5 de desembre de 2021

El venerable Josep Torras i Bages

Durant els mesos de setembre a desembre del 2021 hem recordat el venerable bisbe de Vic Josep Torras i Bages, amb motiu dels 175 anys del seu naixement a les Cabanyes i dels 150 anys de la seva ordenació presbiteral. Val la pena destacar l’exposició de les obres d’art del Cercle artístic de Sant Lluc regalades al bisbe de Vic que es poden veure encara (dissabte 18 de desembre al matí) a l’església antiga de Sant Valentí de les Cabanyes, una joia romànica d’interès per ella mateixa, on va ser batejat. Divendres vinent, 10 de desembre, celebrarem la missa a les 20h a la basílica de Santa Maria de Vilafranca, recordant la seva ordenació presbiteral, el 23 de desembre de 1871 a Girona, i la seva primera missa el 31 de desembre a la capella dels Dolors, ben a prop de casa seva, Cal Gomà (actualment Biblioteca Torras i Bages). Després de la missa, a la sala Mn. Vinyeta, tindrà lloc una interessant conferència titulada “Quina és la influència de Torras i Bages en l’art”, a càrrec del Dr. Ignasi Roviró, catedràtic d’estètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull. Aprofitem per recomanar l’article de Mn. Josep Puig que es publicarà al setmanari 3devuit: “Torras i Bages i el seu Penedès natal”.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pessebres. Aquest any es torna a fer l’exposició de pessebres a la capella dels Dolors, organitzada per l’Associació de pessebristes de Vilafranca. Del 4 de desembre al 9 de gener. Horaris: dies feiners, tarda de 18 a 20h; dissabtes i festius, matí de 12 a 14h i tarda de 18 a 20h. Com cada any, tindrem també un pessebre a la basílica de Santa Maria (capella del baptisteri), que inaugurarem el dia de Santa Llúcia. I com a novetat, un pessebre permanent a l’església de Sant Francesc.

Inauguració d’un nou vitrall a la basílica. Al damunt de la capella de Sant Raimon de Penyafort, realitzat per Vitralls Can Pinyonaire de Girona, amb disseny de Fèlix Plantalech i sufragat per Serveis Mèdics Penedès. Titulat “La joia de viure”, és una representació al·legòrica del paisatge del Penedès. Inauguració el dissabte 18 de desembre a les 12h. Inclourà un breu concert de gralla i orgue a càrrec de Jonatan Carbó i Jordi Mestres. Entrada gratuïta però amb reserva prèvia (la setmana que ve informarem de la manera de fer la reserva).

La Inmaculada Virgen de la Puerta. La comunitat peruana celebra la festa de la seva patrona, amb una novena cada dia a les 20 h a l’església de Sant Francesc, i amb la missa solemne el dissabte 11 de desembre a les 12 h. Els felicitem de tot cor, i els encomanem a la Mare de Déu.

Missa del Gall. Amb molt de goig comuniquem que enguany tornarem a celebrar la missa de la mitjanit de Nadal, el 24 de desembre a les 12h de la nit a la basílica.

 Capelles de la Sagrada Família. Aquest any, en coincidir la festa de la Sagrada Família amb Sant Esteve, les exposarem a la basílica el diumenge 2 de gener. Les podeu portar a partir del 27 de desembre a la sagristia.

Celebració de les noces d’argent i d’or. Pel mateix motiu, traslladem també aquesta festa una setmana. Per tant, convoquem els matrimonis que celebren 25 o 50 anys de casats a la missa de les 12h. del diumenge 2 de gener. Podeu comunicar-ho al despatx parroquial o a la sagristia.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 5. Diumenge II d’Advent. Fins el dia 8, Mercadet Solidari de Mans Unides, sala Mn.Vinyeta (vegeu notícia).

Dilluns 6. Festa civil. Misses com els dilluns feiners. No hi ha missa exequial (aquesta setmana es trasllada al dijous).

Dimarts 7. Sant Ambròs, bisbe i doctor de l’Església. A les 20h a la basílica, missa de vigília de la Puríssima. Tot seguit, Vetlla de pregària a la Mare de Déu (obert a tothom).

Dimecres 8. Immaculada Concepció de la Mare de Déu.  Misses com els diumenges (a les 20h a Fàtima).  

Divendres 10. A les 18:30h a la sala Mn. Vinyeta, curs “Invitació a la Bíblia”. A les 20h, missa dels 150 anys de l’ordenació presbiteral del venerable Josep Torras i Bages, i a continuació conferència (vegeu davantal).

Dissabte 11. A les 19:15h a la sala Mn. Vinyeta, contes de Santa Maria (per als més petits). A les 20h, missa jove.

Diumenge 12. Diumenge III d’Advent.