7 de gener de 2024

Sant Raimon de Penyafort

Nascut l’any 1180 al castell de Penyafort (aleshores terme de Vilafranca, actualment de Santa Margarida i els Monjos), va ser un dels grans especialistes en Dret Canònic de l’Edat Mitjana. Estudià ciències jurídiques i en fou professor a Bolonya, on se’n guarda el seu record. Tornà a Barcelona, on fou canonge de la catedral, però aviat ingressà a l’Orde de Predicadors (dominics) al convent de Santa Caterina, i després fou cridat pel papa Gregori IX a Roma, on va aportar el seu saber en diversos camps. Va escriure obres de Teologia escolàstica, especialment sobre Dret Canònic. Va ser general del seu orde, confessor del rei Jaume I, cofundador de l’orde de la Mercè, conseller estimat de gent important i gent senzilla. Va morir a Barcelona l’any 1275. Les seves restes són a la catedral de Barcelona, i és patró dels advocats. Va ser canonitzat l’any 1601, i per aquest motiu se celebraren grans festes, entre les quals una processó amb tot el seguici festiu de Vilafranca al castell de Penyafort. Patró de la vila, té un altar a la basílica de Santa Maria amb imatge de Rafael Solanic i, al voltant, sis plafons d’aram repussats de Jaume Mercader-Miret. La seva festa és el 7 de gener, i enguany la celebrarem el dilluns dia 8.

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Pessebres. Aquest any hem celebrat els 800 anys del primer pessebre, amb la felicitació de Nadal de les parròquies, l’exposició de pessebres a la capella dels Dolors (oberta fins el 7 de gener), els pessebres a les nostres esglésies… Hem tingut també enguany la novetat d’un pessebre a la plaça de la vila, concretament al pati de la capella de Sant Joan, amb la col·laboració de l’Ajuntament. Felicitem i agraïm la gran tasca de l’Associació de pessebristes de Vilafranca.

Resultat col·lecta Càritas. En la col·lecta realitzada els dies 16 i 17 de desembre es van recollir 1.908,94€, que han estat enviats a Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat. Gràcies a tots per la vostra generositat

Calendari del 2024. Queden encara alguns calendaris amb fotos de la basílica al preu de 10€, que es poden adquirir a les diverses sagristies i al despatx parroquial.

Paraula i Vida 2024. Tenim encara alguns exemplars d’aquest llibret amb l’evangeli de cada dia de l’any amb un breu comentari. Una bona eina per a la reflexió i pregària personal. El podeu adquirir al preu de 4€, en català o en castellà, al despatx parroquial o a les sagristies de les diferents esglésies.

Agraïment. El Grup Tercer Món – Mans Unides vol agrair a totes les persones que han col·laborat amb la seva aportació en l’activitat “Posa llum al món”, en la qual es van recollir 631’25€, i també  a les que van participar en el Mercadet Solidari, on es van recollir 1.470€.

Una nova proposta de pregària litúrgica comunitària:

VESPRES DEL DIVENDRES

A partir del gener, cada divendres a les 19:30h, a la capella del Santíssim de la basílica de Santa Maria, resarem la pregària de Vespres. Tothom hi és convidat!

60è aniversari de l’Agrupament escolta Pere II – Santa Maria de Foix. Se celebra durant aquest curs 2023-2024 amb un seguit d’actes:

CALENDARI  I  AGENDA

Diumenge 7. Baptisme del Senyor (acaba el temps litúrgic de Nadal). Sant Raimon de Penyafort (celebrarem la seva missa demà dilluns dia 8).

Dilluns 8. Reprenem el temps litúrgic de durant l’any. A les 20h a la basílica, missa solemne en honor a Sant Raimon de Penyafort, copatró de Vilafranca. Amb la participació de la Schola Gregoriana. Al final de la missa, cant dels goigs.

Dimarts 9. A les 17:15h, reunió de la junta de la Romeria. A les 18:30h, grup d’estudi d’evangeli. Obert a tothom. A les 19h, reunió de l’equip d’acollida.

Dimecres 10. A les 18h, reunió del grup Tercer Món – Mans Unides. A les 19:30h, pregària del rosari (cada dimecres).

Dijous 11.  A les 19:30h, confessions (cada dijous).   

Divendres 12. A les 19:30h, Vespres (vegeu notícia).

Dissabte 13. A les 20h, missa jove.

Diumenge 14. Diumenge II del temps de durant l’any.