3 d’abril de 2022

Explicació de les obres realitzades

La setmana passada us explicàvem que han acabat amb èxit les obres de restauració de la teulada de la basílica de Santa Maria. Avui us expliquem detalladament en què han consistit aquestes actuacions.

Aquesta obra ha afectat tota la coberta principal, inaugurada el 1760 després de l’enfonsament de la teulada original, i les teulades laterals de la façana nord. A l’interior s’han mantingut les encavallades de fusta, que han estat tractades contra els corcs, i el mateix s’ha fet amb les bigues que s’han pogut conservar, ja que moltes presentaven molt mal estat i s’han substituït per peces noves. També s’han canviat tots els rastrells i s’ha instal·lat un sistema d’aïllament al damunt del qual s’han col·locat les teules, respectant totes les que s’han pogut reutilitzar. Les peces ceràmiques verdes dels careners s’han tornat a posar a lloc respectant les que s’han pogut recuperar i fent reproduccions de les que estaven malmeses.

A l’exterior, el mur que suporta la teulada ha estat netejat i les finestres han recuperat les seves dimensions originals després d’eliminar afegits del segle XIX. Això permet una millor il·luminació natural de l’interior de la teulada, i a la vegada també s’ha col·locat un tancament amb reixat a les finestres per evitar l’entrada de coloms. A la teulada lateral també s’ha treballat traient la coberta de teules i posant un pendent de plaques de pedra que segueixen la inclinació de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original, continuant el que ja es va fer amb les teulades de la façana sud. A la cornisa de la teulada principal s’hi ha instal·lat una canal de metall que recull les aigües i en permet una millor expulsió, respectant els dos sistemes anteriors que existien, el de les gàrgoles i el de la teulada del segle XIX amb peces ceràmiques. A la façana sud s’ha eliminat el gran canal d’uralita que hi havia per recollir les aigües d’aquest sector i que s’expulsen pel canal que hi ha darrere del campanar. En aquest sentit cal dir que dues de les gàrgoles de la façana nord han recuperat la seva funció d’expulsió de les aigües de la pluja que recull la teulada principal, per això s’ha utilitzat el passadís intern dels contraforts per col·locar-hi els tubs que comuniquen el canal de metall amb la boca de les gàrgoles.

L’espai entre la teulada i les voltes també s’ha netejat, ja que havia acumulat una gran quantitat de deixalles en els darrers 70 anys. Ara es poden veure clarament la cara interior dels murs i els passadissos que accedeixen als contraforts, on hi ha les canalitzacions de les gàrgoles, i que formaven part de l’estructura original de l’església al segle XV. Els treballs arqueològics per documentar aquestes estructures i el desmuntatge de les teulades antigues han anat a càrrec de J.M. Feliu.

Les tres primeres parts de la zona nord de l’absis han mantingut el sistema de teulada amb les teules planes que es van recuperar, i els dos primers han conservat la tortugada que recull la pluja i desemboca a la zona de la sagristia. En aquests dos primers trams s’ha pogut documentar que quan es va col·locar la tortugada es va destruir part de la cornisa gòtica per encaixar les peces ceràmiques, tot i que això no va malmetre les carasses.

Finalment a la part posterior de la teulada s’ha habilitat una zona de pas que serveix per accedir a l’interior de la teulada. Un cop dins s’ha instal·lat una passera que permet circular per l’interior de l’absis i el següent tram de l’interior de la teulada, i que el fa visitable.

 

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Septenari dels Dolors. Del dimarts 5 al divendres 8 d’abril a la Capella dels Dolors. Cada dia missa a les 20h amb les imatges del Sant Crist de Vilafranca i la Mare de Déu dels Dolors. El divendres 8 es clou la setmana amb la festa patronal de la capella.

Diumenge de Rams. Misses amb els mateixos horaris de cada diumenge (benedicció dintre de l’església al principi de la missa). No hi ha missa a la capella del col·legi Sant Ramon. La missa de vigília a les 20h. a Santa Maria amb la participació dels joves. Benedicció al carrer al davant de l’església de la Mare de Déu de Montserrat (Espirall) a les 11h. Benediccio a la plaça de Santa Maria a les 12:30h.

Celebracions penitencials. Seran en el seu horari habitual: Dilluns sant (11 d’abril) a les 19h a Sant Francesc i a les 21h a Santa Maria, i Dimarts sant (12 d’abril) a les 20h a la Mare de Déu de Montserrat. Horaris habituals de confessions individuals: dijous de 19:30 a 20h; dilluns i dimecres de 18 a 20h al despatx parroquial. També Divendres sant i Dissabte sant al matí.

Horaris de Setmana Santa. La setmana vinent publicarem un full informatiu extraordinari amb tots els horaris de les celebracions de Setmana Santa a Vilafranca.

Diorama de Setmana Santa. L’Associació de Pessebristes de Vilafranca ens ofereix un diorama amb l’escena de l’entrada de Jesús a Jerusalem (Diumenge de Rams). Està exposat a la capella del baptisteri de la basílica.

Meditació de Quaresma

Diumenge 3 d’abril de 18h a 19h, basílica de Sta. Maria

Tema de la meditació: “Sant Josep, amb cor de pare”

Pistes de reflexió, pregària personal, adoració del Santíssim, cants, Vespres, silenci, pregàries espontànies… Es podrà rebre el sagrament del perdó. Aquest dia no hi ha Viacrucis.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 3. Diumenge V de Quaresma. A les 18h, meditació de Quaresma (vegeu notícia).

Dimarts 5. A les 20h a la Capella dels Dolors, comença el Septenari dels Dolors, fins el divendres (vegeu notícia). A les 20:45h, reunió dels pares/mares dels infants del 2n curs de la catequesi.

Dimecres 6. A les 10h, reunió de la junta coordinadora de Càritas interparroquial de Vilafranca.

Dijous 7. Per causa del Septenari dels Dolors, avui les confessions es faran a la Capella dels Dolors (19:30h) i no hi ha pregària amb exposició del Santíssim. A les 21h, reunió del consell pastoral parroquial.

Divendres 8. A les 18:30h a la sala Mn. Vinyeta, curs “Invitació a la Bíblia”.

Diumenge 10. Diumenge de Rams. (vegeu els horaris en l’apartat corresponent d’aquest mateix full). A les 18h, Viacrucis a la basílica de Santa Maria.