Qaraqosh és una ciutat al nord de l’Iraq, a l’Orient Mitjà, concretament a la plana de Nínive, amb una població majoritàriament cristiana, que l’agost del 2014 va patir la invasió del Daesh (Estat Islàmic); abans de la invasió tenia 50.000 habitants. La ciutat va ser destruïda i els cristians van haver de fugir. Des del 2016 la ciutat ha estat alliberada i està en procés de reconstrucció amb la col·laboració de moltes entitats com la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada. El papa Francesc va visitar la ciutat l’any 2021.
El calze de Qaracosh prové d’una església destruïda, va ser tirotejat i profanat pels gihadistes durant la invasió de la ciutat, i posteriorment rescatat entre les ruïnes. El calze mostra les marques del bombardeig de l’església i del tiroteig als objectes litúrgics.
Ajuda a l’Església Necessitada promou el “pelegrinatge” d’aquest calze, així com d’altres objectes litúrgics profanats, per donar a conèixer la realitat dels països on els cristians són perseguits i per ajudar els fidels a prendre consciència d’aquesta situació, pregar per ells i ajudar-los.
El calze de Qaracosh serà a Vilafranca els dies 15 i 16 de juliol, concretament a les misses del dissabte a les 20h i el diumenge a les 12h a la basílica de Santa Maria. Comptarem amb la presència del  Sr. Josep Maria Guardiola, delegat d’Ajuda a l’Església del bisbat de Sant Feliu de Llobregat.
Informació complementària en aquests videos: