3 de març de 2024

A través del desert Déu ens guia a la llibertat

(del missatge del papa Francesc per a la Quaresma 2024)

…Déu no es cansa de nosaltres. Acollim la Quaresma com el temps fort en el qual la seva Paraula s’adreça de nou a nosaltres: “Jo soc el Senyor, el teu Déu, que t’he fet sortir de la terra d’Egipte, d’un lloc d’esclavatge” (Ex 20,2). És temps de conversió, temps de llibertat. Jesús mateix, com recordem cada any el primer diumenge de Quaresma, va ser conduït per l’Esperit al desert per a ser provat en la llibertat. Durant quaranta dies estarà davant nostre i amb nosaltres: és el Fill encarnat. A diferència del Faraó, Déu no vol súbdits, sinó fills. El desert és l’espai en el qual la nostra llibertat pot madurar en una decisió personal de no tornar a caure en l’esclavatge. Per Quaresma, trobem nous criteris de judici i una comunitat amb la qual podem emprendre un camí que no havíem recorregut mai abans. És temps d’actuar, i per Quaresma actuar és també aturar-se. Aturar-se en pregària, per a acollir la Paraula de Déu, i aturar-se com el samarità, davant el germà ferit. L’amor a Déu i al proïsme és un únic amor. No tenir altres déus és aturar-se davant la presència de Déu, en la carn del proïsme. Per això la pregària, l’almoina i el dejuni no són tres exercicis independents, sinó un únic moviment d’obertura, de buidament: fora els ídols que ens angoixen, fora els aferraments que ens empresonen. Aleshores el cor atrofiat i aïllat es despertarà. Per tant, cal desaccelerar i aturar-se. La dimensió contemplativa de la vida, que la Quaresma ens farà redescobrir, mobilitzarà noves energies. Davant de la presència de Déu ens convertim en germanes i germans, percebem els altres amb una nova intensitat; en lloc d’amenaces i enemics trobem companyes i companys de viatge. Aquest és el somni de Déu, la terra promesa vers la qual anem quan sortim de l’esclavatge…

INFORMACIONS DE LA COMUNITAT

Resultat Campanya contra la fam. Com a resultat de la col·lecta realitzada a les diferents esglésies els dies 10 i 11 de febrer, s’han lliurat a la Delegació diocesana de Mans Unides de Sant Feliu 1.948,05€. Moltes gràcies a tothom

Resultat col·lecta Sant Jocund. El passat 9 de febrer, en la col·lecta que es va realitzar a la missa en honor a sant Jocund, es van recollir 230€, que han estat lliurats a la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada.

Diorama de Setmana Santa. L’Associació de pessebristes de Vilafranca ens ofereix com cada any un diorama de Setmana Santa, exposat a la capella del baptisteri de la basílica. Aquest any és una escena de Jesús davant de Ponç Pilat, corresponent al Divendres Sant (Marc 15,2).

Obres a la casa de colònies de Penyafort. Durant aquestes setmanes s’estan realitzant les obres corresponents a la següent fase del pla de rehabilitació de la casa de colònies, concretament les habitacions del segon pis (a la zona de la façana), que inclou també lavabos, instal·lació elèctrica, tancaments… També es millora l’office i la piscina.

CALENDARI I AGENDA

Diumenge 3. Diumenge III de Quaresma. A les 18h a l’església de Sant Francesc, pregària del Viacrucis.

Dilluns 4. A les 20h, missa pels difunts (cada dilluns).

Dimecres 6. A les 19:30h, pregària del rosari (cada dimecres). Durant la Quaresma resem els misteris de dolor.

Dijous 7. A les 19:30h, confessions (cada dijous). Després de la missa de les 20h, pregària d’adoració amb exposició del Santíssim (primer dijous). A les 21h, reunió del consell pastoral parroquial.

Divendres 8. A les 18h, reunió de la comissió de litúrgia per preparar la Setmana Santa. A les 19:30h, Vespres (cada divendres).

Dissabte 9. A partir de les 10:30h al monestir de la Mare de Déu del Carme, matí de recés de Quaresma (vegeu notícia).

Diumenge 10. Diumenge IV de Quaresma. A les 18h a la capella Mare de Déu de Fàtima, pregària del Viacrucis.