6 de juny de 2021

Els dos vitralls pendents de la basílica

Coincidint amb la represa de les obres de rehabilitació de la teulada de la basílica de Santa Maria de Vilafranca, la comissió Santa Maria 2020 engega una nova campanya de col·laboració, en aquest cas per ajudar a sufragar els dos vitralls pendents. Certament, un dels elements característics de la basílica són els vitralls: mentre que els grans finestrals de l’absis corresponen a l’obra gòtica inicial, la rosassa de la façana principal i els rosetons de les capelles laterals es van obrir amb la reforma d’inicis del segle XX.

Després de les diverses destruccions que van patir durant la seva història, els vitralls corresponents als òculs damunt de les capelles laterals es van col·locar als anys 50 del segle XX. N’hi ha nou, tots ells amb la mateixa forma de flor de sis pètals: cinc a la façana nord (entrant a la basílica a l’esquerra) i quatre a la façana sud (entrant a la dreta, ja que un dels ulls de bou està tapat per l’orgue). Els temes d’aquests vitralls són dos: les lletanies del rosari, i referències locals. Pel que fa als motius marians, tenint en compte que som en una basílica dedicada a la Mare de Déu, són els següents: començant per la part més interior de la façana nord, “Porta del cel” (damunt de la capella del Santíssim), “Casa daurada” (capella de sant Josep) i “Torre de David” (capella de santa Llúcia); i a la façana sud, “Estel del matí” (capella de la Mare de Déu del Roser) i “Arca de l’Aliança” (capella de la Mare de Déu de Montserrat). Pel que fa als motius vilafranquins, destaquen els dos vitralls de la façana sud just entrant per la porta principal a la dreta, al damunt de les capelles de sant Jocund i la Puríssima respectivament, que estan dedicats als Castellers de Vilafranca i a sant Fèlix.

Tot i així, van quedar dos rosetons incomplets, sense vitralls: els dos primers de la façana nord, els que hi ha sobre de les capelles de sant Raimon i del Sagrat Cor, entrant per la porta principal a l’esquerra.

Per tal de finalitzar amb tot el conjunt de vitralls, aquest any la Comissió Santa Maria 2020 va encarregar a una empresa especialista en restauració i construcció de vitralls la presa de mesures d’aquest dos rosetons, per tal de poder elaborar un projecte i col·locar-hi els vitralls pendents. Tenen un diàmetre de 2,66 metres, i estan formats per 19 peces.

En aquest moment s’obre la possibilitat que entitats, associacions, empreses o particulars patrocinin la construcció d’aquests vitralls, presentant un projecte que es consensuaria pel que fa a les imatges i missatge a mostrar-s’hi. El pressupost s’estima al voltant dels 10.000€, una quantitat que podria variar en funció de la complexitat del disseny, la quantitat de peces, el tipus de vidre, l’estructura de l’emplomat i la qualitat del plom.

Els interessats poden adreçar-se a la parròquia o per correu electrònic a 2010santamaria2020@gmail.com

 INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Col·lecta Corpus amb paneres. Coincidint amb la solemnitat de Corpus, en la qual es fa la col·lecta en favor de Càritas Diocesana, a partir d’avui es tornem a passar les paneres per a la col·lecta a totes les misses, però no a l’ofertori sinó després de la comunió, per mantenir les mesures sanitàries.

Dues publicacions. Posem a l’abast de qui hi estigui interessant les publicacions corresponents a les dues conferències dels grups de diàleg: l’encíclica del Papa Fratelli tutti (6€) i el document dels bisbes amb motiu dels 25 anys del Concili Provincial Tarraconense Esperit, cap on guies les nostres Esglésies? (5€). Els podeu adquirir al despatx parroquial o a la sagristia de Santa Maria.

Colònies Penyafort i campaments. Estan obertes ja les inscripcions per a les colònies que organitza el GEP: 1r torn, per a infants fins a 4t de Primària, del 17 al 26 de juliol (places exhaurides); 2n torn, nois i noies de 5è i 6è de Primària, del 26 de juliol al 4 d’agost; 3r torn, per a nois i noies de 1r i 2n d’ESO, del 4 al 13 d’agost. Campaments joves-I (per a nois i noies de 3r i 4t d’ESO) i campaments joves-II (per a nois i noies de Batxillerat).

Informació i inscripcions els dimarts i divendres de 19:30 a 21h al vestíbul de Can Trabal (Pl. Jaume I, 13).

Consell pastoral arxiprestal. Reprenem, després d’aquest temps d’aturada, la reunió periòdica dels laics/laiques representants de les diferents parròquies de l’Arxiprestat de Vilafranca. Dimecres 9 de juny a les 20h a la sala Vinyeta.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 6. Solemnitat del Santíssim Cos i Sang de Crist. Col·lecta destinada a Càritas Diocesana a totes les misses. Al final de la missa de les 12h, processó amb el Santíssim per l’interior de la basílica.

Dimarts 8. A les 18:30h a la sala Mn. Vinyeta, grup d’estudi d’evangeli. Reflexionarem sobre l’evangeli del diumenge vinent. Obert a tothom.

Dimecres 9. A les 19:30h, pregària del Rosari (tots els dimecres). A les 20h, consell pastoral arxiprestal (vegeu notícia).

Divendres 11. Solemnitat del Sagrat Cor de Jesús.  

Dissabte 12. Cor Immaculat de la Benaurada Verge Maria. A partir de les 16:30h, acolliment de les parelles que preparen el Matrimoni.    

Diumenge 13. Diumenge XI del temps de durant l’any. Grups de Primeres Comunions al col·legi Sant Ramon a les 11.30h i a Santa Maria a les 12h i a les 13:15h.