20 de novembre de 2022

El nou missal en català

Feia temps que esperàvem la publicació en català de la 3ª edició del Missal Romà, que en castellà ja existeix des del 2017. Reproduïm aquí el Decret dels Bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense pel qual entra en vigor el nou missal en català.

Celebrar el Memorial del Senyor, amb fidelitat al seu manament “Feu això que és el meu memorial”, ha estat sempre una de les principals preocupacions de la santa Mare Església al llarg dels segles. També avui ens convé renovar aquest compromís i per això, després de la reforma litúrgica impulsada pel Concili Vaticà II, i de l’edició dels llibres litúrgics corresponents, tornem a posar a l’abast de tots els responsables de les celebracions del Misteri Eucarístic aquesta nova edició del MISSAL ROMÀ en llengua catalana. Aquesta renovada versió segueix, com està prescrit, l’Editio typica tertia Missalis Romani emmendata, i ha rebut de la Congregació per al culte diví i la disciplina dels sagraments la corresponent i preceptiva confirmatio, el dia 22 de febrer de 2022. Per tant, decretem que la present edició ha de ser tinguda com a típica a totes les diòcesis amb seu a Catalunya i s’haurà de començar a utilitzar a partir del proper primer diumenge d’Advent, dia 27 de novembre de 2022.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Vilafranca sardanista. Diumenge 20 de novembre a les 12h participarà a la missa l’Associació Vilafranca sardanista amb motiu de la Diada del soci. A l’ofertori es ballarà una sardana. Al final de la missa, concert a la mateixa basílica a càrrec de la cobla Reus jove.

Pregària jove d’Advent. Oberta als joves cristians de la comarca. Divendres 25 de novembre a les 22h al monestir de la Mare de  Déu del Carme.

Concert de Santa Cecília. Dintre del cicle de concerts d’orgue “Josep Soler”, organitzat pels Amics dels orgues de Vilafranca. Dissabte 26 de novembre a les 18:30h a la basílica de Santa Maria. Cor jove dels Amics de la Unió de Granollers, amb Alícia Martínez (soprano), Joan Francesc Folqué (tenor), Néstor Pindado (baix), Vicenç Prunés (orgue) i Guifré Canadell (direcció).

Contes de Santa Maria. Activitat destinada als més petits de la casa (infants que encara no participen a la catequesi de Primera Comunió). Un dissabte al mes a les 19:15h a la sala Mn. Vinyeta. Després podeu participar a la missa de les 20h a l’“espai infantil”, pensat especialment per a famílies amb infants petits. Propera data: 26 de novembre: “El Fumera i l’Advent” per aprendre què és l’Advent i per què hem de preparar tan bé el Nadal.

Excursió familiar. Diumenge 27 de novembre. Adreçat a les famílies amb infants de totes les edats. Aquest dia pujarem un pessebre a l’ermita de Sant Pau. Horari: missa a les 10h a la Trinitat, sortirem a les 10:45h (els que ja hagin anat a missa la vigília s’hi poden afegir). Aperitiu a Pacs (se’l porta cadascú), i tornada al migdia. Porteu roba i calçat còmodes, i aigua.

INFORMACIONS DEL CONSELL PASTORAL

El passat 3 de novembre, com cada primer dijous de mes, vam tenir reunió del consell pastoral interparroquial de Vilafranca. Aquest curs cal mantenir l’esperit sinodal als bisbats, arxiprestats i parròquies, mentre esperem la celebració del Sínode a Roma el proper mes d’octubre del 2023. Per això en el nostre consell, durant les properes reunions, continuarem reflexionant i aprofundint en el document resum del treball del sínode del nostre bisbat de Sant Feliu. També hem reprès les conclusions a nivell parroquial i arxiprestal, i en aquest curs ens proposem incidir especialment en aquests aspectes:

– Continuar amb l’objectiu de conèixer i relacionar-se els diferents grups parroquials. Recordem la trobada intergrups parroquial que vam celebrar el 17 de setembre al claustre de la Trinitat. En aquesta mateixa línia, en aquest curs a cada reunió del consell convidarem un grup pastoral de la parròquia perquè ens expliqui la seva activitat; el proper mes serà el Cos de Portants del Sant Crist de Vilafranca.

– Ens proposem millorar la formació litúrgica dels fidels, ajudant a fer pedagogia dels símbols, les parts de la missa, el llenguatge de les celebracions… Buscarem la forma concreta de fer-ho: amb sessions de formació, en el full parroquial, amb explicacions en la mateixa celebració…

– Volem també aprofundir en la importància de la pregària, sobretot personal. Properament oferirem alguna sessió explicativa, tallers pràctics…

– Finalment, no podem oblidar l’objectiu de l’acollida i la integració, que continuarem tenint present i buscant més endavant formes concretes de portar-lo a terme.

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 20. Solemnitat de Nostre Senyor Jesucrist, Rei de tot el món. A les 12h a la basílica, participació de Vilafranca sardanista (vegeu notícia).

Dilluns 21. Presentació de la Benaurada Verge Maria. A les 21h, reunió de la comissió d’economia.

Dimarts 22. Santa Cecília, verge i màrtir. A les 20:45h, reunió de pares/mares del 1r curs de la catequesi.

Dimecres 23. A les 20h, reunió dels pares/mares dels joves del 2n curs de confirmació.   

Divendres 25. A les 22h al monestir de la Mare de Déu del Carme, pregària jove d’Advent (vegeu notícia).

Dissabte 26. A les 18:30h a la basílica, concert amb el Cor jove dels Amics de la Unió de Granollers (vegeu notícia). A les 19:15h, contes de Santa Maria (vegeu notícia).

Diumenge 27. Diumenge I d’Advent. Pujada del pessebre a la muntanya de Sant Pau (vegeu notícia).