9 d’octubre de 2022

Romeria a Montserrat: “L’acollí a casa seva”

Un any més, la comunitat parroquial de Vilafranca del Penedès pugem a Montserrat en Romeria. Aquest any amb el goig de reprendre la normalitat en el programa, les activitats… després de dos anys condicionats per la pandèmia. En aquest context encomanem a la Mare de Déu el nou curs pastoral, i també tota la nostra vila.

La Romeria d’enguany ve marcada per dos esdeveniments que tindrem molt presents. El primer, el Sínode que ha convocat el papa Francesc per als anys 2021 – 2023 amb el lema “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”. Donem gràcies a Déu, i recollim els suggeriments per continuar-los treballant en aquest proper curs, alhora que el Sínode afronta la seva etapa continental, i finalment amb la cloenda a Roma l’any que ve.

El segon esdeveniment és la celebració del 75è aniversari de l’entronització de la imatge de la Moreneta en el nou tron al cambril de la basílica de Montserrat, que va tenir lloc l’abril del 1947. El monestir i santuari ens conviden a celebrar aquesta efemèride, amb el lema de les romeries d’aquest any: “L’acollí a casa seva”. Aquesta frase, treta de l’evangeli segons sant Joan (Jn 19,27), evoca aquella hora decisiva de Jesús a la creu, quan encomana la seva mare al deixeble estimat, el qual personifica la comunitat cristiana, i ell acull Maria com mare de tots. També nosaltres acollim Maria a casa nostra, representada en tantes imatges de la Mare de Déu, en el nostre cas la Moreneta.

Visquem, doncs, amb intensitat i devoció aquesta Romeria, sentim-nos comunitat aplegada entorn a la Mare de Déu.

ACTES DE LA ROMERIA (resum)

Divendres 14 d’octubre: A les 18:45h, a la basílica, Vespres. A les 19:30h, al cambril, Celebració del sagrament del Perdó.

Dissabte 15 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes. A les 9h, a la basílica, Missa dels romeus. A les 10:30h, a la plaça de l’abat Oliba, Excursió per a tothom.

A les 16:15h, a la plaça de l’abat Oliba, Pregària del Viacrucis. A les 17:30h, a l’atri de la basílica, Rebuda de la romeria. A les 18h, a les places, Activitat lúdica per a infants i joves. A les 19h, Xocolatada. A les 18:45h, a la basílica, Vespres.

A les 22h, a la basílica, Vetlla de Santa Maria, amb la participació d’un ball de la Festa Major.

Diumenge 16 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes. A les 11h, a la basílica, (aforament limitat, entrada amb cita prèvia reservada) Missa conventual. Text introductori i ofrena en nom de la Romeria. Salve i Virolai a càrrec de l’Escolania de Montserrat. Salutació del pare abat, a la mateixa basílica. A les 12:30h, a la plaça Santa Maria, Actuació dels Castellers de Vilafranca. A les 14:30h, al restaurant de la plaça dels Apòstols, Dinar de germanor.

18:45h. a la basílica, Vespres.

Dilluns 17 d’octubre: A les 7:30h, a la basílica, Laudes. A les 9:15h, al camí dels Degotalls, Pregària del Rosari. A les 11h. a la basílica, Missa conventual. A les 13h. a la basílica, Salve i Virolai. Tot seguit, a la basílica, Comiat de la Romeria.

GRUP D’ESTUDI D’EVANGELI

  • Es tracta d’un grup obert, que es reuneix un cop al mes a la sala del Consell de la rectoria de Santa Maria.
  • Un objectiu de la trobada és la lectura, comprensió i actua-lització del text evangèlic del diu-menge següent.
  • Un altre objectiu és ajudar a viure més intensament la litúrgia de la Paraula en la missa dominical i progressar en la formació bíblica.
  • La reunió té lloc, habitualment, el segon dimarts de mes, de 2/4 de 7 a 2/4 de 8 de la tarda.
  • La primera reunió tindrà lloc el dimarts 11 d’octubre.
  • El grup l’acompanya Mn. Miquel Raventós, capellà jubilat que col·labora en les parròquies de l’arxiprestat de Vilafranca.

SENTIU-VOS-HI CONVIDATS!

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 9. Diumenge XXVIII del temps de durant l’any. A les 10h a la Trinitat, festa de la Mare de Déu del Remei. A la tarda a Sant Feliu, trobada de catequistes del bisbat.

Dimarts 11. A les 18:30h, grup d’estudi d’evangeli (vegeu notícia). A les 20h, reprenem la missa dels dimarts a l’església de la Mare de Déu de Montserrat. A les 20:45h a la basílica, reunió de pares/mares del GEP.  

Dimecres 12. Mare de Déu del Pilar. Misses com els dies feiners. No hi ha pregària del Rosari a la tarda a Santa Maria.

A les 10:30h, missa a l’església de la Mare de Déu del Pilar del Molí d’en Rovira.

Del 14 al 17. ROMERIA DE LES PARRÒQUIES DE VILAFRANCA A MONTSERRAT (vegeu davantal).

Dissabte 15. Santa Teresa de Jesús, verge i doctora de l’Església.

Diumenge 16. Diumenge XXIX del temps de durant l’any.