar el vostre número de telèfon mòbil i us afegirem al grup.

Inscripcions a la catequesi

Del 12 al 15 de setembre, de 17h a 19h a la sala Mn. Vinyeta i a l’església de l’Espirall.

– Per als infants a partir de 3r de Primària (Primera Comunió).

– També es poden inscriure els infants que ja han fet la Primera Comunió per a les activitats del Divercat (dissabtes a les 18:45h), o també per fer un grup de postcomunió.

– Per als nois i noies a partir de 2n d’ESO (Confirmació).

Atenció al canvi d’edat, a partir d’ara es poden apuntar ja els nois i noies de 2n d’ESO, així com també evidentment els de 3r d’ESO.

– També es poden apuntar els infants i joves no batejats o que no van fer la Primera Comunió per preparar aquests sagraments.

Recordem que la catequesi de preparació de la Primera Comunió es pot fer els dilluns o dimarts a la tarda (a la rectoria de Santa Maria, als locals de la Mare de Déu de Montserrat de l’Espirall o als locals de la Mare de Déu de Fàtima al Poble Nou. També es pot fer els dissabtes a la tarda de 18:45h a 19:45h. a la rectoria de Santa Maria.

Fem difusió entre tots d’aquestes informacions per a la formació cristiana dels nostres infants i joves!!!

CALENDARI I AGENDA

Diumenge 10. Diumenge XXIII del temps de durant l’any.

Dilluns 11. Diada de Catalunya, dia de festa civil. Misses com els dilluns feiners (la missa de les 20h no és funeral).

Dimarts 12. Comencen les inscripcions a la catequesi (vegeu notícia). 17h, reunió de la comissió Sta. Maria 2020.

Dimecres 13. St. Joan Crisòstom, bisbe i doctor de l’Església. A les 18h, reunió dels voluntaris de l’obertura de la cripta els dissabtes. A les 20h, reunió del consell pastoral arxiprestal.

Dijous 14. Festa de l’Exaltació de la Santa Creu. A les 20h a la basílica, missa amb la participació del Cos de Portants del Sant Crist.

Divendres 15. La Mare de Déu dels Dolors. A les 20h a la basílica, missa amb la participació de les Portadores de la Mare de Déu dels Dolors.

Diumenge 17. Diumenge XXIV del temps de durant l’any.

INSCRIPCIONS A LA CATEQUESI

CURS 2023 – 2024

 Dies del 12 al 15 de setembre, de 17h a 19h

a la sala parroquial Mossèn Vinyeta (Pl. Santa Maria 7)

i a l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall)

· La catequesi de preparació de la Primera Comunió comença per als infants que fan 3r. de primària a l’escola

· Els nens i nenes que l’any passat ja van fer el primer curs de catequesi també s’han d’apuntar per fer el segon curs

· Per als nois i noies que ja han celebrat la Primera Comunió: grup de catequesi de postcomunió, o Divercat (dissabtes alterns a la tarda)

· Els grups de preparació de la Confirmació per a nois i noies aquest any ja es poden apuntar a partir de 2n d’ESO, s’avança un any (els de 3r d’ESO també)