21 de març de 2021

Setmana Santa 2021

Aquest any la Setmana Santa serà diferent. Evidentment no serà com la de l’any passat, que vam viure en ple confinament, durant la primera onada de la pandèmia, tots reclosos a casa, amb les celebracions a porta tancada i seguides a través de televisió o internet; recordem amb emoció aquells mesos tan durs. Però tampoc no serà una Setmana Santa amb normalitat, perquè som encara en una situació sanitària excepcional que suposa restriccions i limitacions. Hem de ser curosos, doncs, en tot allò que farem, mirant de ser conscients i responsables. Des de la parròquia, concretament des de la comissió litúrgica, estem preparant amb il·lusió les celebracions, perquè ens ajudin a viure amb intensitat aquest Tridu pasqual. Sens dubte la situació que experimentem com a Església i com a societat ens ajuda a idenfiticar-nos amb Jesús mort i ressuscitat. Visquem, doncs, amb intensitat aquest període final de la Quaresma que ens prepara per a la celebració central de l’any cristià. Tal com deia l’oració col·lecta del diumenge passat: “Feu, Senyor, que el poble cristià s’afanyi amb deler i amb una fe ben animosa a celebrar les festes de Pasqua que s’acosten”.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Dia del Seminari. Se celebra avui, diumenge més proper a sant Josep, amb el lema “Pare i germà, com sant Josep”. Preguem pel Seminari, pels seminaristes (especialment pel Manolo Rodríguez, pel Mateo Gómez) i també per les vocacions al ministeri ordenat. Col·lecta a totes les misses.

Recés de Quaresma

Diumenge 21 de març de 18h a 19h, basílica de Sta. Maria

– En una primera estona se’ns oferiran unes pistes per a la nostra reflexió i pregària personal.

– I una segona estona d’oració comunitària amb el santíssim exposat, amb cants, els salms de Vespres, silenci d’adoració, pregàries espontànies…

– Després del recés, hi haurà la possibilitat de rebre el sagrament del perdó.

Septenari dels Dolors. El celebrarem a la basílica de Santa Maria, del dimarts 23 al divendres 26 de març, a les 20h. Les imatges del Sant Crist i de la Mare de  Déu dels Dolors estaran al presbiteri de la basílica. El divendres 26, després de la missa, la Mare de Déu quedarà exposada a la capella de l’entrada de la basílica, i el Sant Crist restarà a l’altar major fins el Dijous Sant, per ser presentat el Divendres Sant durant la celebració de la Passió.

Diorama de Setmana Santa. L’Associació de Pessebristes de Vilafranca ens ofereix un diorama amb una escena del “Camí del Calvari” (viacrucis). Exposat a la capella del baptisteri de la basílica.

Cos de Portants del Sant Crist. Com que aquest any no es farà el Viacrucis pel carrer el Divendres Sant a la nit, participarà en el Viacrucis del Diumenge de Rams a les 18h a l’interior de la basílica de Santa Maria. Per cert, aquest any el Cos celebra el 100 aniversari, i per aquest motiu Vilafranca acollirà la Trobada de Portants de Catalunya, si Déu vol i tot va bé, el proper 3 d’octubre.

Diumenge de Rams. NO HI HA BENECICCIÓ DE RAMS a cap de les misses, amb aquests horaris:

Dissabte 27 de març (vigília), a Santa Maria a les 18:30h (per als infants de la catequesi i les seves famílies) i a les 20h (amb la participació dels grups de joves).

Diumenge 28: 10h, parròquia Santíssima Trinitat;

10:45h, església Mare de Déu de Montserrat;

12h, basílica Santa Maria;

13:15h, basílica Santa Maria;

18:30h, monestir Mare de Déu del Carme;

20h, basílica Santa Maria.

Celebracions penitencials comunitàries. Dilluns 29 a les 19h i a les 20:45h a la basílica de Santa Maria; dimarts 30 a les 20h a l’església de la Mare de Déu de Montserrat. Consulteu també els horaris de confessions individuals.

Celebracions doblades. Per tal de facilitar l’assistència i assegurar l’aforament permès, es doblaran algunes celebracions a la basílica de Santa Maria: Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua a les 12h i a les 13:15h, Dijous Sant a les 18h i a les 20h, Divendres Sant a les 17h i a les 19h. A l’església de la Mare de Déu de Montserrat les misses del Diumenge de Rams i del Diumenge de Pasqua s’avancen a les 10:45h.  

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 21. Diumenge V de Quaresma. Dia del Seminari (pregària i col·lecta a totes les misses). A les 18 h a la basílica, RECÉS QUARESMAL (vegeu notícia).

Dimarts 23. Sant Josep Oriol, prevere.A les 18:45h, reunió de l’equip de la pastoral de la salut. Comença el Septenari de la Mare de Déu dels Dolors a la basílica a les 20h (vegeu notícia).

Dimecres 24. A les 19:30h, pregària del Rosari.

Dijous 25. L’Anunciació del Senyor. A les 19:30h a la capella del Santíssim, horari de confessions (cada dijous).

Divendres 26. Cloenda del Septenari dels Dolors, a les 20h.

Dissabte 27. Vigília de Diumenge de Rams (vegeu horaris).

Diumenge 28. Diumenge de Rams. Aquest any no hi ha benedicció de Rams. Vegeu horaris de misses. A les 18 h a la basílica, Viacrucis (amb la participació del Cos de Portants del Sant Crist).